Det är vi som till slut ska betala

Det är inte ofta jag håller med Lena Mellin, men ibland får hon till det – som ikväll när hon klarsynt specificerar vad som väntar efter coronakrisen; en skattechock, en gigantisk vårdskuld, rekordmånga arbetslösa och marginaliserade, fortsatt behov att stötta vissa företag samt fallande inkomster för stat och kommun. Förhoppningsvis kanske polletten faller ner hos lite fler av Aftonbladets läsare när de förstår att det inte är någon dans på rosor som väntar. Någon måste i slutändan betala för allt och det blir vi skattebetalare som får ta smällen!

————————————

”Det senaste stödpaketet från regeringen, ytterligare 6 000 miljoner​ kronor till kommuner och regioner, presenterade​s under måndagen.


​Men vid årsskiftet sänktes skatten för dem med de högsta inkomsterna när den så kallade värnskatten slopades.Den typen av lättsinne kommer staten, regionerna och kommunerna inte kunna kosta på sig när coronakrisen är över.


Den globala recessionen, eller rent av depressionen, påverkar Sverige i högre grad än än andra länder. Vi är ett litet land i norra Europas utkant och starkt beroende av vår export.Men Sveriges viktigaste exportmarknader i Europa och USA har för närvarande ingen ljus framtid. Chefen för USA:s riksbank, Federal reserve, har uttalat farhågor om att arbetslösheten där kan bli 25 procent. Här finns alltså inte så mycket att hämta för den offentliga ekonomin för närvarande. Det gäller snarare att härda ut.


Hittills har regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna öst pengar över företagen, sammanlagt omkring 250 miljarder i direktstöd. Därutöver har a-kassan höjts radikalt och staten tagit över stora kostnader för sjukförsäkringen. Till slut måste någon betala för det här och tyvärr är inkomstkällorna i hög grad du och jag. En skattechock hotar i svallet av coronakrisen.


Orsakerna är många. Om vi börjar med inkomsterna ser de ut att minska över i stort sett hela linjen.
Företagen går dåligt av flera skäl. Dels har den inhemska konsumtionen, en viktig tillväxtmotor, minskat radikalt eftersom vi helt enkelt håller oss hemma i högre grad än normalt.

Spontanshoppandet har minskat liksom de planerade inköpen. När man inte vet hur framtiden ser ut så skjuter både hushåll och företag på planerade investeringar tills läget har klarnat. När det kommer att inträffa vet man inte. Men någon gång. Stockholm är Sveriges tillväxtmotor men också den region som drabbats hårdast av viruskrisen.


Men motorn tappar fart rejält. Enligt Stockholms handelskammares barometer störtdök företagens syn på framtiden redan under första kvartalet i år, alltså ett kvartal som bara delvis påverkades av coronakrisen. Den är nu nere på den lägsta nivån sedan den började göras. Här finns alltså inte heller mycket att hoppas på när det gäller att få skattekronorna att rulla in i de offentliga kassorna. Coronakrisen har dessutom lett till ökade utgifter redan nu och kommer att göra det i framtiden också.


Socialdemokraterna, regeringens dominerande parti, gick till val på att stärka välfärden. Behovet av det kommer att öka.Dessutom håller vi på att bygga upp en gigantisk vårdskuld. Vårdberg skulle man också kunna säga. Enligt en kartläggning gjord av SVT har hittills 45 0000 planerade operationer ställts in sedan mitten av mars. Det motsvarar tusen per dag.


De ska förr eller senare betas av och det kommer att kosta pengar. Att kapa vårdköerna är ett löfte från de flesta politiska partier men just nu är det precis tvärtom – köerna växer till följd av coronan.
Förutom ytterligare press på sjukvården kan det också innebära längre sjukskrivningar och förlängda besvär för dem som skulle behandlats.


Arbetslösheten kommer att öka, liksom utsattheten för de mest marginaliserade i samhället. I sin hittills dystraste prognos spår finansminister Magdalena Andersson (S) att arbetslösheten kommer att öka till rekordhöga 13,5 procent.


Utöver de krav det innebär för dem som drabbas kostar det också pengar.
Summa summarum, om inget görs kommer utgifterna att öka och inkomsterna att minska. Eftersom behoven av offentliga insatser aldrig varit större i modern tid är det inte utgifterna som kommer att kapas. Det är inkomsterna, det vill säga skatterna som du och jag och företagen betalar, som kommer att höjas. Exakt vilka skatter det kommer att bli frågan om är ännu oklart Just nu bekämpas krisen, vad som ska hända längre fram hinner ingen riktigt tänka på än. Höjda kommunal- och landstingsskatter är att vänta liksom höjda statliga skatter. Staten kan tänkas slå två flugor i en smäll.


Vi måste lägga om vår livsstil och höjda skatter på konsumtion på olika former av miljöförstörande verksamhet och varor kan vara en väg. Men det kommer tyvärr inte att räcka. Coronakrisen kostar på hälsan, humöret och ekonomin.


Fotnot: Det nya stödpaketet​ från​ staten till kommuner och regioner ska kompensera dem för uteblivna skatteintäkter. Vad var det jag sade?​”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/qLq9qw/skattechock-vantar-efter-krisen

6 reaktioner till “Det är vi som till slut ska betala

 1. Corona räddar regeringen ,
  för oavsett Corona eller inte
  Så kunde vi räkna med chock höjningar av skatten
  för den Enorma flyktingkrisen.

  Nu är läget mer dämpat.
  Och politikerna gömmer sig bakom Corona krisen
  medan flyktingkrisen kommer att kosta oss enorma
  Förluster livet ut.
  Corona kostar liv och lidande men det gör flyktingarna också
  Och då drabbas även barn.

  Mår sämre av flyktingarnas påverkan på samhället
  Än Corona. För den kan vi hitta botemedel men för
  Flyktingarnas påverkan på kan radera ut allt vad Sverige stod för.

  Gillad av 1 person

 2. Var bara tvungen att påpeka att de som verkar mest
  Benägna att sjukskriva sig under Corona är flyktingar.

  Tänkte var är det som är svenskt.
  Lojalitet och tilltro.
  Svenskarna tror och följer svenska myndigheter rekommendationer
  Flyktingar tänker på sig själva.

  Vårt sätt har gjort att vi byggt upp en välfärd
  Och flyktingarnas egoism har rivit ner den.
  Välfärden hade fungerat om vi fått hit människor som
  Vill integreras och jobba men tyvärr har vi bara lockat de
  Som ville leva på bidrag och bedrägeri.
  Att sjukskriva sig för Corona och inte vara sjuk
  Är inget annat än bedrägeri.

  Gilla

 3. Mellin är en av de otäckaste populisterna, PK-människorna. Hon har naturligtvis hela tiden förstått allt kring vad som pågå de senaste decennierna, på riktigt, så som vi beskriver det. Nu har vinden vänt sedan en tid, det tillsammans med Corona gör det dags att kliva fram för Mellin och andra fähundar och framstå som kloka, resonabla och ansvarstagande. Hon har gjort en riskbedömning och den lyder att hon riskerar absolut ingenting med det hon skriver. Tvärtom, hon är beordrad att skriva detta. Den ingår i det politiska spelet, tvätta bort bilden, minnet av det som varit kring utlänningarna och nu framstå som kloka och ansvarstagande inför valet 2022.
  Låt er inte luras, maktspelet fortgår för fullt som vanligt. Det finns inga goda PK-människor. De är vad de är, alltid beredda att sälja sig till makten för att få vara med i gänget och behålla sina privilegier. Äcklet Schulman t ex.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s