Brittiska parlamentariker hyllade nazistbataljon

I en tid när såväl antisemitism som nazism debatteras flitigt i och med Gazakriget samt att ICC överväger att gripa Israels premiärminister Netanyahu med flera regeringsföreträdare för brott mot mänskligheten, är det intressant att notera att tre medlemmar från den ukrainska ultranationalistiska ”Azov”-enheten som i veckan besökte London och talade inför en grupp parlamentariker vid ett så kallat ”rundabordssamtal”, möttes av applåder samt kallades för hjältar.

Efteråt tackade Azov-medlemmarna  Victoria Prentis MP, justitieminister i England och Wales som höll i evenemanget, Sir John Whittingdale, tidigare minister för data och digital infrastruktur samt Bob Seely MP, ordförande för UK-Ukraine Parliamentary Friendship Group. Alla tre parlamentariker är medlemmar i det konservativa partiet.

Den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson – som cementerade fredsplanerna i Ukraina i april 2022 – fotograferades också med Azov-medlemmarna medan han höll i en Azov-banderoll med Wolfsangel-symbolen som en gång användes av Waffen-SS Division Das Reich och flera Wehrmacht-enheter under andra världskriget. En video som har cirkulerat på sociala medier visar dessutom hur Johnson uppmanar London att skicka mer vapen och pengar till Kiev.

Enheten som för närvarande officiellt heter den 12:e specialstyrkans brigad Azov från det ukrainska nationalgardet, var ursprungligen en milis som inrättades av den ökända nynazisten Andrey Biletsky efter den USA-stödda kuppen 2014 i Kiev, vilken integrerades i det ukrainska nationalgardet senare samma år.

Biletsky var allmänt erkänd som nynazist innan ”Azov” vittvättades av västerländska medier efter eskaleringen av fientligheterna med Ryssland i februari 2022.

År 2021 beskrev tidningen TIME organisationen som en ”nynazistisk terroristgrupp”, vars ”manifest verkade plocka dess berättelse direkt från nazistisk ideologi.” Det var denna grupp som senare förvandlades till ”Azov volontärbataljon” 2014.

Bataljonens grundare berättade själv för TIME redan 2014 att han handplockade Azovs symboler eftersom de hade ”använts av tyskar” under andra världskriget. Biletsky försvann från rampljuset 2019, men dök upp igen 2023 när han sågs träffa Ukrainas ledare Zelensky.

Enheten har anklagats av Human Rights Watch , Amnesty International och FN för flera kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive våldtäkt och tortyr av civila. Under 2018 godkände den amerikanska kongressen ett förbud mot att tillhandahålla finansiering till Azov-enheten på grund av dess nynazistiska karaktär.

2016 gav Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ut en lång rapport om krigsförbrytelser som begåtts av den ukrainska militären och säkerhetsstyrkorna i Donbass. Dokumentet nämner dåvarande ‘Azov’-bataljonen vid flera tillfällen i samband med vad som beskrevs som ”ofattbar tortyr” av fångar, inklusive civila.

Men det var då. Nu pratar vi inte om det längre och de ses nu som hjältar av etablissemanget i väst (liknande scenario utspelades för övrigt i Kanadas parlament 2023) och att den ukrainska regimen – som vi snart ska släppa in i EU-gemenskapen – gullar med dessa är inte heller särskilt relevant i sammanhanget.

#sakerviintepratarom

https://x.com/RealAlexRubi/status/1793619922779779509?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1793619922779779509%7Ctwgr%5E1093e7197fbf6d4d16cd03d9a29480266394297d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F598149-azov-welcomed-parliament-london%2F

https://www.rt.com/russia/598155-russia-react-uk-applaud-nazis/

2 reaktioner till “Brittiska parlamentariker hyllade nazistbataljon

  1. Att Boris Johnson är en smygnazist har varit klart länge men att han så här öppet deklarerar sin politiska läggning måste vara ganska unikt? Var är svenska media? Är man fortfarande upptagna av fake-kampanjen mot SD:s trollfabriker som inte ens existerar i verkligheten? Det här borde vara en huvudnyhet i det ”nazi-rädda” landet Sverige? Ja, alltså i Sverige är man rädda för nazister inom landet och EU men ”nyttiga” nazister i Ukraina går bra att stödja med miljarder!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar