Argentina röstar om abortförbud samt SD:s förslag om att sänka abortgränsen vs. fakta Europas abortgränser

Idag röstar Argentinas senat om huruvida man ska häva abortförbudet i landet eller inte. Den föreslagna legaliseringen skulle tillåta abort inom de 14 första veckorna av graviditeten och utöver det, i fall där fostret lider av ett tillstånd som inte gör det livsdugligt utanför livmodern.

Lagförslaget förväntas inte gå igenom, men trots ett starkt motstånd från den katolska kyrkan ger inte kampanjdeltagarna upp hoppet, utan hoppas att många senatorer kommer att visa sitt stöd när omröstningen väl skall genomföras.

Påven Francis, som fortsätter att vara djupt involverad i politiken i sitt hemland, har inte gjort någon hemlighet av sitt motstånd mot lagförslaget. I måndags ska påven ha bett anti-abort-lagstiftare att sätta press på sina juridikkollegor att motsätta sig lagförslaget.

Reformen har dock stort stöd i Argentina – enligt en undersökning tidigare i år stödjer 60% av befolkningen lagförslaget och en växande feministrörelse med en slogan som lyder ”Ni una menos” (”Inte en till”, med innebörden att inga fler kvinnoliv ska förloras) har genomfört stora protester över våldet mot kvinnor.

Enligt Amnesty International rapporteras mer än 3.000 kvinnor i Argentina ha avlidit som ett resultat av de senaste 25 årens osäkra abortmöjligheter.

Samtidigt i Sverige höjs rösterna mot Sverigedemokraternas förslag att sänka abortgränsen från dagens vecka 18 till vecka 12! Till och med utrikesminister Margot Wallström opponerar sig i en debattartikel idag och menar att man ”inskränker kvinnors rättigheter” och att SD är ett ”kvinnofientligt parti”.

Låt oss titta på hur det ser ut i övriga Europa för att få lite perspektiv och sedan tror jag inte att vi behöver orda mer om det här eftersom det inte är något exceptionellt som SD föreslår! Det är inte något fel med att sänka abortgränsen och om det överhuvudtaget skulle komma upp till omröstning i riksdagen så är jag rätt övertygad om att övriga partier kommer att se till att det blir mitt emellan.

Belgien: 12:e graviditetsveckan och endast om kvinnan upplever ångest eller på annat sätt mår dåligt över att fullfölja graviditeten.

Bulgarien: 12:e graviditetsveckan.

Cypern: Endast under specifika omständigheter som för att rädda en kvinnas liv eller bevara hennes hälsa, efter våldtäkt eller incest, eller när barnet riskerar födas med svåra funktionshinder.

Danmark: 12:e graviditetsveckan

Estland: 12:e graviditetsveckan

Finland: 12:e graviditetsveckan och endast om det behövs för att bevara kvinnans fysiska eller mentala hälsa, av sociala eller ekonomiska skäl eller vid våldtäkt.

Frankrike: 12:e graviditetsveckan om kvinnan upplever ångest eller på annat sätt mår dåligt över att fullfölja graviditeten.

Grekland: 12:e graviditetsveckan

Irland: 12:e graviditetsveckan

Italien: 12:e graviditetsveckan om kvinnan har intyg undertecknat av läkare..

Lettland: 12:e graviditetsveckan

Litauen: 12:e graviditetsveckan

Luxemburg: 12:e graviditetsveckan, förutsatt att det är nödvändigt för att bevara kvinnans fysiska eller psykiska hälsa; av ekonomiska eller sociala skäl eller efter våldtäkt eller incest.

Malta: Förbjudet

Nederländerna: 13:e graviditetsveckan..

Polen: 12:e graviditetsveckan om det är för att rädda kvinnans liv eller för att bevara hennes fysiska eller mentala hälsa, eller om barnet tros ha svåra missbildningar.

Portugal: 12:e graviditetsveckan, för att rädda kvinnans liv eller bevara hennes fysiska eller mentala hälsa

Rumänien: 14:e graviditetsveckan, måste utföras av särskild godkänd klinik med kvinnans medgivande

Slovakien: 12:e graviditetsveckan, begäran om abort måste vara skriftlig.

Slovenien: 10:e graviditetsveckan.

Spanien: 12:e graviditetsveckan, om det är nödvändigt för att bevara kvinnans fysiska eller psykiska hälsa. beviljas även efter vecka 22.

Storbritannien: 24:e graviditetsveckan, abortlagarna är samstämmiga i England, Skottland och Wales. Ingreppet tillåts förutsatt att det är nödvändigt av ekonomiska skäl, av sociala skäl eller av hälsoskäl. Två praktiserande legitimerade sjukvårdsanställda måste intyga att nödvändiga krav är uppfyllda.

Tjeckien: 12:e graviditetsveckan, medgivande från gynekolog krävs.

Tyskland: 12:e graviditetsveckan..

Ungern: 12:e graviditetsveckan.

Österrike: 12:e graviditetsveckan, kvinnan måste genomgå medicinsk konsultation.

https://www.theguardian.com/…/argentina-abortion-vote-legal…

http://www.dagen.se/sa-ser-abortlagstiftningen-i-eu-s-medle…

argentina

Annonser

4 reaktioner till “Argentina röstar om abortförbud samt SD:s förslag om att sänka abortgränsen vs. fakta Europas abortgränser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s