Oops Bono did it again!

Vid en konsert i Paris nyligen gjorde U2:s sångare Bono narr av Jimmie Åkesson och vid en konsert i Madrid i torsdags var det dags igen, men denna gång var det fler än Åkesson som fick sig en känga.

Bono tog under konserten på sig sin ikoniska MacPhisto-mask (MacPhisto skapades på 1990-talet och är en mycket cynisk och ironisk karaktär som är tänkt att likna djälvulen) och listade de mest symboliska ledarna för högerpartier i Europa, vilka han refererade till som sina nya vänner. Ungefär en och en halv minut in i talet säger han följande:
-”MacPhisto har tröttnat på det nu. Han har nya vänner från Ungern Viktor Orban, från Sverige Jimmie Åkesson, från Frankrike Marie Le Pen. Hur som helst MacPhisto har ett nytt spel – det heter Zooropa. Ett spel han tänker vinna. Rösta MacPhisto för Europa eller dra åt helvete och kom ihåg Madrid: det är när ni inte tror att jag existerar som jag presterar bäst.”

Detta var inte första gången som Bono kritiserade Orbán eller andra ungerska presidenter och han är heller inte ensam om att göra det. Bonos fösta försök att smutskasta ungerska politiker med hjälp av MacPhisto-personligheten var år 1993, under den sista U2-konserten i Budapest, när Bono försökte ringa den sittande presidenten Gyula Thürmer som inte svarade, varpå MacPhisto lämnade ett telefonmeddelande: ” I just called to say I love you”. År 2016 attackerade Bono den ungerska regeringen på nytt, när Bono under ett seminarium som fokuserade på våldsam extremism, inför delar av senaten på Capitol Hill benämnde Polen och Ungern som exempel på farlig ”hyper-nationalism” och ett verkligt hot mot Europa.

En annan person med starka åsikter om Viktor Orbén är Bonos kollega Roger Waters, medlem av det legendariska bandet Pink Floyd. Som en del av hans show i Budapest den 3 maj i år deklarerade han att den ungerska regeringen inte är att lita på. En tid efter det uppträdde Waters i St. Petersburg och listade då alla nyfascistiska ledare över hela världen och han benämnde då Donald Trump som nummer ett och Viktor Orbán som nummer två.

Vore det inte bättre om alla dessa ”kulturarbetare” både i Sverige och utomlands fokuserade på sin konst istället för att göra politiska utspel hela tiden? Jag tror att de förlorar på det i längden. Om man ska stå upp för något så stå upp för barnen som lider i alla krig, sätt press på Saudiarabien att dra sig ur Jemen, kräv stopp för kvinnoförtryck, stötta minoriteter och homosexuellas rättigheter globalt – ja det finns massor saker. Michael Jackson är ett bra exempel, även om han var lite skum mot slutet av sin karriär så använde han sin musik för att sätta fokus på saker som är fel i världen utan att smutskasta politiska ledare.

Macphisto

Annonser

3 reaktioner till “Oops Bono did it again!

  1. Å så googlar man och ser att han är ger konsert i Köpenhamn.Som vanligt med avdankade artister har också dessa förstått att rida på det politiska intresset som ökar.Man promotar sin egen verksamhet genom att rida på politikintresset istället för att göra reklam för sin egen musik som allt färre lyssnar på.Goodbye boys hälsar åtminstone jag,ni har et storhetstid bakom er!

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s