Forskare anser att jihadister inte motiveras av koranen och kan omvändas genom samtal om alternativa strategier

En forskare som övertygade IS-sympatisörer att avstå extremism föreslår nu att ”botemedlet” för radikalisering är att strunta i det tabubelagda engagemanget med jihadister.

Omar Shaukat, en tidigare senior forskare vid Afro-Middle East Center i Johannesburg, Sydafrika och själv muslim, intervjuade 18 aktiva jihadister samt även potentiella IS-rekryter. Han upptäckte att koranen inte spelade en signifikant roll i att motivera dessa individer att gå med i terrororganisationer, utan snarare en längtan efter ”badass-do-goodery” som var en mer drivande faktor.

Shaukat intervjuade nio jihadister och nio personer som övervägde att ansluta sig till IS. Alla var män i åldern 22-45 år och intervjuerna genomfördes 2014-2015. Tack vare sin upptäckt angående motivation, övertygade han två sydafrikaner att tänka om och inte ansluta sig till IS genom att bland annat påvisa att extrema och groteska våldshandlingar historiskt sett inte hade varit så framgångsrikt.

Shaukat beskriver sitt ”botemedel” mot jihadism som att avvisa tabut att samarbeta med blivande terrorister liksom de rättsliga begränsningar som följer med ett sådant engagemang. Shaukat erbjöd istället de blivande jihadisterna en mer effektiv strategi för att förbättra livet för muslimer än att bli militant.

”-Botemedlet, skulle jag säga, är att det civila samhället når ut till dessa grupper av människor och försöker skapa en dialog. Inte ta upp den militanta vägen utan göra mer arbete för social rättvisa och samhällsarbete. Visa dem att det är en bättre och effektivare strategi än att bli militant.”

Shaukats forskning utgör ett kapitel i boken ”Scripture and Violence”, som innehåller bidrag från akademiker runt om i världen. I sin uppsats drar han slutsatsen att för att avskräcka människor från extremism, måste de erbjudas ”icke våldsamma eller icke hatiska sätt att vara radikala som fortfarande skulle framstå som effektivt i deras ögon – eller åtminstone mer effektiva än de kan uppnå genom att umgås med IS-liknande grupper”.

Intressant att ta del av och med tanke på hur många potentiella jihadister och IS-återvändare vi har i Sverige så finns det stor potential för att skapa dialog – det låter faktiskt som ett perfekt ämne för regeringen att starta ännu en utredning om!

Men när vi knappt klarar av att stänga skolor som styrs av personer med tvivelaktiga kopplingar eller för den delen utvisa potentiella hot mot rikets säkerhet, så ska vi nog inte ha för stora förhoppningar om att vi ska kunna skapa ett effektivt system i Sverige som omvänder jihadister – särskilt inte när vi har radikala aktivistmuslimer på vänsterkanten som inte gör annat än att orera om strukturell rasism och uppvigla till hat mot vita bland unga sympatisörer. Det skapar åtminstone ingen bra grogrund för att lyckas.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/05/talking-can-curewould-be-terroristssays-muslim-author/

3 reaktioner till “Forskare anser att jihadister inte motiveras av koranen och kan omvändas genom samtal om alternativa strategier

  1. ”arbete för social rättvisa och samhällsarbete”

    – Hur vore det då att gå ur EU-korruptionen och dela på de arbeten som finns så att alla faktiskt får social rättvisa och arbete i vårt samhälle?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s