Internationellt nyhetssvep 2018-08-02

Morgonens gedigna nyhetssvep berör debattinlägg från verkligheten när drabbade på Järvafältet vädjar om politikernas uppmärksamhet, båt med migranter fick kalla handen från Europa, belgiska myndigheter noterar en trend där människor åker på semester till länderna de ”flytt” ifrån, kvinnor i Sydafrika i massprotester mot det sexuella våldet mot kvinnor samt burka är likvärdigt med forna tiders kyskhetsbälte.

I dagens Aftonbladet skriver representanter för Järvaborna ett bra debattinlägg där man anklagar våra politiker för att medvetet vända bort blickarna från det utsatta området. Järvaborna känner sig svikna och ställer sig frågan varför deras barn skall förlora på förhand. Mycket relevant fråga och de konstaterar krasst att ingen politiker varken på riksnivå eller från Stockholms Stad har kommit med några konkreta förslag på åtgärder eller satsningar på förebyggande av kriminalitet

Många vill flytta, men har inte råd. De boende i området känner stark oro för sina barn eftersom narkotikaförsäljning och skottlossningar är en del av deras vardag – dessutom går nästan 35% av niondeklassarna i Rinkebyskolan ut nionde klass utan fullständiga betyg.

Det är allmänt känt att dåliga skolresultat i kombination med en dålig framtidstro är en av många faktorer som skapat ungdomsgängen, ändå står våra makthavare handfallna år efter år och det kostar samhället ofantliga summor att hantera den eskalerande gängkriminaliteten, så man skjuter sig själv i foten genom att fortsätta köra strutsmetoden!

https://www.aftonbladet.se/…/varfor-ska-vara-barn-forlora-p…
——————————————————-

Den 13 juli seglade en båt med 40 migranter från Libyens kust med destination Europa, men Malta, Italien och Frankrike vägrade ta emot dem och skyfflade över ansvaret på varandra. Efter att ha flutit runt på Medelhavet i 20 dagar har de nu plockats upp av det tunisiska godsfartyget ”Sarost 5”, som igår transporterade dem till den Tunisiska hamnen Zarzis i den södra delen av landet.

Tre av migranterna var gravida kvinnor och togs till ett sjukhus.

Enligt en lokal talesman i Tunisien hade migranterna försökt förhandla sig till att få lägga till i en europeisk hamn, utan att lyckas.
-”De trodde att det fanns europeiska länder som var redo att ta emot dem. Vi gjorde det klart för dem att dörren till Europa är stängd och att de inte har något annat val än Tunisien.”

Från början sade även Tunisien nej, men ändrade sig i helgen och Tunisiens premiärminister Youssef Chahed meddelade att de skulle ta emot dem av humanitära skäl. Enligt den internationella organisationen för migration (IOM) är detta den längsta tiden någonsin som ett skepp med migranter har fått vänta.

Lite tragikomiskt att de gav sig ut på denna farfyllda resa mot Europa och hamnar i Tunisien. Men jag tycker detta signalerar att Europa är på väg åt rätt håll – det är så här länderna kring Medelhavet måste göra, det vill säga neka migranterna tillstånd att lägga till med sina båtar så att de måste återvända hem eller till annat MENA-land. EU behöver satsa sina resurser på att hjälpa på plats och Sverige behöver lägga om sin migrationspolitik – framförallt lägga ned sin bidragspolitik, sedan hade vi nog kunnat skönja ljuset i en lång tunnel!

https://www.welt.de/…/Bootsfluechtlinge-duerfen-nach-fast-d…
—————————————————–

I Belgien rapporterar man att ett växande antal personer som innehar flyktingstatus, reser tillbaka på semester till de länder de ursprungligen flydde ifrån.

Under årets första sex månader har 115 personer med flyktingstatus i Belgien besökt sina hemländer. Officiella siffror visar att 115 utredningar har startats mot flyktingar som har besökt sina hemländer det här året. Länderna det rör sig om är Irak, Syrien och Afghanistan(!). De riskerar nu att få sitt uppehållstillstånd återkallat.

Det är allmänt känt att ”flyktingar” från Sverige reser hem på semester till sina hemländer Somalia, Irak och Syrien för att nämna några. Gör svenska myndigheter något åt detta eller låter dem det fortgå? Jag har i alla fall inte hört något om att dessa individer riskerar att få sina uppehållstillstånd indragna. Skandalöst!

#onlyinsweden

https://www.vrt.be/…/growing-number-of-refugees-holidaying…/
—————————————————-

I Sydafrika har man likt Sverige länge haft problem med sexuellt våld mot kvinnor och Sydafrika har bland de högsta antalen fall av sexuellt våld i världen, där enbart en av tio våldtäkter leder till fällande dom.

Tusentals sydafrikanska kvinnor över hela landet kommer därför att deltaga i 19 olika protestmarscher mot kvinnovåldet samt kräva att regeringen står upp för våldtäktsoffer och agerar mot sexuellt våld i landet. Protesterna är en del av rörelsen #TotalShutdown, som försöker förändra landets lagar kring våldet mot kvinnor.

Något liknande hade jag förväntat mig skulle hända i Sverige till följd av #Metoo, men nej då. Istället anordnas en mans-fri festival och den enda gången som feministerna gick man ur huse var för att protestera mot Svenska Akademien.

Det är pinsamt att vi har en regering som kallar sig för den första feministiska regeringen i världen och ännu värre att vi har ett politisk parti som kallar sig för Feministiskt initiativ när det enda de gör är att hata vita män samt vill främja öppna gränser för hela världens befolkning. Under tiden fortsätter kvinnor och flickor att våldtagas av män i grupp eller enskilt, något som drabbar alla åldrar och ger trauman för livet. Samtidigt ger vår regering grönt ljus till förövarna som undslipper bestraffning bland annat på grund av för låg ålder. Blir någon utan svenskt medborgarskap fälld i domstol så får de ändå stanna i Sverige av ”humanitära skäl”. Man blir smått galen bara man tänker på det!

https://www.aljazeera.com/…/south-african-women-march-gende…
—————————————————–

Slutligen skriver Kathrine Lilleør, politisk kommentator och tidigare medlem i Etisk Råd, ett intressant inlägg i dagens Berlingske om burkaförbudet i Danmark. Hon menar på att oavsett vilken religion man tillber så finns det ingen religion som uppmanar till att kvinnor skall gömma sin kvinnlighet, utan det är kulturellt betingat.

”Det är bokstavligt talat en skam att man förbinder burka och niqab med islam. Burka och niqab är kulturellt och icke religiöst betingat. Det svarta tyget är inte religiösa symboler i linje med halvmånar, Davidsstjärnor eller kors. Man kan dyrka sin muslimska, judiska eller kristna tro utan att kvinnor som tillhör samma tro måste gömma sin kvinnlighet.

Underkastelse av kvinnor är ett kulturellt återkommande fenomen i historien och är en direkt förlängning av de kyskhetsbälten som korsfararna använde för att låsa in sina kvinnor i när de drog iväg för att döda i Kristus namn.

Det är inte acceptabelt att vi har kvinnor som går omkring mitt ibland oss med säckar över huvudet. Hycklande multikulturellt låtsas vi om att det är helt i sin ordning, samtidigt som vi sviker de kvinnor som tvingas in under dem. Om vi verkligen menar att de heltäckande dräkterna är en personlig ensak, vore det enda logiska att vi avskaffar straffen för att slå sin hustru eftersom detta slags våld också kan betraktas som en privatsak.

Burka och niqab är likvärdigt med konkret våldsamt kvinnoförtryck som vi har en plikt att stoppa. Dräkten är ett underkastelseredskap som är komplett oförenlig med den demokratiska betingade friheten och likställningen mellan könen, som det har tagit våra förfäder århundranden för att uppnå.”

Texten är längre och jag har bara gjort en sammanfattning.

Fantastiskt inlägg i debatten skulle jag vilja säga! Tänk om vi hade lika frispråkiga debattörer här hemma i Sverige, då kanske det hade blivit lite andra ord i skällan! Ann Heberlein är en av få som vågar ta bladet från munnen, men vi måste bli många fler om vi ska få ett stopp på det utbredda kvinnoförtrycket som vi ser runt om i vårt land och som är helt oacceptabelt!

https://kathrine.blogs.berlingske.dk/…/burka-og-kyskhedsb…/…

nyheter

Annonser

3 reaktioner till “Internationellt nyhetssvep 2018-08-02

  1. Mycket bra inlägg.
    En sammanfattning av den goda feministiska regeringen i vårt land, som gör allting tvärtom, särskilt mot kvinnoförtrycket.
    Nyheterna från resten av världen var mycket intressanta.
    Och som du skriver, vi behöver många fler frispråkiga debattörer som vågar skriva om kvinnoförtrycket i Sverige idag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s