Finland lockar till sig spetskompetens inom tekniksektorn – får prova att vara finne i 90 dagar

Finland, som utnämnts till världens lyckligaste land tre år i rad och dessutom hanterat coronakrisen på ett utmärkt sätt, har precis avslutat en framgångsrik kampanj som syftade till att locka till sig arbetskraft inom tekniksektorn. Över 5.300 ansökningar har kommit in under den månad kampanjen varit aktiv, där man erbjuder utländsk arbetskraft och deras familjer chansen att flytta till Finland i 90 dagar för att se om de vill flytta dit permanent.

Johanna Huurre, Helsinki Business Hub och kampanjansvarig, menar att man inte ligger i topp på särskilt många omplaceringslistor, men att man vet att människor som kommer dit tenderar att stanna. Högst intresse har det varit i USA och Kanda som stått för 30% av ansökningarna. Resterande har varit spridda globalt med över 50 ansökningar från Storbritannien och en från önationen Vanuatu i södra Stilla havet.

Finland som gett världen Nokia, SMS, 5G och Linux, har en blomstrande startscen på 6 miljarder EUR med världens högsta antal digitala startups per capita. Tekniska multinationella företag som Google, Bayer och GE Healthcare har också nyligen öppnat campus i landet. Tekniksektorn förväntas skapa 50.000 nya jobb 2021, så landet behöver talanger.

”90 Day Finn scheme”, som nu har stängt, kommer att ge framgångsrika sökande all nödvändig officiell dokumentation, lämpliga bostäder, skola eller barnomsorg, fjärrarbetsinrättningar, introduktioner till tekniska knutpunkter och nätverk i och runt Helsingfors samt hjälpa till med permanent uppehållstillstånd.

Bra jobbat av Finland! Men vi i Sverige ligger så klart inte på latsidan vi heller – de senaste åren har vi importerat tiotusentals kärnforskare och annan spetskompetens från främst MENA-området och vinsten kommer visst längre fram! 😇

https://www.theguardian.com/world/2020/dec/25/thousands-apply-to-be-a-finn-for-90-days-in-migration-scheme

5 reaktioner till “Finland lockar till sig spetskompetens inom tekniksektorn – får prova att vara finne i 90 dagar

 1. Tja här har vi ju importerat raketforskare och det har ju resulterat i bomber och granater över hövan. Behöver vi fler? Uppenbarligen, enligt den synnerligen korrupta regering vi begåvats med. Detta med god hjälp av döva och blinda röstberättigade som endast vill dricka Amarone och efteråt vinglar de omkring och är synnerligen nöjda med livet livet…

  Gilla

  1. Glöm inte alla fundamentalt viktiga kebab forskare och kebab ingenjörer för att samhället skall funka. Sedan har vi naturligtvis alla forskare i bombverksamhet och explosionsteori, samt alla medicinska viktiga experiment med kulhål i människor och väsentliga experiment i användningen av knivar på stan. Det är väsentliga verksamheter och grundförutsättning för samhället och den humanitära stormakten skall fungera. Det måste ju vara riktigt, för både urbefolkningen och den importerade valboskapen fortsätter att stödja utvecklingen genom att rösta på den. Ursäkta, nu måste jag gå och dubbla dosen av små vit piller annars går jag upp i limningen.

   Gilla

 2. Jag tyckte att det skjöts väl mycket raketer på Möllevången, det såg lite farligt ut.
  Vinst lite längre fram, ja med väldig fantasi och förbud mot ifrågasättande. En lögn som inte kan eller får emotsägas blir till en sanning eller i alla fall uppfattning. Och visst, så här i juletider vet man aldrig vad tomten kommer med i säcken.

  Gillad av 1 person

 3. Ja, alla dessa välutbildade är så ivriga att med sitt arbete få tacka landet som tagit emot dem! Man får nästan hejda dem och be dem gå hem när arbetsdagen är slut.

  Nationen Sverige gläds åt de innerliga och varma hyllningarna till svenska fanan på Sveriges Nationaldag. Vi får alla en tår i ögonvrån när vi ser de nybakade och välutbildade studenterna ivrigt vifta med svenska flaggor och på klingande ren svenska skråla ”fy fan vad vi är bra”!

  Allsång på Skansen, så fint att se så många försöka sjunga med och trivsamt vistas i det svenskaste av svenska uterum!

  Personligen är jag mest glad och rörd över hur alla nationaliteter kulturellt har smält samman med den svenska kulturen, med svenska sedvänjor, med vårt sätt att se på kvinna och man och barn. Ett praktexempel för världen att ta efter. Säkert kommer FN att föra ut föredömet Sverige över världen. Underbart!!!

  Socialdemokraterna har lyckats precis med vad de lovade i mitten av förra århundradet, Sverige, du stolta land, har blivit ett hem för all världens folk! Sverige är nu ett föredöme för alla andra länder att ta efter, så här kan man få till en mångkulturell varm och härlig smältdegel där varken kön, religion, hudfärg eller klädsel, ja inte ens begåvning utesluter någon endaste liten fin person från den härliga, varma, öppna gemenskapen! Alla inte bara kan bli vad de vill, alla har RÄTT att bli vad de vill! Så socialdemokratiskt-miljöpartistiskt-liberalt-kommunistiskt underbart!

  Lyckoriket är redan här, på jorden, nu! Ingen behöver vänta tills efter döden på Herrens (eller hur var det nu, Marx lyckorike kanske ??) lyckorike!

  Åhhhh så solidariskt och åhhh så rödgröntblått vackert!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s