Kvinnor får ledande befattningar vid myndigheten som administrerar de två heliga moskéerna i Saudiarabien

Saudiarabien fortsätter sitt arbete med att förbättra kvinnans position i samhället och de senaste åren har kvinnors villkor förbättrats avsevärt, även om det är lång väg kvar att gå. De kan till exempel köra bil och resa utan manlig eskort – dessutom har kvinnor tagit plats i parlamentet. Det senaste som skett är att tio kvinnor nu utnämnts till ledande befattningar i myndigheten som har ordförandeskapet för de två heliga moskéerna.

Även om kronprins MBS har en del på sitt samvete och kvinnorättsaktivister har råkat illa ut i kampen för kvinnors jämställdhet, så har han ändå gjort mycket bra saker för att förbättra kvinnornas situation i landet och förhoppningsvis kan Saudiarabien ses som en förebild för andra muslimska länder i det hänseendet.

Källa: Arab News

https://www.arabnews.com/node/1720041/saudi-arabia

4 reaktioner till “Kvinnor får ledande befattningar vid myndigheten som administrerar de två heliga moskéerna i Saudiarabien

  1. Måste medge att jag är lite förbryllad över rubrik och ämnesval. Självklart kan jag inte ha några synpunkter på detta, jag är gästskribent på en sajt. Men eftersom möjligheten finns att ge ord åt tankar men även känslor så gör jag det. Min första reaktion var att ”herregud, jag struntar väl fullkomligt i hur de håller på i Saudiarabien. Vi har nog med vårt, jag har nog med att hantera smärtan över vad som sker med mitt land, med min stad, med mitt liv”. Sen tänkte jag att det kanske är just det som är avsikten, att tankar kring jämförelse med situationen i Sverige ska komma. Vidare återkom tankarna om hur vanskligt det är att kommentera vad som sker i andra länder med tanke på deras historia etc etc. Vi har ju sett hur vårdslöst våra utrikesministrar med flera förolämpat andra länder och vilka konsekvenser det fått. Syftet med rubriken och raderna kan ju legitimt var att faktiskt informera, men också något annat? I detta fall förstår jag helt enkelt inte, jag kapitulerar och accepterar. Nästa gång låter jag helt enkelt bli att kommentera, precis som man ska göra (vilket ju inte sker på nätet och i media, alla tillåter sig att bli kränkta och upprörda, herregud”). Så, jag uttrycker min tacksamhet för att sajten finns och det stora arbete som läggs ner på att driva den.

    Gilla

  2. Vi pratar ändå om landet som fortfarande styrs av en diktatur av en primitiv och medeltida ökenklan vars ideologi är densamma som ISIS dvs, wahhabismen, där människor och framförallt kvinnor avrättas på öppen gata dagligen och får sina huvuden plågsamt avskurna med trubbiga svärd. Oftast handlar det om landets fattiga och utländska gästarbetare som inte vill ligga med mannen i hushållet de arbetar för. De skulle aldrig få köra bil. Ännu mindre röra sig utanför huset.

    De få kvinnor som för syns skull kommer att få köra bil, om nu detta är ett mått av frihet, tillhör en helt annan klass som ändå inte undgår att stundtals bli misshandlade av vemsomhelst på gatan när de inhandlar västerländska lyxartiklar just för att de är kvinnor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s