Irans regim förstör de sista bevisen på massakern av 30.000 politiska fångar som massavrättades 1988!

Det har gått 30 år sedan massakern i Iran år 1988, när cirka 30.000 politiska fångar avrättades och begravdes i massgravar, men den 26 juli i år förnyade Amnesty International sina varningar om att den teokratiska regimen i Iran håller på att förstöra de sista bevisen på detta brott mot mänskligheten.

Det enda kvarstående synliga beviset är massgravarna där fångarnas kroppar stapplades upp. Detta är också en påminnelse till omvärlden om att detta avskyvärda brott inte har utretts ordentligt av en oberoende internationell kommission. Amnesty International proklamerar nu att den iranska regimen bygger vägar över massgravarna och att anhöriga till offren inte vågar opponera sig av rädsla för repressalier.

Enligt källor som står den iranska oppositionen nära, blev politiska fångar som avtjänade sina straff massavrättade under sommaren 1988. Ordern kom högst uppifrån och var skriven som en fatwa med beslutet att alla de som fortfarande trodde på ”People’s Mojahiden Organization of Iran (PMOI/MEK)” måste avrättas. Khomeini och hans underhuggare visste att om brottet blev känt för allmänheten så vore det förödande, så de så kallade domarna fick strikta order om att gömma allt. Åratal efteråt kom det fram att fångar under denna period hade besöksförbud i flera månader.

NCRI och MEK har haft uppgiften att exponera brottet för omvärlden och söka upprättelse. Inte en enda kropp har utelämnats i deras strävan efter rättvisa som har pågått de senaste tre årtiondena.

Kanadas parlament fördömde massmordet i juni 2013 och i april i år deklarerade US House of Representatives att man höll den iranska regimen ansvarig för de brutala gärningarna. Jag tror inte att Sverige har tagit ställning i frågan. I en tid när EU vill öka samarbetet med Iran vore det på sin plats med ett fördömande även från EU:s sida!

Det råder ingen tvekan om att mänskliga rättigheter är den iranska regimens akilleshäl och hade detta brott mot mänskligheten fått internationell uppmärksamhet tidigare så hade den iranska regimen kunnat stoppas för länge sedan.

Det är viktigt att belysa alla brott mot mänskligheten – även utanför Europa. Obehagligt när man försöker förstöra bevis och dölja sanningen för omvärlden!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s