Pfizers nya kassako är cancerbehandlingsmarknaden som öppnat nya möjligheter efter covidmassvaccineringen

Den amerikanska läkemedelstillverkaren Pfizers VD Albert Bourla sade i en intervju med Fox Business förra veckan att de ser cancerbehandlingsmarknaden som en ny Klondike nu när Covid-19-pandemin är över och den globala efterfrågan på dess vacciner samt Covid-19-läkemedel minskar.

Enligt Bourla förväntar sig företaget att göra stora poäng på ”blockbuster” cancerläkemedel. Pandemin gav företaget rekordinkomster och bara under 2022 uppgick Pfizers totala försäljning till 157 miljarder dollar med dess Covidvaccin för 37,8 miljarder dollar samt dess antivirala behandlingspiller Paxlovid som inbringade ytterligare 18,9 miljarder dollar.

2023 sjönk försäljningen dock med mer än hälften och stod för 71 miljarder dollar samtidigt som bolagets aktier fallit med 42% sedan slutet av 2022, vilket tvingat företaget till stora besparingar – inklusive hundratals uppsägningar vid sina anläggningar i Storbritannien, USA och Irland.

Pfizers VD slog fast att onkologi är deras nya Covid.

-”Vi gjorde det vi gjorde med Covid. Vi är väldigt stolta över att ha räddat världen men det är bakom oss nu. Vi vill göra det en gång till och jag tror att onkologi är vår bästa chans att göra det.”

I slutet av 2023 slutförde den amerikanska läkemedelstillverkaren ett förvärv för 43 miljarder dollar av Seagen (tidigare Seattle Genetics, Inc.) – ett bioteknikföretag som specialiserat sig på monoklonala antikroppsbaserade läkemedel, även kända som antikroppsläkemedelskonjugat, eller ADC, som är utformade för att döda tumörceller samtidigt som de lämnar friska vävnader relativt opåverkade.

Seagen var tidigare känt för sin flaggskeppsprodukt Adcetris, som används för att behandla lymfom och Hodgkins lymfom. Enligt drugs.com kostar läkemedlet cirka 11 910 USD för en dos på 50 mg.

Enligt Bourla visade även läkemedlet Padcev i företagets portfölj ”fenomenal prestanda” och används för att behandla cancer i urinblåsan. Dess försäljning har haft en tillväxt på 164% sedan den amerikanska läkemedelsjättens fick tag på läkemedlet. Padcev har ett genomsnittspris på 4 446 USD per 30 mg dos enligt drugs.com.

Bourla lovade också andra ”blockbuster” läkemedel i framtiden som kommer att ha en betydande inverkan på cancerpatienter.

Att Big Pharma nu hittat en ny kassako är inte särskilt förvånande och att det efter ankomsten av de så kallade ”vaccinerna” som introducerades under ”pandemin” har skett en enorm ökning av aggressiva cancerformer världen över kan väl inte ha något samband?!

Vissa saker förändras aldrig – som att  läkemedelsindustrin tycks arbeta för att hålla människor sjuka och profiterar på deras lidande.

#followthemoney

https://www.foxbusiness.com/video/6352145666112

https://www.rt.com/news/597038-cancer-new-covid-pfizer-ceo/

Lämna en kommentar