Familjeveckan – ännu ett ogenomtänkt, onödigt och kostsamt förslag från regeringen

Bra ledare om regeringens idiotiska och mycket kostsamma förslag om familjevecka som man nu ämnar driva igenom mitt i en kris när alldeles för få arbetar. Det här borde till och med JÖK-partierna tycka är ett ogenomtänkt förslag, men bundna av en överenskommelse lär de väl inte våga opponera sig.

#onlyinsweden

#vibetalar


”Aldrig har vi haft så många veckor hemma med familjen, och tillbringat så lite tid på jobbet. Hela året har varit som en lång familjevecka. Men nu är det inte bara statsepidemiologen som uppmanar oss att stanna hemma med familjen. Under onsdagen gick regeringen fram med Socialdemokraternas vallöfte och flaggskeppsreform: drygt 1,5 miljoner föräldrar ska få betalt för att vara lediga med sina barn.

Timingen är intressant. På flera sätt. Snart är en halv miljon svenskar arbetslösa, staten lånar historiskt mycket pengar för att laga en historiskt djup lågkonjunktur och företagen kämpar för sin överlevnad. Med krisartade lägen inom vården, integrationen och på trygghetsområdet, saknas dessutom inte annat att lägga pengar på. Idén var illaluktande redan innan pandemin. Nu har den börjat härskna rejält.

Och var det en slump att regeringen skickade ut förslaget på remiss just när nyhetsflödet totalt domineras av Trump, Biden, rösträkning och valanalyser? Kanske inser även Jök-partierna att det kan framstå en smula tondövt. Att under massarbetslöshet montera ned arbetslinjen, och betala arbetsföra människor för att inte arbeta. Men när landet styrs av ett 73-punktprogram spelar det ingen roll. Ett avtal är ett avtal. Oavsett vad som händer.

Fullt utbyggd ska familjeveckan kosta statskassan 3,6 miljarder kronor. Men i realiteten blir notan högre än så. Svenskt Näringsliv beräknar att den samhällsekonomiska kostnaden uppgår till 32,9 miljarder. Det är ungefär en halv försvarsbudget. Färre arbetade timmar innebär ofrånkomligen BNP-tapp och uteblivna skatteintäkter.

Det hade kunnat vara ett visionärt förslag från Grön Ungdom. Eller en önskedröm som kläcks över en kaffe av några trötta föräldrar. Men ingen skulle tycka att det vore en god idé att belåna sig för en dyr semester, särskilt när hushållsbudgeten knappt täcker det mest nödvändiga. Ändå är det just vad regeringen nu gör. Och reformen drivs av det parti som en gång hävdat sig som ett parti för den som arbetar.

Vad hände egentligen med arbetarpartiets arbetsmoral? Med en internationellt sett mycket omfattande föräldraförsäkring och generös semesterlagstiftning är det inte mer skattefinansierad ledighet Sverige behöver.

Susanna Silfverskiöld”

https://www.svd.se/familjeveckan-ingen-onskar-eller-behover/i/senaste

6 reaktioner till “Familjeveckan – ännu ett ogenomtänkt, onödigt och kostsamt förslag från regeringen

  1. Hatet mot SD och deras väljare är så stort från etablissemangshåll att de är oförmögna att sätta Sveriges och svenskarnas bästa i främsta rummet.

    Gilla

  2. Vad mig anbelangar, ett fullständigt normalt och väl beprövat sätt att köpa röster. Det systemet har ju (S) kört med i över 100 år. Andra betalar ju, alldeles utmärkt, tills andras pengar tar slut. Lova mer bidrag och mer förmåner, helst till marginella väljare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s