Lag som förbjuder religiösa symboler inom statliga yrken ska prövas av domstol i Quebec

I morgon börjar en intressant domstolsförhandling i den kanadensiska provinsen Quebec som handlar om religiös klädsel. Det handlar om ”Bill 21”, en lag som infördes i juni 2019 som rör lärare, åklagare, poliser och andra som arbetar inom statliga yrken, där man förbjuder religiösa symboler på jobbet – inklusive hijab som bärs av muslimska kvinnor, kippa som bärs av judiska män och turban som bärs av sikher.

En stämningsansökan lämnades in av National Council of Canadian Muslims (NCCM), Canadian Civil Liberties Association (CCLA) och den muslimska kvinnan Ichrak Nourel Hak, som ansåg att lagen är diskriminerande samt strider mot landets konstitution och efter en lång väntan startar således rättegången i Quebecs högsta domstol i i morgon.

Enligt Mustafa Farooq, VD på NCCM, har människor förlorat sina jobb på grund av den nya lagen och många har varit tvungna att lämna provinsen.

Nour Farhat, en muslimsk advokat från Montreal som bär hijab, höll på att ta en magisterexamen i juridik och hoppade kunna uppfylla sina drömmar om att bli statsåklagare när Bill 21 gick igenom förra året. Lagen har sedan dess tvingat henne att arbeta på en privat firma eftersom hon inte kan vara statligt anställd på grund av att hon bär hijab.

Enligt politikern Francois Legault, finns det dock ett stort stöd för lagen hos majoriteten av Quebecs invånare och den inkräktar inte på religionsfriheten. En undersökning som gjordes i maj 2019 bland över 1.200 invånare visade att 63% i provinsen stödjer Bill 21 och enligt undersökningen hade bara 37% en positiv syn på muslimer, medan enbart 28% hade en positiv syn på islam.

Det blir intressant att se domstolens utslag i denna fråga. Man kan absolut förstå de muslimska kvinnorna eftersom deras arbetsmöjligheter begränsas och samtidigt kan man förstå att det hos befolkningen finns ett motstånd mot att religiösa symboler ska få användas i skolan, polisen och andra statliga yrken.

Hade vi gjort en liknande undersökning i Sverige så tror jag att många hade tyckt att det hade behövts ett förbud även här, men dylika frågor är som bekant tabu i det lilla kungariket i norr. En bra början hade varit att förbjuda slöja i skolan som ska vara konfessionsfri, särskilt med tanke på att det är små barn det handlar om, men av rädsla för att någon ska känna sig kränkt kan vi inte ens diskutera sådana saker och än mindre besluta något. Vi är helt enkelt ett hopplöst fall!

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/1/canada-bill-21

5 reaktioner till “Lag som förbjuder religiösa symboler inom statliga yrken ska prövas av domstol i Quebec

 1. Det är ju en självklarhet (för alla frihets- och demokratiälskande människor) att man i det offentliga livet ska slippa se och stå ut med alla sorters religiösa symboler och handlingar utförda av personer med skattebetalade löner. Om man tänker sig det motsatta, om alla icke religiösa människor i offentlig tjänst skulle ha t-shirts eller ”knappar” med texter som ”vi behöver ingen religion” eller ”ner med kristna/muslimer/judar/hindueer…”, hur skulle det uppfattas? Det skulle inte ta lång tid innan dessa personer kallades in till sina chefer för allvars samtal. Det här med ”reigionsfrihet” fungerar bara i en riktning…

  Gillad av 1 person

 2. Dessa muslimer som de senaste 30 åren har flytt till västvärlden kan diskuteras om de har flytt p g a konflikter i deras hemländer eller för att få ett bättre ekonomisk och social levnadstandard. Hur som helst vet dessa om att det är sekulära länder de flyttar till. Politiker och myndigheter vet förmodligen att dessa vet detta. Varför tar de inte seden dit de kommer. Varför ä politiker och myndigheter så flata mot dessa?

  Gillad av 1 person

 3. Det handlar inte om något annat än att alla är rädda för våldet från islam. Demokratierna böjer sig och backar för våldet.

  Islamisterna är som en arme när de anfaller, alla på en gång, hängivna och med koranens moraliska stöd i ryggen anser sig islamisterna kunna begå vilka illdåd som helst. De begår också våldsdåd så vanliga civiliserade människor blir livrädda och förskräckta.

  Demokratierna inbillar sig att det ”löser sig” om de backar. Det kommer bara att bli värre när demokratierna gör så. Mycket värre.

  I förlängningen, när människor i demokratierna ser och upplever hur den egna makten sviker dem, då kommer det bli riktigt farligt. Då kommer den oundvikliga konfrontationen med islam att äga rum. Demokratierna har nu en möjlighet att stoppa islamisterna. Frankrike vågar och trotsar våldet och islamisterna. I Sverige har makten för länge sedan böjt sig och är underkuvad. Ett exempel på våldet är alla de otaliga kvinnor som våldtagits och där våldtäkterna fortsätter. Detta ska ses i ljuset av hur islam ser på man och kvinna. Kvinnor som inte fogar sig, genom klädsel, genom uppträdande etc straffas. Det är inte fråga om något annat.

  Till det kommer all annan våld som vi hade i Sverige på det viset innan det blev så många i Sverige som omfattar den islamiska läran. De är fortfarande i minoritet men den minoriteten styr och härskar numer över majoriteten av befolkningen, allt med stöd av samtliga 7 partier utom SD.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s