Kommer vi att få se mjölmaskar på klimataktivisternas bord framöver?

Tama och vilda småfåglars favoritkrubb mjölmaskar, som egentligen är mjölbaggar i larvstadiet, har nu godkänts som människoföda i EU efter att EU:s livsmedelsmyndighet beslutat att mjölmask är säkert att äta. Ett beslut som borde få klimatrörelsen att bli helt till sig i trasorna eftersom de länge kämpat för att få människor att äta insekter.

Den svenska bidragsmyndigheten Vinnova är en av de myndigheter som tidigare lyft fram mjölmasken som ett ”klimatsmart” proteinalternativ till vanlig mat och i våras tog Högskolan Kristianstad fram en klimatsmart kokbok där maskar och andra insekter beskrivs som en ”kulinarisk delikatess”.

Jag förväntar mig nu att såväl Greta Thunberg som representanter för Fridays for future Sweden och så klart Miljöpartiets partistyrelse inom kort kommer att lägga upp videoklipp där de avnjuter denna delikatess som de vill ersätta köttet med – upp till bevis!

#canyouwalkthewalkorjusttalkthetalk

https://www.friatider.se/eu-godkanner-mask-som-manniskofoda

21 reaktioner till “Kommer vi att få se mjölmaskar på klimataktivisternas bord framöver?

 1. Vi kommer kanske inte att kunna se, men ett hyggligt antagande är att det kommer att finnas i var mans mat i större utsträckning än förr. Det finns redan i viss processad mat och om det är billigt så kommer det (tyvärr) att öka trots att vi inte märker det.

  Gillad av 1 person

   1. Även jag gillar kött, och äter även gärna blodpudding, men om vi vänder lite på begreppet, vi äter ju faktiskt delar av lik efter döda djur, som asgamar gör, men vi är ju vana vid det.

    Gilla

 2. Mums!
  Något att bjuda på till Nobelmiddagen? Solidariskt och ekologiskt tuggande? Servera dem gärna levande och slingrande. Det borde pigga upp utefter borden.

  Stående frukostmeny inom MP? I påskäggen till de små gröna barnen? I håret hos kulturminister Amanda Lind? I kalsongerna hos fähunden Morgan? Kocktävling i tv – 32 sätt att tillaga en mask? Kärleksmåltid, spagetti och mjölmask? Bästa bantardieten, vi garanterar viktnedgång. Överraska din vän med en mixer och 3 kg extra feta mjölmaskar.
  Osv. De kan väl suga i sig den här skiten i regeringen.
  Yam, yam!

  Gillad av 1 person

 3. Mjölmaskar på bordet? Knappast. Dom rensas, torkas och mals ner till ett mjöl. Sedan gör man mat av dom. Själv har jag provat att äta insekter i Lijiang i västra Kina. Dom var hela och friterade och serverades som tilltugg till lokalt vin, och tro mig, det var faktiskt väldigt gott. Kina har länge använt vissa insekter till Traditional Chinese Medicine (TCM). En liten larv från Tibet, en krypkätting, Yartsa gunbu (Cordyceps Sinensis), kostar omkring 850,000 kronor per kilo, och fungerar bevisligen. Det verksamma är ett fungus som växer inne i larven. Bild:
  https://media.npr.org/assets/img/2011/10/08/cordyceps-in-ground-exposed_enl-7156017818e07f72d49956f4e03fd748c2fe4785-s1400.jpg
  På en del håll äter man även silkesmaskar. Det finns en gata i Nanning i södra Kina där man endast säljer insekter som mat, som skorpioner, tusenfotingar, spindlar, silkesmaskar, syrsor osv.
  Man använder även kackerlackor till att tillverka medicin, men inte hela. En man odlade kackerlackor i hemlighet i ett skjul. Myndigheterna bestämde att skjulet var illegalt, och skickade dit ett demolerings gäng, som fick världens chock när några miljoner kackerlackor anföll.
  I Kina har man ätit insekter i tusentals år, nu börjar Europa och väst vakna, men som vanlig lägger vidskepligheten hinder i vägen att hinna ikapp. Européerna är lika rädda för Huawei och WeChat som för en mask eller spindel, förmodligen av samma anledning.

  Gilla

  1. Att kineser inte är som västerlänningar vet jag. Jag trodde att det berodde på att vi helt enkelt hade olika kulturella bakgrunder. Nu undrar jag om inte ätandet av allsköns mat gjort kineser lite annorlunda. Var kommer alla sjukdomar ifrån nuförtiden? Asiaten, Hongkong, svininfluensan, Covid-19? Kanske dags att klippa banden med Kina. Vilket jag själv gjort i största möjliga utsträckning.

   Gillad av 1 person

   1. Fast virus tar inte hänsyn till landgränser.Det är inget fel på folket men dock deras regeringar men det är ju inget unikt för tex Kina.Det som du säger här späder bara på främlingsfientligheten.Under mina tolv år på kriminalvården var det endast en enda person intagen från bortre Asien.Varje gång man träffade på honom höll han på att slå huvudet i golvet av ren artighet.Vissa grupper där var rejält överepresenterade men människor med rötter i bortre Asien var som du kanske nu förstår rejält underrepresenterade.SD-folk måste börja nyansera sig.

    Gilla

   2. Man är ganska övertygad idag att covid kom från USA, från ett biolabb. Det var först ofarligt, spriddes vida i USA, men muterade till en farlig variant och spreds sedan över världen, bland annat till Kina. Nu har det muterat igen i England och Sydafrika. Aids och Ebola kom från Afrika, Marburg viruset kom från Tyskland, mässlingen från boskap men ingen vet var, viruset Acanthamoeba polyphaga hittade man i ett kyltorn i England 2003, rabies kom från Mellanöstern för omkring 1,500 år sedan från fladdermöss, och smittkoppor hittade man i en 2,400 år mumie i Egypten. Vi vet att virus uppstod i insekter för miljoner år sedan, detta var innan människan ens fanns. Så verkligen, det har inget med varken Kina eller mat att göra.

    Gilla

   3. Rolf, vad du beskriver är det riktiga och det verkliga Kina. Undantaget storstäderna, där skojarna och bedragarna håller till i små men märkbart antal, för sådana finns det i Kina, och riktar in sig på ovetande besökare. Kina är/var en plats där du kunde tappa plånboken med 1,000 kronor i, och komma tillbaka efter ett par dagar och den ligger kvar, instoppad i en plastpåse så den inte skulle bli blöt om det regnar. Just detta hände i Chongqing för några år sedan. En amerikan tappade plånboken med alla kort och en ansenlig summa pengar. Samma eftermiddag ringer en person som talar hygglig engelska och meddelar att man har hittat en plånbok med hans visitkort i och undrar hur dom skall kunna lämna tillbaka den. Amerikanen blev rätt paff, tackade och uttryckte sin beundran. Svaret blev rättframt ”Detta är Kina, och så gör vi här”. En gång råkade jag ut för en skojare i Shenzhen. En taxi som inte slog på mätaren. ”Fast pris, billigt, bara 80 RMB” var förklaringen. Jag visste mycket väl att det kostade 12 RMB. Skärpte tonen, men chauffören bara ryckte på axlarna och upprepade, ”billigt-fast pris”. Vid röda ljuset satte jag växelväljaren i P-läge, drog åt handbromsen stenhårt, hoppade ut och smällde demonstrativt igen dörren. Bilen bakom förstod, vinkade till sig mig, ruskade på huvudet och kommenterade ”Han – Inte Kina” och körde mig sedan gratis till destinationen.

    Gilla

   4. Till Rolf. Nu har jag inget emot kineser i allmänhet. Precis som du skriver, de är artiga och begår färre brott än många andra folk. Det jag tycker illa om är Kina. Landet Kina. Dess korrupta ledning. De stjäl, de bedrar och de lurar oss. Till den dagen kineserna slänger ut sin korrupta ledning kommer jag vidhålla. Inget kinesiskt i mitt hus.

    Gilla

   5. Uppstigersolen,där håller jag med dig.Nä,människor från bortre Asien är nog den grupp invandrare som är bland de mest välintegrerade.Driver företag och gör inte mycket väsen av sig.

    Gilla

   6. uppstigersolen Om du slutar att använda yankee propagandan som enda källa kanske du skulle få lite mer sanningsenlig bild av världen. De är USA som är korrupt. I Kina har regeringen 93% förtroende, källa amerikanska PEW och amerikanska Trustbarometer. I Kina styr folket regenereringarna, inte tvärt om som i Sverige, kallas folkstyre. Kina är inte fri från korruption, men man har rensat ut ordentligt de senaste åren och 90% kom från USA som köper tjänster och mutar tjänstemän. Man behöver inte stjäla i Kina, Kina leder i det mesta idag. 77% av alla hacker attacker kommer från USA, källa Avast och Kaspersky. USA har 70,000 fast anställda i NSA och CIA som stjäl och spionerar, och världens största övervakningssystem i Utah. Det är USA sopm vill bedra Kina, man har till och med försökt tvinga Kina att låna ut mer pengar, som naturligtvis aldrig skulle betalas tillbaka. USA skulle ”beskatta” Kina på så sätt. Det är ju så Sverige fungerar, man lånar pengar ur svenskarnas besparingar, men aldrig betalar tillbaka något. Vd kallar du det?

    Gilla

   7. uppstigersolen Om konspirationsteorierna inte överensstämmer med verkligheten, då är det verkligheten som gäller, men du tycks inte hålla med om det. Hoppas du inte går vilse alltför ofta.

    Gilla

 4. Idéen med maskar tilltalar mig.Inga slaktetier,minimalt med spill såsom hudar och skelett.Snabbt och enkelt att föda upp så ja,tanken är bra men jag skulle nog behöva ett par liter innanför västen för att ens tänka tanken att äta dem.Fy fan på ren svenska.

  Gilla

 5. Nu har jag ätit fruktflugor hela eftermiddagen och är ganska mätt. Inget märkbart spill på golvet ännu.
  Behövde 7 rejäla snapsar, sen gick det lätt att slicka upp dem.

  I morgon testar jag nog en (1) liten maskis en även om den rör på sig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s