Internationellt nyhetssvep 2018-06-17

Söndagens internationella nyhetssvep berör påvens kontroversiella uttalande om aborter, en norsk rappare som hånade judar, Trump och Orban ringer varandra, Erdogans huvudmotståndare vädrar morgonluft inför valet nästa vecka och Spanien skjuter sig själva i foten genom sin migrationspolitik.

Den 81-årige argentinskfödda påven Frans sammanliknade aborter med nazisternas rasutsortering under Förintelsen i ett tal till igår och anser att det är ett uttryck för en osund ”kasta bort-kultur” när föräldrar väljer bort ofödda barn på grund av misstanke om missbildningar eller allvarliga sjukdomar. Han uppmanade familjer att undvika aborter, som han kallar ”mord på barn” och istället acceptera de barn som Gud ger dem.
-”Jag säger det med smärta. Under det sista århundradet har världen skandaliserats av det som nazisterna gjorde för att förfölja rasens renhet. Idag gör vi detsamma – men med vita handskar på.”

Abort är i den romerskkatolska kyrkans lära en så allvarlig synd att det medför uteslutning ur kyrkan.

Irlands folkomröstning om abort nyligen visar att katolikernas järngrepp håller på att släppa och förhoppningsvis kan fler länder på sikt följa i Irlands fotspår, men tyvärr har vi lång väg kvar att gå och under tiden får kvinnor världen över lida på grund av religiösa mäns oförstånd. Känns det igen? Islam eller Katolicism – för min del tycker jag att religionen är roten till väldigt mycket ont historien igenom och jag är glad över att Sverige är sekulariserat, även om vi nu är i stort behov av att se över lagen om religionsfrihet på grund av de många problem som vi tampas med.

https://politiken.dk/…/Paven-sammenligner-aborter-med-nazis…
——————————————————————

I fredags gjorde den norska rapparen Kaveh ett skandalomsusat uppträdande i Stensparken i Oslo.

Efter att först ha hälsat på alla muslimer genom att säga ”eid Mubarak”, följde rapparen upp det med att fråga om det fanns några kristna eller judar närvarande. Efter en kort paus ska han ha följt upp det med ”Fuck judar… nejdå jag skojade bara”. Uppträdandet skedde på en festival som var arrangerad av ungdomar i stadsdelen och hade som mål att skapa mötesplatser och sammanhållning.

Arrangörerna beklagar det inträffade och säger sig inte ha fått någon ursäkt från Kaveh, som dock senare på kvällen skrev på sin Facebooksida att han varken är rasist eller judehatare. Han hävdar att citatet är taget ur sitt sammanhang och att det sista han önskar är att öka motsättningar.

https://www.aftenposten.no/…/Kohn-vurderer-politianmeldelse…
————————————————————–

Igår ringde president Donald Trump och Ungerns premiärminister Viktor Orban varandra. Telefonsamtalet är intressant eftersom Trump söker djupare samarbete med regeringar i Europa som är mycket kritiska till EU och migrationsproblemen. President Trump och Orban är överens om att de båda uppskattar starka nationella gränser

Trump har nyligen lovordat Italiens nya premiärminister Giuseppe Conte flertalet gånger och den nya italienska regeringen har antagit en tuff inställning mot migrationsproblemen. Under Trumps styre har även USA försvårat migrationen avsevärt.

Ponera att Moderaterna och Sverigedemokraterna hade styrt Sverige, då hade det kanske varit Åkesson eller Kristersson som samtalat med Trump igår istället. Ja ja, det är en utopi – men man kan väl få fantisera lite på söndagsmorgonen!

https://kurier.at/…/trump-telefonierte-mit-orban-…/400052297
————————————————————

I Turkiet är det som bekant val den 24 juni och ni som följer mig vet att Erdogan är en hal ål som kommer att göra allt han kan för att hålla sig kvar vid makten. I landet växer nu hoppet om att oppositionen ska ta över makten och huvudkandidaten Muharrem Ince, en 54-årig fysiklärare, är stjärnan i valkampanjen. Igår under ett valmöte i centrala Anatolia vajade de röda och vita flaggorna som ett hav när Ince klev upp på scenen, medan åhörarna mötte honom som en popstjärna.

Vid det senaste parlamentariska valet för tre år sedan fick det pro-islamiska partiet AKP som Erdogan representerar nästan 67% av rösterna, medan Inces sekulariserade parti blott fick 12%, men nu flockas människor för att höra oppositionsledaren tala. Den stora skillnaden mellan Erdogan och Inces scenframträdanden är att Ince talar mestadels fritt och tittar bara på sina papper sporadiskt, medan Erdogan alltid har flera tv-skärmar som han kan läsa ifrån när han framträder. När den elektroniska utrustningen gick sönder nyligen, blev presidenten tyst och kunde fortsätta tala först när felet var åtgärdat.

Ince får alltid mest applåder när han beskriver Erdogans regering som en trött, korrupt och maktgalen klubb, som bara finns till för sig själva och inte har intresse för landet. Han beskyller också Erdogan för att spendera pengar på saker som inte gagnar det turkiska folket.
”-Om jag blir president kommer jag inte att köra runt med 300 livvakter och 300 bilar. Erdogan kommer från palatset – jag kommer från folket.”

Ince har rest runt i landet i över en månad för att övertyga alla missnöjda väljare om att Erdogan kan besegras och väljarundersökningarna visar uppmuntrande resultat – flera institut förutser att den 64-årige Erdogan går mot en smärtsam valförlust.

Jag tror dock inte att man ska räkna ut Erdogan helt och hållet, han har tyvärr en stor supporterskara runt om i världen i form av turkar som emigrerat som också ska säga sitt – dessutom kan nog en del valfusk förekomma. Om en vecka vet vi resultatet och för vår egen skull får vi verkligen hoppas att Erdogan får lämna palatset med skägget i brevlådan.

https://kurier.at/…/erdogan-muede-und-politisch-b…/400052174
———————————————————–

Slutligen har nu migranterna på båten Aquarius anlänt till Spanien och Röda Korset-arbetare tar emot alla migranter på kajen. Franska myndigheter meddelade också igår eftermiddags att man kan tänka sig att ta emot de migranter som önskar bosätta sig i landet efter att alla nödvändiga procedurer har genomförts.

Spaniens beslut att ta emot migranterna kommer efter ökade spänningar inom EU där man efterfrågar en omvärdering av det nuvarande migrationssystemet. Spaniens nya utrikesminister Josep Borrell har beskrivit landets beslut som en ”högt symbolisk handling” i syfte att rycka upp Europa från sin ”strutspolitik” när det kommer till migrationsproblem.

Den nybildade spanska regeringen har också utannonserat att man planerar att utöka den allmänna hälsovården till att även gälla utlänningar utan uppehållstillstånd och man avser även att ta bort taggtråden som toppar staketet vid gränsen mellan de två spanska enklaverna Melilla och Ceuta i Nordafrika.

UNHCR har varnat för att Spanien har ännu ett mycket utmanande år framför sig när det kommer till att hjälpa och skydda de som anländer till landets kust.

I fredags och lördags räddade den spanska kustbevakningen 933 personer som försökte korsa Medelhavet och plockade upp fyra kroppar.

Jag tycker att Spanien skapar sina egna problem när de agerar på det här sättet. Det mest humana hade varit att köra tillbaka människorna till Nordafrika eller Libyen. Det kommer bara att komma fler och fler, men Europa kan inte husera hur många människor som helst – dessutom riskerar en stor del av dem att dö under färden. Jag är förundrad över att spanjorerna kunde välja en sådan regering och att dessa politiker är så enfaldiga att de inte tänker längre än näsan räcker. Spanien verkar ha ett Sverige-syndrom. Dessutom bäddar detta för stora svårigheter att få igenom den mer strikta migrationspolitiken inom EU som bland annat Ungern och Österrike förespråkar.

https://www.theguardian.com/…/migrant-rescue-ship-aquarius-…

News

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s