När ska våra politiker börja lyssna på vad svenska folket har att säga?!

Nu har jag bara varit aktiv på Facebook i snart ett och ett halvt år så jag kan inte tala för hur andra opinionsbildare har det, men jag upplever i alla fall att många hör av sig via Messenger och gärna vill prata politik samt diskutera och analysera samtidens problem. Det är absolut inget fel med det, men det tråkiga är att jag inte sitter inne med alla svar eftersom jag inte är någon politiker.

Detta fick mig att tänka på hur långt ifrån svenska folket står från sina politiker. Jag vet själv hur jag för några år sedan skrev flera mail till Anna Kinberg Batra, Morgan Johansson och Stefan Löfvén, där jag vädrade mina åsikter samt i min enfald bad dem överväga både det ena och det andra. Jag skriver enfald eftersom sanningen är att de inte ens läser de mail och brev som de får från sina ”undersåtar” och när man inser det känner man sig rätt naiv. Istället får man svar från en underhuggare på det departement som behandlar frågan som man berört i sitt brev och det är verkligen inte ett särskilt uttömmande svar – dessutom undviker de att svara på frågorna och hänvisar istället till länkar med regeringsdokument.

Jag tror personligen att det dummaste våra politiker kan göra är att avskärma sig från sina väljare och tro att de står över folket, när de i själva verket ska föreställa folkets förlängda arm i riksdagen och föra fram folkets röst – inte sin egen. Detta spär så klart på politikerföraktet och när människor känner sig negligerade samt inte får gehör för sina frågor eller sin oro, är det inte så konstigt att missnöjet gror bland befolkningen och leder till att en ny politisk spelplan framträder – oavsett hur mycket vissa politiker och mainstream media kämpar emot.

Nu råkar jag vara Facebook-vän med några som representerar de partier som jag mest vurmar för och jag kan därigenom oftast få svar på mina frågor, men gemene man som inte har de kontakterna känner sig så klart åsidosatta. De flesta partier finns på Facebook eller så har de så klart en hemsida och hänvisar då människor till sin informationsavdelning, där de välvilligt svarar på alla tänkbara frågor som väljare kan tänkas ha, men det är inte samma sak som att få kontakt med politikerna direkt.

Där kommer Almedalen in – ett politiskt spektakel som från början var tänkt att främja mötet mellan våra politiker och medborgarna. Tyvärr har det dock under de senaste åren skett en negativ utveckling, vilket resulterat i att det numera mest är ett PR-jippo och partyvecka. Partiledarna har dessutom allt mer börjat dra sig undan från offentligheten. De genomför sitt planerade tal och möjligtvis någon utfrågning i tv, men i övrigt är de oåtkomliga för allmänheten.

Vem minns inte Almedalen förra året, när den numera avlidne medborgarjournalisten Bechir Rabani med sitt projekt Megafonena gjorde flera tappra försök att få kontakt med politiker, vilket slutade med att han fördes bort av säkerhetsvakter och hängdes ut som nazist i gammelmedia. Detta sätter liksom ribban för vår så kallade demokrati och visar tydligt hur våra politiker hellre omgärdar sig med säkerhetsvakter än att prata med folket som de faktiskt ska representera.

Almedalen har nu kickat igång och det kommer att skrivas spaltmeter samt kablas ut hur mycket tv- och webshower som helst för den som vill se våra politiker i rutan – men för de medborgare som vill möta de olika partiföreträdarna ansikte mot ansikte är det stopp! Sedan förväntar politikerna sig att folket ska sluta upp och gå och rösta på just deras parti. De verkar ha glömt att det är våra skattepengar som förser dem med en fet lön, bostad, assistenter, bil, säkerhetsvakter, hotell, flyg, diverse ersättningar och förmåner samt så klart livstids försörjning även efter att den politiska karriären är över – då kanske man också ska bemöda sig med att sätta svenska folket i första rummet och ta sig tid att möta människor utanför partiets krets.

Det är på tiden att våra politiker kommer ned på jorden igen och ser till den lilla människan vars röst de ska företräda!

AL

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s