Bötfäll medier för fake news!

I svallvågorna efter Metoo-kampanjen, där oskyldiga män hängdes ut vitt och brett på svenska löpsedlar, vilket i många fall ledde till förstörda karriärer och familjeförhållanden samt i vissa fall även dödsfall, är det märkbart tyst från våra makthavares sida om repressalier för de medier som uppenbarligen far med fake news. I Sverige är det viktigaste målet att ”krossa högerextremismen” och lägga allt krut på att censurera genom att sätta press på t.ex. Youtube, Google och Facebook.

I Danmark kommer nu socialdemokraten Henrik Sass med ett väldigt intressant förslag, nämligen att man ska dela ut böter till medier som sprider lögner – en idé som både Venstre och DF har ställt sig positiva till.

Sass kallar mediernas position i samhället för ett tyranni samt beskyller pressen för att ljuga och bedraga. Lögner och kampanjer på förstasidan ska kunna märkas på mediernas pengapung – böterna skulle i storleksordning kunna motsvara en dags omsättning. Sass vill dessutom se ett större personligt ansvar hos såväl journalister som redaktörer.

Varför kommer alltid alla bra idéer från Danmark och i Sverige är vi alltid milslångt efter?! Jag tycker att det är ett utmärkt förslag och hade gärna sett det anammas i Sverige. Både Dagens Nyheter och Expressen är solklara fall för fake news – bara det senaste året kan man hitta flera fall och säkerligen finns det även hos många andra tidningar, som t.ex. Svenska Dagbladet som i helgen skrev missvisande om FN:s kommitté mot rasdiskriminering om jag inte missminner mig. Dock är det nog en utopi eftersom svensk mainstream media är statsstyrd och buksvågrar håller som bekant varandra om ryggen!

https://politiken.dk/kultur/medier/art6521605/Dele-af-pressen-lyver-og-bedrager-de-skal-straffes-med-betydelige-bøder

Henrik Sass

Annonser

2 reaktioner till “Bötfäll medier för fake news!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s