Radikaliseringen av nya islamister pågår för fullt i brittiska fängelser och det är lätt att dra paralleller till Sverige!

Intressant artikel om hur radikaliserade personer i brittiska fängelser ser till att ”sprida läran” från insidan. Något som vi borde ta lärdom av som har ett oroväckande stort antal extremister i landet, fast ingen verkar längre veta hur många det rör sig om. Det skulle i alla fall vara ett problem som skulle hålla mig vaken om natten om jag var justitieminister! Dessutom börjar även vi i Sverige att få överfyllda fängelser.

I Storbritannien hissar man nu varningsflaggor för att det ökande antalet terrorister som släpps från brittiska fängelser kan slinka igenom nätet och genomföra attacker tack vare att myndigheterna inte har kapacitet att övervaka dem.

Ian Acheson, en före detta fängelseguvernör som granskat islamistisk extremism i de brittiska fängelserna, säger att antalet terrorister som har fängslats kan medföra att radikaliseringen accelererar.
-”Det har varit ett problem i flera år och organisationen (HM Prison and Probation Service) har sovit. Islamistgrupper erbjuder en väldigt förförisk uppmaning och om fången inte har något alternativ, eftersom den inte kan erbjudas ett fullskaligt rehabiliteringsprogram, så liknar allt ett stort skämt. Det finns ingen kapacitet för personal att utmana ideologier – vi har obemannade utrymmen och det är där extremismen frodas. Jag tror inte att myndigheterna har kapaciteten att övervaka terrorister eller återrehabilitera dem till samhället.”

En kris driven av överfyllda fängelser, för lite personal, oordning, våld och droger, ställdes på sin spets tidigare den här månaden efter att polismän sade upp sig i protest och chefen för HMPPS avgick. Samtidigt har regeringens privatiseringar av vissa delar av övervakningsservicen år 2014 lett till ett skadat system som låter fångar begå nya förbrytelser gång på gång.

Trots kaoset har man nu föreslagit ökade fängelsestraff för ett antal personer som har dömts för terrorrelaterade brott. Det finns för närvarande 228 personer i fängelse för terrorrelaterade brott – 82% islamister, 13% högerextrema och 6% ”övriga”. Dessa antal verkar dock bara vara toppen på ett isberg och ska enligt personal som arbetar i fängelser inte vara i närheten av det korrekta antalet islamistiska extremister som sitter inlåsta.

En anonym fängelsevakt berättar:
”-Ytterligare en nolla lär vara mer korrekt på dessa siffror. Extremisterna har sina egna fotsoldater som radikaliserar personer som sitter inne för mindre förseelser. Du har exempelvis någon som sitter inne i fem eller sex år, en vanlig kriminell individ och helt plötsligt har de blivit radikaliserade att hata allt som har med väst att göra. Fenomenet med dessa fångar som konverterar till islam medans de sitter i fängelse och går med i muslimska gäng är vida känt och någon förändring har inte indikerats från HMPPS och att specialistutbilda personalen har man bara skrattat bort. Det förväntas att personalen ska kunna identifiera, rapportera och utmana extremisters åsikter samt agera, men vi är för få personal för att kunna implementera dessa förordningar. Problemet är för stort. Det finns ingen tid i en vanlig fängelsevakts dag för att rehabilitera någon. Dessutom är det ingen som kontrollerar om dessa saker utförs eller inte. Det är löjligt att förvänta sig att fängelsevakter ska utmana extremister medans de samtidigt kämpar med att upprätthålla kontrollen i fängelset.”

Adam Deen, en tidigare medlem av Anjem Choudarys salafistiska terroristnätverk ”al-Muhajiroun” och som nu arbetar mot extremism, har uttryckt sina farhågor kring att fångar gör nästan vad som helst för att få bli villkorligt frigivna.
-”Alla kriminella vill bli frisläppta tidigare och det är ingen skillnad med islamistiska extremister – de säger vad som helst. Vi vet inte med säkerhet att dessa personer har blivit reformerade, vi kan bara se på hur de agerar när de är ute och då kan det vara för sent. En dedikerad extremist kan genomföra en terrorattack när som helst, även flera år efter att de släppts från fängelset. Vi borde känna oro över att så många blir fria och jag tror inte att majoriteten har blivit avradikaliserade – jag anser inte att de har övergivit sin vision. Samtliga borde övervakas, men det lär inte hända så vårt land befinner sig i en väldigt sårbar position.”

Polisen driver redan 650 pågående terrorutredningar mot de ”farligaste personerna” och säkerhetstjänsten erkänner att de inte har resurser att övervaka den växande gruppen på 20.000 personer som tidigare har dykt upp på deras radar.

Westminster-angriparen Khalid Masood – som konverterade till islam medan han satt i fängelse för en våldsam attack – ingick i denna grupp och ansågs bara vara en marginell siffra innan hans grymma attack.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/terrorists-uk-prisons-released-anjem-choudary-islamist-extremism-slip-through-net-muslim-gangs-a8549376.html

UK

 

Annonser

En reaktion till “Radikaliseringen av nya islamister pågår för fullt i brittiska fängelser och det är lätt att dra paralleller till Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s