Nyhetssvep 2018-05-27

Idag kommer ett nyhetssvep på kvällen för ovanlighetens skull och berör ett hjältedåd i Paris, stora demonstrationer i Berlin idag mot Angela Merkel, Sverige ger extra finansiellt stöd till Palestina och Spanien håller på att duka under av det hårda migrationstrycket.

Dagens hjältedåd står en modig okänd man i Paris för när han utan att tveka och med risk för sitt eget liv klättrade uppför en byggnad fyra våningar upp, för att rädda en 4-åring som hängde och dinglade från balkongen.

Många samlades på gatan för att heja på hjälten och filma mannen. Videon kan för övrigt ses i artikeln. Pojken hade lämnats utan uppsikt och lekt på balkongen, innan han fastnade på räcket. Räddningstjänsten tog hand om de chockade föräldrarna och den modiga mannen klarade sig undan med lite skrapsår.

Härligt att det fortfarande finns hjältar i denna grymma värld!

https://www.independent.co.uk/…/man-climbs-paris-balcony-ch…
————————————–

I Berlin marscherade idag det högerpopulistiska ”Alternativ för Tyskland” (AFD) för att visa sin oro för Tysklands framtid. Cirka 5.000 deltagare skanderade slagord mot Angela Merkel och migranter, medan ledande politiker varnade för en ”islamisering” av Tyskland.

Samtidigt samlades uppskattningsvis 25.000 antirasistiska aktivister i en motdemonstration mot främlingsfientlighet med budskapet ”Stoppa hatet”.

Anledningen till motdemonstranternas stora uppslutning var att en spektakulär motdemonstration anordnades av ett 100-tal av stadens techno-klubbar under parollen ”kärlek och bas i stället för AFD”, ”främlingsfientlighet ska vi dansa bort” och ”Berlins klubbscen är allt som nazisterna inte är”.

Runt 2.000 poliser hade kallats in från hela landet för att förhindra att våld bröt ut mellan ADF-demonstranter och motdemonstranter. Än så länge verkar allt ha gått lugnt till.
Anhängare till vänsterextrema gruppen Antifa finns också på plats och organisationen skriver på sin hemsida att man vill skapa kaos och sabotera för AFD ”med alla nödvändiga medel”.

5.000 deltagare är bra jobbat, vi kan vara glada om vi får ihop några hundra i Sverige. Motdemonstranter kommer det dock alltid – även när någon försöker göra något vettigt i Sverige. Det räcker att titta på Medborgerlig Samlings respektive Alternativ för Sveriges torgmöten igår när vänsteraktivister gjorde sitt bästa för att störa talarna.

https://www.welt.de/…/AfD-Anhaenger-und-Tausende-Gegner-dem…
https://www.hbl.fi/art…/omfattande-demonstrationer-i-berlin/
—————————————–

På fredagen meddelade det svenska generalkonsulatet i Jerusalem att Sverige skjuter till 10 extra miljoner till ”brådskande humanitära behov uppkomna i Gaza”.
Miljonerna ska fördelas enligt följande:
-Ytterligare fem miljoner till OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp.
-Tre miljoner till svenska Röda korset i samarbete med palestinska Röda halvmånen.
-1,5 miljoner till UNICEF/WHO genom en utstationering av en logistikexpert från MSB.

Det är fascinerande hur lätt Sverige har att skjuta till pengar så fort Palestina viftar med offerkoftan! Det hade varit helt i sin ordning om det gällde över hela linjen och man sköt till lite extra miljoner till alla andra länder som också är i stort behov av humanitärt stöd, t.ex. Jemen – men så är inte fallet så det luktar mygleri i vanlig ordning! Det hade varit intressant att se en sammanställning av hur mycket av våra svenska skattepengar som gått till Palestina de senaste 30 åren!

https://samnytt.se/extra-finansiellt-stod-fran-sverige-til…/
—————————————————

Slutligen har Spanien stora problem med att ta hand om alla migranter som strömmar in i landet efter att ha plockats upp från överfulla båtar på Medelhavet.

Den spanska kustbevakningen räddade 293 personer från nio båtar i förrgår och idag ytterligare 250 migranter som blev räddade från åtta båtar, varav tre var i så dålig kondition att de senare sjönk. Migranterna var från flera olika länder i Norra Afrika och Subsahariska Afrika.

I augusti förra året räddade spansk kustbevakning på en enda dag 593 människor från 15 små paddelbåtar – inklusive 35 barn och en bebis, efter att de försökt ta sig över Gibraltarsundet.

Enligt statistik från the International Organisation for Migration (IOM) anlände 21.468 migranter till Spanien sjövägen förra året – 224 personer dog under resan.
Ankomstsiffrorna visar en trefaldig ökning sedan år 2016 när 6.046 personer nådde Spanien och 128 personer dog på vägen.
Sedan i maj i år har 4.409 personer tagit sig till Spanien och 217 personer har avlidit under försöken.

UNHCR har redan tidigare varnat för att Spanien har ett väldigt utmanande år framför sig när det kommer till att hjälpa och skydda de som anländer till landets stränder. María Jesús Vega, talesperson för UNHCR i Spanien pekar på det faktum att det under årets första fem månader redan har dött nästan lika många personer som under hela förra året i sina försök att korsa Medelhavet.

Den spanska regeringen säger att man har ägnat mer än ett årtionde åt att försöka utveckla en policy som reducerar migranter, genom att hjälpa potentiella migranter att stanna kvar i sina egna hemländer.
”-Lösningen för oregelbunden migration är att skapa möjligheter i deras hemländer och arbeta för att förbättra de legala migrationsvägarna.”

Det sistnämnda kan vi väl klistra under näsan på Löfvén, Fridolin och Lööf med anhang! Eller som någon skrev i en kommentar till mig i en annan tråd – Sverige har både råd och plats! Man tar sig för pannan! Men det bevisar att vi har SÅ läng väg kvar att gå och varje gång man tror att nu håller polletten på att falla ner hos folk så inser man att nej det gör den inte. Sverige är och förblir det enda landet i Europa som går åt motsatt håll och i sin strävan efter att vara den humana stormakt man så gärna vill vara har man gått helt vilse!

https://www.theguardian.com/…/spain-struggling-to-deal-with…

News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s