Migrationsfrågan splittrar hela EU!

Bryssels recept för att stoppa migrationen är en gränspolis med 10.000 anställda, en ny asylmyndighet där man gör det nuvarande asylkontoret EASO till en fullvärdig europeisk asylmyndighet samt ett mottagningscenter i Nord-Afrika.

EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos:
-”Vi måste göra mer för att skydda våra gränser – EU-kommissionen erkänner detta och därför kommer vi snart att lägga fram förslag om att göra den europeiska gräns- och kustbevakningen Frontex till en äkta europeisk gränspolis med starkare mandat för att anställa och utplacera egna gränsvakter. Europeiska länder bör inte ensamma ta kampen mot migrationen – det som behövs är istället gemensamma europeiska lösningar. Jag vill dessutom slå ett slag för idén om att upprätta regionala landstigningsplattformar utanför Europa. EU har nu en pågående dialog med UNHCR och FN:s migrationsbyrå IOM om hur det skulle kunna fungera i praktiken – vi vill inte ha ett nytt Guantanamo, utan allt som EU gör skall vara i samspel med internationell rätt. EU skall hitta trygga platser för att sätta iland folk och sedan skall FN komma dit och göra en bedömning. Personer som kräver beskydd ska få möjlighet att komma till Europa som kvotflyktingar och personer som inte har krav på beskydd skall få praktisk och ekonomisk hjälp till att återvända frivilligt till hemlandet.”

Europeiska ledare har under lång tid fört diskussioner om liknande idéer utan att det har kunnat gå att förverkliga. En viktig aspekt är att EU så här långt inte har lyckats få ett enda nordafrikanskt land att gå med på planen. Dialogen fortskrider dock enligt Avramopoulos.

De nya förslagen kommer samtidigt som flera europeiska ledare är under stark press när det kommer till migrationsfrågan. Som jag skrev om häromdagen har Tysklands statsminister Angela Merkel fått två veckor på sig att försöka hitta lösningar tillsammans med sina EU-partners. Lyckas hon inte kan hela regeringskoalitionen vara i fara. Stats- och regeringscheferna i flera av de berörda länderna samlas till ett krismöte i Bryssel redan på söndag för att diskutera saken vidare.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har dock proklamerat att ledarna för Visegradsländerna (Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien) kommer att skippa helgens minikonferens. Han uttalade att ett sådant typ av möte med statsöverhuvuden bör organiseras av det Europeiska Rådet och inte EU-kommissionen. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki meddelade efter ett möte i Budapest tidigare idag att mötet är oacceptabelt och tillade att Polen inte skulle deltaga eftersom EU vill återupptaga ett förslag som de redan har förkastat.

Sammantaget verkar det vara en riktig soppa och EU-länderna verkar vara så långt ifrån gemenskap och samstämmighet som det bara går just nu.

Frankrikes president Emmanuel Macron gör heller inte saken bättre genom sitt uttalande om att ”den anti-europeiska känslan i delar av EU är en ny spetälska”. Det var under ett besök i Quimper, Bretagne, tidigare idag som han skarpt kritiserade ”den återuppväckta nationalismen och de slutna gränserna som vissa föreslår”.

Tanken att EU inom kort ska kunna enas om en ny migrationspolicy som ska rädda Europa, känns för tillfället mycket avlägsen och länderna är mer splittrade än någonsin. Jag håller givetvis med Visegradsländerna, Österrike och Italien, men Sverige stödjer tyvärr den andra sidan som är pro-migration. Visst finns det många fördelar med att vara med i EU, t.ex. handelsavtalen – men ibland undrar man om det inte hade varit bättre för lilla Sverige att stå utanför EU-gemenskapen och kombinerat med ett annat ledarskap än det som Reinfeldt förärade oss med hade vi haft betydligt mindre problem i dagsläget än vad vi har nu. Nu är det dock som det är och vi får försöka göra det bästa av situationen, vilket tyvärr är en omöjlighet när landet har den i särklass sämsta regeringen genom tiderna med Margot Wallström som vår representant, men vi får väl se vad det mynnar ut i till slut.

Det är lite märkligt att länder som Frankrike, Spanien och Tyskland, som precis som Sverige har rätt mycket problem i migrationens kölvatten, ändå stödjer den andra mer migrantvänliga linjen och dessutom svartmålar de länder som vågar stå upp för sitt folk och bevarandet av den europeiska kulturen – det är helt klart väldigt många europeiska politiker skulle behöva bytas ut!

https://www.aftenposten.no/…/Europa-kan-fa-felles-grensepol…

https://kurier.at/…/macron-nennt-nationalismus-in…/400054802

https://www.aljazeera.com/…/central-european-countries-boyc…

gränspolis

Annonser

2 reaktioner till “Migrationsfrågan splittrar hela EU!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s