Ingen i beslutandeposition som hör varningsklockorna?

Mikroplaster finns i allt från vatten, jord och luft. Det sägs att 15 ton plastavfall varje minut kommer in i jordens hav och bryts ner till mindre partiklar för att senare komma in i människokroppen genom såväl näringskedjan som luften som människor andas. Enligt WWF får vi i oss i snitt 5 gram mikroplast per vecka.

För drygt ett år sedan publicerades en studie gjord av en grupp forskare från University of Hull där man för första gången hittat mikroplaster i mänsklig venvävnad. Sedan dess har det kommit fler alarmerande rapporter.

Nyligen identifierade en amerikansk studie olika koncentrationer av mikroplaster i 62 vävnadsprover från moderkakor, vilket är en kraftig ökning från tidigare års analyser och forskarna varnar för hälsoriskerna som detta innebär för både människor och alla övriga däggdjur.

Man vet ännu inte hur detta påverkar fostrets eller moderns hälsa, men eftersom plastföroreningarna i miljön fortsätter att öka lär detta vara ett växande problem eftersom människor andas in och får i sig mer plast än någonsin tidigare.

Mikroplaster har tidigare även hittats i bröstmjölk och mänskligt blod. Även studier som gjorts på möss har visat att det finns i alla större organ, inklusive hjärnan.

Nu har även italienska forskare funnit att personer med mikroplast i fettavlagrande plack som täpper till deras halsartärer har fyra och en halv gånger högre risk för hjärtinfarkt, stroke eller död än hos dem vars plack inte innehöll plast.

Med tanke på att man redan nu vet att vi får i oss mikroplaster som är skadliga för människors hälsa och det dessutom återfinns i moderkakan hos foster, där man ännu inte vet konsekvenserna, är det anmärkningsvärt att våra styrande politiker inte gör mer för att förebygga hälsoproblem genom att minska riskerna.

Livsmedelsverket hävdar exempelvis fortfarande på sin hemsida att man i dagsläget inte känner till några hälsorisker på grund av mikroplast.

Att våra makthavare fortsatt driver på för utbyggnad av vindkraftverk såväl på land som stora vindkraftparker till havs som bidrager till att mikroplaster från vindkraftverken sprids med vinden känns också helt galet, särskilt när ingen ifrågasätter om de tänkt på konsekvenserna som inte bara berör djur, natur och den marina miljön, utan även oss människor i allra högsta grad.

I sin iver att göra Bryssel till lags förtränger dessa syltryggar att ett av våra större och växande problem inte är det överdrivna samt upphaussade klimathotet, utan de riktiga miljöhoten bestående av exempelvis nämnda mikroplaster, men även den ökade spridningen av PFAS. En nyhet i helgen handlade om att ny svensk forskning visar att unga som äter enligt kostråden har högre halter av evighetskemikalierna PFAS i kroppen än de som äter onyttigare mat, där mängden fisk och skaldjur på tallriken tycks ha betydelse.

Som jag skrivit om tidigare visar dessutom en granskning från SVT att flera vattenverk i Sverige levererar vatten med PFAS-halter över det kommande tillåtna gränsvärdet.

Men som vanligt är det pengarna som styr beslutsfattarna och människors hälsa där gifterna går vidare i generationer är sekundärt när ”klimatmålen” i den gröna omställningen ska uppfyllas samt deras egna fickor fyllas med sköna stålar.

#followthemoney

Mikroplaster hittades i moderkakor

https://samnytt.se/mikroplaster-hittade-i-artarer-kopplas-till-okad-risk-for-hjartsjukdom/

https://www.usatoday.com/story/news/health/2024/03/07/microplastics-found-in-human-arteries-linked-with-death-risk-increase/72877351007/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQV98X/unga-som-ater-nyttigt-har-hogre-pfas-halter

Hälsoeffekterna lär visa sig på sikt

8 reaktioner till “Ingen i beslutandeposition som hör varningsklockorna?

  1. vindkraftverk finns inte med på någon topplista över spridning av mikroplaster, biltrafik, konstgräsplaner, kläder bottenfärg och självklart plastskräp i naturen är det som står för den största delen av orsaken till mikroplaster.

    Gilla

    1. Det beror på att de inte vill äventyra sin inkomstkälla. För några år sedan gjordes en norsk studie som visade på spridning och eftersom våra beslutsfattare ser till att konsekvenserna är höljt i dunkel lär det komma som en överraskning lite längre fram, ungefär som med biverkningarna av de s k covidvaccinerna.

      Gilla

    2. Egentligen ska man väl inte argumentera med figurer som ”Koba” eftersom de drar ner debatten till sin egen låga nivå och på den nivån har de mycket erfarenhet!

      Gilla

  2. EU har beslutat om fortsatt satsning för Sveriges del på ännu fler propellerskogar! Att miljön förstörs för växt, djurliv och människor väger lätt när Tyskland skriker efter mera el då de skjutit sig själva i foten med ”Energiwende” och efter USA:s sprängning av Nordstream? Men när efterblivna som styrs av ideologi sitter och bestämmer i Bryssel så kan resultatet bar gå åt h-e.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar