Afghanistan vill ingå EU-avtal om arbetsmigration och kräver att afghaner i Europa behandlas mer rättvist – illegal migration upphör inte även om kriget tar slut!

Afghanistans arbetsminister Faizullah Zaki Ibrahimi kräver en mer rättvis behandling av sina landsmän i Europa, men stödjer samtidigt indirekt EU:s mer restriktiva asylpolicy. I en intervju igår menade Ibrahimi att 99,9% av afghanerna accepterar levnadsvillkoren i landet.

När Ibrahimi tillfrågades om landets minoritetsbefolkning, exempelvis Hazarerna, menade Ibrahimi att situationen inte ska generaliseras.
-”Det rör sig bara om några hundra personer som anser sig vara förföljda. Miljoner människor, det vill säga den absoluta majoriteten i landet, kan leva under de levnadsförhållanden som vi har i Afghanistan. Däremot har vi problem med extremistgrupper – regeringen söker dock försoning. Jag säger inte att ingen behöver lämna Afghanistan, jag är ingen domare. Däremot förespråkar vi legal migration till Europa. Som en regering tror vi inte att oregelbunden migration är den bästa möjligheten och vårt erbjudande är att öppna upp för legala migrationskanaler. Afghanistan tittar på Gulfregionen, där 15 miljoner gästarbetare arbetar och inte en enda av dem kommer från Afghanistan så här långt. Det här skall ändras nu tack vare Emirat-avtalet, vilket vi även kan implementera med EU:s medlemsstater. Den afghanska ekonomin hänger inte med i befolkningstillväxten. Ett samarbete behöver inte bara innebära regelbunden arbetsmigration, men kan också innefatta kortare vistelser såväl som stipendier. Afghanska medborgare som befinner sig i andra länder och har sökt asyl eller uppehållstilltåns skall behandlas med respekt.”

Ibrahimi beskrev vidare hur terroristgrupper opererar i Afghanistan, vilket är ett av de största säkerhetshoten i landet och kritiserade att de stöds och får finansiella bidrag från andra länder. Han ville dock inte peka ut några särskilda länder.
-“Vi har inte märkt av några negativa effekter i landet av den eskalerande konflikten mellan USA och Iran. Båda sidor har genom åren försökt separera konflikterna i landet och haft goda relationer med Afghanistan – vi hoppas att det ska förbli så. Talibanerna däremot, måste förstå att de inte har någon chans att vinna konflikten och när de väl inser detta så är vägen till förhandling öppen. Vi arbetar hårt med att tvinga Talibanerna till förhandlingsbordet. Men även om kriget tar slut och det blir fred med Talibanerna, så innebär det inte automatiskt att afghanerna kommer att stanna i landet. Den illegala migrationen från Afghanistan till Europa kommer inte att upphöra eftersom orsaken till problemen inte är lösta.”

Idag går Afghanistan till val och närmare nio miljoner människor förväntas lägga sin röst. Hot om attacker är överhängande och enligt inrikesministern har man placerat ut över 70.000 säkerhetsstyrkor över hela landet för att säkerställa väljarnas säkerhet.

Intressant att höra deras egen syn på saken och problemen är väl symptomatiskt i hela MENA – man vill så klart behålla sin egen befolkning samtidigt som man förstår människors behov av att vilja flytta till andra länder, varför man ämnar hitta legal vägar och bättre lösningar.

Jag är dock tveksam till om EU kommer kunna hitta en medelväg eftersom det är alltför splittrade viljor bland medlemsländerna för närvarande.

https://kurier.at/politik/ausland/afghanischer-minister-illegale-migration-wird-nicht-enden/40015094

https://www.aljazeera.com/news/2018/10/afghan-voters-head-polls-security-threats-181020040339454.html

migration.jpg

Annonser

3 reaktioner till “Afghanistan vill ingå EU-avtal om arbetsmigration och kräver att afghaner i Europa behandlas mer rättvist – illegal migration upphör inte även om kriget tar slut!

  1. Det är inte rimligt att tro att naturen skulle låta en bördig och beboelig plats som Sverige är vara obefolkd.Följden av lägre födslotal blir ju att landet avfolkas.Många kvinnor tror att de kan bli lika lätt gravida vid 40 som vid 20.Man vill sluta som börs-vd innan man skaffar barn.Här på landet vet vi att inte avla på gamla tikar.De kvinnor som inte skaffar barn före 40 borde ge sitt medborgarskap till en fertil kvinna från Mena-land.En kvinna som i övrigt är frisk men avstår att skaffa barn är ett misslyckande för sig själv och för samhället.Vi behöver kontinuelig påfyllning av nya medborgare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s