Erdogan anklagas för att skapa lojal milis när nattpatruller ges nästan samma befogenheter som polisen samtidigt som över 400 regimkritiker greps i veckan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagas nu för att vilja bygga en lojal milis efter att det turkiska parlamentet igår godkände ett kontroversiellt lagförslag som ger så kallade ”grannpatruller” (neighborhood patrols) – en institution som funnits i över 100 år – större makt.

De nya lagarna ger de över 28.000 ”nattvaktarna” som patrullerar gatorna på natten för att rapportera inbrott och störningsmoment nästan samma makt som polisen. De kommer nu ha tillåtelse att bära skjutvapen och ha rätt att stanna samt visitera människor.


Samtidigt rapporterades det i tisdags att Erdogan låtit arrestera över 400 kritiker – inklusive soldater, läkare och lärare – för påstådd anslutning till en religiös rörelse under ledning av Fethullah Gulen, en turkisk muslimsk predikant som bor i USA.


Gripandet av dessa personer är Erdogans senaste försök att förtrycka Gulen-rörelsen som har varit föremål för en långvarig nedbrytning i Turkiet sedan 2016. Enligt Henri Barkey, lärare i Mellanösterstudier vid rådet för utrikesrelationer, har Erdogans regering gjort Gulenister till ”fienden du tillskriver allt som går dåligt i Turkiet”.


Den senaste nedgången kommer efter att den tidigare turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu i måndags meddelade att han är redo att samarbeta med oppositionspartier för att stå emot Erdogans regerande parti AKP och Erdogan känner sig nu hotad av ett ökad motstånd mot honom.


Den internationella spirituella rörelsen är uppkallad efter den 81-åriga Fethullah Gulen, en turkisk islamisk präst som började predika i Turkiets västra stad Izmir under mitten av 1960-talet. Gulen fick sedan en tjänst i det turkiska ministeriet för religiösa frågor som imam. Gulen var en otroligt inflytelserik predikant och använde denna popularitet för att skapa ett utbildningsnätverk och främja engagemang mellan religioner. Gulens tolkning av islam betonar utbildning i västerländsk stil, demokratiska värderingar och interreligiösa relationer.


Gulens rörelse är känd i Turkiet som Hizmet, vilket betyder ”service” på turkiska. Följare av Gulen driver skolor i Turkiet och runt om i världen med över 100 skolor bara i USA. Skolorna är öppna för elever med alla bakgrunder och syftar till att ”stärka ungdomar genom vetenskap, konst samt språkundervisning samtidigt som de ger en miljö med ömsesidig respekt för olika religioner, etniska grupper och kulturer”.


1998 träffade Gulen den katolska påven John Paul II och Israels chefsrabbi Eliyahu Bakshi-Doron för att skap dialog mellan religioner. Nästa år flydde Gulen till USA efter att ha förföljts av militära tjänstemän i Turkiet. Han är fortfarande bosatt i Pennsylvania.


Gulen och Erdogan var en gång allierade mot absolut sekularism som infördes av Mustafa Ataturk, grundaren av den moderna staten Turkiet. De två designade framgångsrikt det turkiska regeringssystemet för att möjliggöra religion.


Men medan Gulen föreställer sig Turkiet som ett land som främjar demokratiska värden, vill Erdogan att landet ska vara under en islamistisk regering och 2011 avslutades alliansen när Gulen vägrade stödja Erdogans ansträngningar att avskaffa kontroll och balans av hans makt. Rörelsen betalar nu priset för oberoende och Erdogan anklagar Gulen-supportrar för att skapa en parallell stat genom ett nätverk av olika sektorer – inklusive utbildning, media och militär.


I maj 2016 klassficerades Gulenrörelsen som en terroristorganisation av Erdogan och samma år anklagades Gulen och hans supportrar för att ha lett ett misslyckat försök att avsätta Erdogan, som lovade att hugga huvudet av förrädrarna som låg bakom kuppen. Gulen tror dock att det var Erdogan själv som iscensatte kuppen som en ursäkt för att utöka förföljelserna. Sedan dess har Ankara-regimen arresterat tiotusentals personer som misstänks ha kopplingar till Gulen och över 100.000 personer har antingen fått sparken eller blivit avstängda från sina jobb i den offentliga sektorn.


Gulen-anhängare i Turkiet sätts felaktigt i fängelse, nekas jobbmöjligheter, tas ifrån sina hälsovårdsförmåner, får sina tillgångar frysta och pass konfiskerade. Till och med högprofilerade turkiska idrottare, som fotbollsspelaren Hakan Sukur och NBA-spelaren Enes Kanter, har anklagats av staten för att stödja Gulen och dissa Erdogan. Under 2016 utfärdade den turkiska regeringen arresteringsorder för Sukur och Kanter samt anklagade båda för att ha förolämpat Erdogan på Twitter.


Gulen-samhället vägrar dock att hålla tyst under Erdogans regeringstid och böjer sig inte för presidentens ”alltmer auktoritära griller”, men priset man fått betala har varit väldigt högt. När det gäller att förfölja Gulen-gemenskapen finns det ingen nationell eller internationell lag som regeringen följer.


Den turkiska journalisten Abdülhamit Bilici, chefredaktör för tidningen Zaman fram till 2016 när Erdogan stängde ned mediet och fängslade många reportrar samt utsåg nya regimtrogna chefer, menar att Erdogan utnyttjar media, statliga och religiösa institutioner samt skolor för att kontrollera folks tankar i det turkiska samhället.
-”Han gör alla nödvändiga förberedelser för att skapa ett system likt det i Syrien eller Iran som kommer att låta hans familj och parti regera för alltid. Den största faran för Turkiet är att Erdogan kommer att göra allt för att sitta kvar vid makten permanent.”


Mycket intressant att ta del av och det framställer Erdogan än mer som en diktator i mina ögon. Att han inte ”plockats bort” ännu eftersom han är en nagel i ögat på såväl Nato som EU tyder på att han har mäktiga allierade – Rysslands president Vladimir Putin torde till exempel vara en av dem.


Men samtidigt får jag intrycket av att vanliga turkar överlag är nöjda och några som jag har diskuterat saken med tycker att Erdogan är den bästa presidenten och att vi i väst har fått fel bild. Det ska i alla fall mycket till för att jag ska ändra uppfattning.


https://www.arabnews.com/node/1688031/middle-east


https://english.alarabiya.net/en/features/2020/06/10/Why-is-Turkey-s-Erdogan-persecuting-the-Gulen-movement-.html

9 reaktioner till “Erdogan anklagas för att skapa lojal milis när nattpatruller ges nästan samma befogenheter som polisen samtidigt som över 400 regimkritiker greps i veckan

 1. Tar mig friheten att byta ämne kort, ursäkta Jenny! Ögnade igenom listan på blivande sommarpratare i P1, den presenterades nyss, det programmet är en viktig megafon för regeringsmakten. Majoriteten kommer sprida det budskap regeringen vill att ska spridas, ett regeringsvänligt budskap om hur vi ska tänka om vad som pågår.
  För mig är det den offentliga lögnens tid.

  Gilla

   1. Ja de där två kommer såklart med ett budskap från regeringen, säkert uppblandat med lite trevligt. I Sverige har de flesta inte behövt tänka i sådana banor som vi resonerar om. Det är väl en av många förklaringar till att regeringens opinionspåverkan lyckats så väl. De flesta av sommarpratarna är inte så jätteintressanta personer, säkert är många av dem utvalda föra att föra fram ett budskap, andra är utvalda för att de representerar något man vill vi ska tänka på osv osv. Vanlig opinionspåverkan via kontrollerad media, finns överallt. Men det är inte många västerländska demokratier där en regering så till den milda grad har kontrollen över media och allt annat. Gissningsvis är det också få andra västliga demokratier som har så många statliga myndigheter och organisationer vars enda uppgift är att verka som lobbyister, att få svenskarna att tänka och tycka som regeringen vill (genus, bidrag till religiösa organisationer, för delaktighet???, jämställdhet, kulturanalys osv osv osv). Svensken lyder ju staten också, eller hur? Man röstar för sådant som gör den enskilde svenskens liv allt sämre, eller hur? Skickligt gjort av staten.
    Så lyssna gärna med ett sinne öppet för nyanser i sommar, vad är det de säger?

    Gilla

   1. Jag brukade lyssna på sommarprogram förr, de var intressanta. Nu är det propaganda. Inte ens Ola Wong ska jag lyssna på. Han fick ju mycket kritik när han ville att museerna skulle sluta att opinionsbilda för tolerans för mångkultur och i stället ägna sig åt uppdraget. Sådana där saker tänker de flesta inte på, vilken betydelse det har.
    Det finns ju ett kinesiskt ordspråk som kan stämma även i dag, håll dina vänner nära men dina fiender ännu närmare. Då har man bättre koll på vad de planerar.

    Gilla

 2. Hej.

  Sultan Erdogan har gång efter annan förnedrat EU de senaste tio åren eller så. Han håller i kranen för invasionen av Europa, och vet att använda den. ”Sitt fint annars…” Klart turkarna gillar honom när han kan näpsa de kristna. (MENA-folk ser oss européer som kristna, alltså kättare eller otrogna, som för ca hundra till hundrafemtio år sedan orättvist bröt deras makt och invasionsförsök av Europa – för MENA-folken har kriget Mohammed påbörjade mot kristna och judar aldrig slutat, det skiftar bara strategi och tempo.)

  Jag läser alltid kritik mot Erdogan, Putin och Kina som att kritikern är avundsjuk: diktaturer, ja: otrevliga åsikter, ja: men vad de gör är att de sätter sitt eget land och sitt eget folk före allt annat (utifrån sin egen uppfattning om vad som är bäst).

  Vad gör våra ”demokratiskt valda” ledare? Inte sätter de sina folk och länder främst.

  Om du finge välja mellan en effektiv, stridbar, kompetent svensk nationalistisk diktator som styrde upp alla problem, eller nuvarande värdegrundskorrekta fjoms, muslimska invasion, och statsminister Klabbsock, vad hade du valt?

  Den där tredje vägen, den nutteputtigt fina och moraliskt rena? Den finns lika lite nu som den fanns 1939-1945.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Visste du Rikard att samtidigt som den islamistiska terrorismen förklarade att alla västerlänningar borde dödas så sökte Turkiet medlemskap i EU och förklarade sig ”berett att acceptera västerländska normer” i fråga om demokrati och mänskliga rättigheter för att uppnå medlemskapet.
   Det är inte så många år sedan. Jag minns de häftiga diskussionerna, för och emot att släppa in Turkiet. Om man hade släppt in Turkiet hade situationen i hela Mellanöstern och Europa sett annorlunda ut.
   Nu blev det oerhörd bitterhet hos turkarna. Ser man till historien (man kommer ju inte ifrån den om man vill förstå dagen situation) kan man förstå att Turkiet menade allvar med sina ord. Läser vi om sönderfallet av osmanska riket osv osv så förstår vi hur viktigt ett EU-medlemskap var för Turkiet. Ett åtråvärt medlemskap för att ses som ett modernt, demokratiskt land med stora framtidsutsikter. Landet är ju viktigt, baser finns för både USA och Ryssland, man är en regional stormakt osv osv. Turkiska drönare används just nu flitigt i Nordafrika i krig.

   Gillad av 1 person

 3. Den källan som säger om Erdogan att han försöker skapa samma förhållanden som i Iran och Syrien visar att den är okunnig eller opportunistisk i Västs Syrienhatiska intresse.

  Syrien är ju motsatsen till det Erdogan vill införa och det är väst som ligger bakom Syrienhatet.

  Det stämmer sannolikt att Ryssland gav Erdogan information som gjorde att han kom undan den Usa-associerade kuppen.

  Och Gulen har sagt till anhängarna att vi ska diskret infiltrera systemets varje del tills det är för sent för dom att hindra oss.

  En synnerligen konspirerande rörelse och dess koppling till väst gör det osannolikt att dom är ngt bra alternativ.

  Det finns nog bara två dåliga alternativ i form av dom systemen.

  Ett MB-alternativ skapat av väst och ett mer sofistikerat alternativ som också går västs ärenden.

  Sen kalla kriget har Natoassocierade staybehind-militärer i Turkiet varit västs hejdukar med mycket skumma aktiviteter associerade med Nato.

  Ryssland har mycket goda skäl att inte låta västs komplotter lyckas och dom är tvungna att välja mellan onda ting.
  Ryssland har varit mycket återhållsamma och hänsynsfulla men väst har enormt destruktiva avsikter mot länderna i öst och hur västs inflytande i Turkiet egentligen ser ut är oklart för mig.
  Det har knappast upphört.
  Troligen är Erdogan till en del under västs inflytande fortfarande.
  Både inifrån och genom förtäckta hot utifrån.

  Det är imperiets avsikter i den delen av världen som är den avgörande faktorn.

  Utan det problemet skulle alla länder där kunna utvecklas.

  Och den sekuläre Ataturk kom till makten delvis därför att britterna avsiktligt förlorade Gallipolikampanjen.

  Turkarna flydde först. Churchill och britternas elit hade utsett en mindre lämplig ledare för konflikten trots att britterna förfogade över en expert på Turkarnas ställningar – denne hade tom samarbetat med Turkarna just där tidigare! Så gör man inte när man vill vinna ett slag.

  Och istf att utnyttja att Turkarna flydde gick britterna bara tillbaka till fartygen och väntade.

  När dom sedan anföll var Turkarna tillbaka och motiverade att kämpa.

  Pga av britternas intriger offrades därför 256000 liv varav omkring 70000 för britter och anzac-trupper. Gravarna efter australiensare och Nya zeeländare hålls fortfarande i fint skick där betalt av britterna.

  Men dom som bestämde förlorade avsiktligt och offrade alla dessa liv som spelbrickor.

  Skälet var att britterna ville lura Ryssland att dom hade försökt hjälpa Ryssland att erövra Rysslands eftertraktade passage ut ur Svarta havet – för att Ryssland i gengäld inte skulle sluta separatfred med Tyskland.
  Britternas hänsynslösa krigslist lyckades – Ryssarna gick på finten.

  Som ”tack” för Ryssarnas samarbetsvilja utlöste britternas medarbetare störtandet av Tsaren.
  Så gör imperialisterna – offrar en kvarts miljon liv för vad som är en bluff.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s