Kvinnor och minderåriga med IS-kopplingar anses enligt ny rapport vara ett stort hot!

Experter har länge varnat för det ökande hotet av kvinnor och minderåriga som kopplas samman med Islamiska Staten och påpekat att antalet återvändare från Syrien och Irak till Storbritannien har varit signifikant underskattat.

Enligt en ny rapport från King’s College i London är en kombination av en frånvaro av regeringsdata samt en förändrad syn inom IS på när kvinnor ska ta till vapen, likvärdigt med en större fara än vad officiella siffror indikerar.

Rapporten från ”International Centre for the Study of Radicalisation” visar att 4.761 (13%) personer av de utländska medborgarna som anslöt sig till IS i Irak och Syrien under perioden april 2013 till juni 2018, var kvinnor och ytterligare 4.640 (12%) var minderåriga.

I Storbritannien var det 850 medborgare som anslöt sig till IS i Irak och Syrien – inklusive 145 kvinnor och 50 minderåriga. Av de 425 som återvände till England har endast två kvinnor och fyra minderåriga identifierats. Siffrorna framstår dock som underskattade på grund av brister i officiell data från regeringen -de återvändande har dessutom inte blivit åtskilda genom kön och ålder.

Vissa kvinnor anses nu utgöra ett hot baserat på flera faktorer, bland annat fysisk säkerhet och relaterad träning som vissa kvinnor genomgått hos IS samt möjligheten att de använder sina färdigheter på andra platser eller överför dem till sina barn. Det har även florerat bilder på kvinnor som inspirerats av IS i länder som Frankrike, Marocko, Kenya, Indonesien och USA som påvisar att kvinnor bör ses som potentiella hot. Detta hot består i kvinnornas utvecklande och till synes ökade roller som förövare av terrorattacker, vilket medfört att tre former har framträtt: celler med enbart kvinnor, familjeceller eller individuella kvinnor som utför attacker.

Rapporten visar vidare att de avgörande faktorerna för att få kvinnor att bege sig till IS inkluderar känslan av att diskrimineras, förföljas eller inte känna sig som en del av samhället såväl som ideologiska motiv. Efter kalifatets fall förra året förblir många kvinnors status okända.

Från början var IS restriktiva med kvinnornas roll i strid, men sedan år 2015 har det funnits ökade indikationer på att deras position håller på att förändras. I februari i år, producerade till exempel IS en video med en kvinna som deltog i strid på slagfältet för första gången sida vid sida med manliga soldater – vilket påvisar en unik trend inom terroristgruppen.

Europol har registrerat att 96 kvinnor arresterades för terrorismrelaterade aktiviteter år 2014, 171 arresteringar år 2015 samt 180 arresteringar år 2016.

Rapporten påvisar också att minst 730 barn till internationella föräldrar har fötts inom IS-kalifatet mellan april 2013 och juni 2018. Robusta och skräddarsydda ansträngningar krävs för att effektivt avradikalisera och rehabilitera minderåriga som har fötts och/eller uppfostrats inom IS. Utan detta ansvarstagande är risken stor att man skapar en ny generation av IS-krigare.

Kvinnor och minderåriga är redo att spela en betydelsefull roll i att fortsätta föra vidare ideologin och organisationen IS nu när kalifatet har fallit, så det är av yttersta vikt att regeringar i alla drabbade länder identifierar dessa individer som två åtskilda grupper som behöver en egen unik återkoppling.

När man läser detta känns det tryggt att veta att Stefan Löfvéns regering tillsammans med SÄPO har deklarerat att man har tappat kontrollen över hur många radikala extremister det befinner sig i landet. Lägg därtill alla återvändande jihadister som Sverige tagit emot med öppna armar och gett dem bostad och bidrag samt terapi. Om vi inte har koll på männen, kan man lätt räkna ut att vi inte har någon som helst koll på kvinnorna och barnen!

Att den svenska regeringen aktivt väljer att titta bort och dessutom godkänner nya byggen av salafistiska och wahabistiska moskéer, fast man vet att dessa moskéer är rekryteringsplatser för nya jihadister samt att man predikar hat i många fall, är inget annat än en ren och skär skandal!

Hur man ens kan överväga att ge denna regering nytt förtroende är för mig en gåta! Den så kallade oppositionen är inte mycket bättre – jag har inte hört några nämnvärda protester från deras sida under den senaste mandatperioden och man har dessutom aktivt röstat ned alla förslag från SD som rör detta prekära ämne!

Det är ett under att det inte har hänt något ännu i Sverige och det ska vi vara glada för! När ska våra klåpare till politiker ta sitt ansvar för rikets säkerhet?

https://www.theguardian.com/…/number-of-women-and-children-…

IS

Annonser

En reaktion till “Kvinnor och minderåriga med IS-kopplingar anses enligt ny rapport vara ett stort hot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s