Dansk undersökning visar kostnaderna för gängkriminaliteten, men i Sverige skyller regeringen ifrån sig istället för att agera!

Den första undersökningen i sitt slag kastar ljus över kostnaderna för gängkriminaliteten i Danmark och det handlar om minst 315 miljoner DKK årligen!

Rättsordföranden Peter Kofod Poulsen (DF) understryker behovet av handling:
”- Det är ju en enorm siffra – 315 miljoner kr! Den summan hade man kunnat använda på barn, skola, eller vägarbeten. Det visar klart och tydligt att det är viktigt att vi fortsätter kampen mot gängen och kriminaliteten. Det är viktigt att danskarna får se det här.”

Det var Dansk Folkeparti som år 2016 krävde att man satte igång med undersökningen.

Enligt forskaren och kriminologen Nichlas Permin Berger ger den här rapporten inte en fullständig bild av omkostnaderna för samhället – siffrorna är relativa och sedan tillkommer kostnader för exempelvis offren, anhöriga och lokalsamfund som inte ingår i undersökningen.

Enligt Berger är det även viktigt att påpeka att högre straff inte är lösningen, utan snarare synliggörs potentialen för förebyggande och tidiga insatser.

Regeringens ”gängpaket III” har de senaste åren mest fokuserat på hårdare straff, men att sätta gängmedlemmar i de redan överfulla danska fängelserna, kan enligt Berger vara likvärdigt med att skjuta sig själv i foten.
”- Forskning tyder på att fängelse i det långa loppet producerar kriminalitet snarare än reducerar den. När man spärrar in medlemmar av kriminella grupperingar med andra kriminella, skapar man en stor rekryteringspotential.”

Meanwhile in Sweden… skyller den sittande regeringen problemen med gängkriminaliteten på Moderaterna och Sverigedemokraterna, för det är alltid lättare att skylla ifrån sig istället för att ta ansvar för det som man har varit med och skapat.

Enligt en artikel i Sydsvenskan den 1 mars 2016, uppgick kostnaderna i Sverige för 10 års gängkrig till 286 miljoner SEK – med tanke på utvecklingen hade det inte varit fel med en uppdatering.

Partierna i Sverige går till val på att öka antalet poliser och höja straffen, det hade därför varit på sin plats att våra politiker studerar den här danska rapporten så att vi inte skjuter oss själva i foten, men med facit i hand är det nog redan för sent!

https://www.b.dk/nationalt/ny-undersoegelse-det-koster-bandekriminelle-danskerne

blindfolder

Annonser

3 reaktioner till “Dansk undersökning visar kostnaderna för gängkriminaliteten, men i Sverige skyller regeringen ifrån sig istället för att agera!

 1. Jag kan tycka att åsikten om att fängelserna är rekryteringsplats för nya kriminella är en sanning med modifikation.De är ju den sista delen i processen av en lång räcka av lagbrott som renderar fängelse.Och då är man ju redan en väletablerad kriminell när man hamnar där.

  Och ordet vård i sammanhanget har ju spelat ut sin roll för många av de kriminella.Det ska heta straff då en stor del av de som idag sitter i våra fängelser ju måste betraktas som yrkeskriminella.

  Jag är ingen vän av det amerikanska rättsväsendet och deras straffsatser men deras s.k tredje vända som ger de skyldiga så mycket längre straff vid det tredje brottet än det har i straffvärde vore ju något som våra domstolar borde ta i beaktande när man dömmer dessa återfallsförbrytare.Något som ju M verkar att vara inne på?

  Men det är ju något som är konstigt i vårt rättsväsende när man exempelvis bara åtalar för det brott som ger det högsta straffvärdet och stryker övriga brott.Allt för att kunna maximera straffet.Strafftider som jag då uppfattar som väldigt låga i förhållande till omvärlden.Och straffrabatt är ju rent stötande då det ju blir rena tramset om straffet är satt till ett visst antal år. För mig så verkar det inte klokt att man inte plussar ihop alla brott som en åtalad har begått. Och min åsikt är att varje brott ska i sig ge ett straff.Som ett exempel: om ett villa inbrott ger låt oss säga ett år plus minus.Då borde ju fem villainbrott ge 5 år.Om ett mord ger 10 år så ska två mord ge 20 år o.s.v.

  Och vad det gäller gäller kriminella från andra länder, både inom EU och andra länder så tycker jag att Sverige bör förhandla med dem om att alla som döms för brott i Sverige ska avtjäna straffen i sina hemländer.Varje land har ju ansvar för sina medborgare var de än befinner sig och får ju då ta på ansvaret för dem.Betydande kostnader hade ju då sparats in i den svenska kriminalvården och inhemska kriminella hade ju då kunnat straffas med längre fängelsestraff.Något som ju verkar omöjligt idag då det ju är platsbrist på våra fängelser.Och straffrabatterna, villkorliga domar och fotbojor är nog något som existerar enbart av den anledningen.Nämligen att platsbristen gör det omöjligt att döma till fängelse.Och det i sin tur gör ju att signalerna från våra politiker om hårdare straff blir bara till snömos och ihåliga löften för att tillfredsställa väljare och kritiker.Det känns som politikerna inte är insatta i problematiken och lovar något som inte är genomförbart innan man har byggt en massa nya fängelser och ändrat i lagstiftningen.Valfläsk som så mycket annat.

  Gillad av 1 person

 2. Förebyggande åtgärder som till största delen är baserade på orsak kontra effekt torde vara det som är mest effektivt när det gäller att förebygga brottslighet.
  T ex är det givet att om man minskar underlaget av den kategori av människor som lever utanför svensk rättsmoral och skarpt markerar mot denna så kommer brottsligheten att markant minska.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s