Trots vetskapen att asylinvandring är negativ för de offentliga finanserna både på lång och kort sikt samt slår hårt mot kommunerna så drar ingen i nödbromsen

Coronasituationen slår som bekant hårt mot kommunerna och regionernas ekonomi, men de var faktiskt i ekonomisk trångmål redan före krisen. Dagens Nyheter har idag, kors i taket, satt lupp på de svenska kommunernas röda siffror och tagit reda på varför 4 av 10 kommuner går back genom att låta de två nationalekonomerna Lena Hensvik och Lars Calmfors granska källor samt offentlig data.


Deras slutsatser är att kostnadsökningen i kommunerna de senaste åren i hög utsträckning beror på att antalet barn har ökat kraftigt i Sverige, vilket medfört högre kostnader för skolan som hänger samman med den stora invandringen. Kostnadsökningen i regionerna förklaras troligtvis av att befolkningen i Sverige både växer och åldras.


Nedan är ett utdrag ur artikeln och man slår bland annat fast att asylinvandringen på både kort och lång sikt är negativ för de offentliga finanserna – något som uttalats från flera håll de senaste månaderna så det borde inte kunna gå att ignorera länge till.


Så vad gör våra styrande åt saken förutom att gömma sig bakom coronakrisen? Det gamla vanliga 🙈🙉🙊 för att sedan fortsätta bejaka öppna hjärtan-politik och amnesti åt ekonomiska migranter.
Vad gör då svenska folket när politikerna slösar bort deras surt förvärvade skattekronor på det här sättet? Man fortsätter ge dem sitt förtroende år efter år, medan man knyter näven i fickan.

#onlyinsweden
#dubetalar

—————————————–
”Låt oss återgå till barnen. Varför har antalet barn ökat så mycket i Sverige? Det beror i hög utsträckning på invandringen. Mellan 2015 och 2019 ökade antalet barn i Sverige med 195.000. Under perioden var nettoinvandringen (skillnaden mellan in- och utvandring) 144.000 barn.Detta har inneburit stora påfrestningar för kommunerna som måste göra investeringar och anställa mer personal i skolan. En jämförelse: Det fanns lika mycket skolpersonal i Sverige läsåret 2005/06 som läsåret 2015/16: 179.000 anställda. Läsåret 2018/19 var antalet anställda 228.000.

Den långsiktiga effekten av ett stort tillskott av barn är förstås att befolkningen i arbetsför ålder om några år ökar. Det är positivt med tanke på det växande behovet av att försörja den äldre grupp som också förväntas öka i storlek. Men det förutsätter förstås att barnen som vuxna kommer i arbete som genererar tillräckligt stora inkomster. Ett stort problem är att såväl sysselsättningsgrad som inkomster är lägre för utrikesfödda än inrikesfödda. Medianinkomsten per år för inrikesfödda var 347.800 kronor år 2018, motsvarande 29.000 kronor i månaden. För utrikesfödda var den 247.200 kronor, motsvarande 20.600 kronor i månaden. För invandrare födda i Afrika som varit i Sverige 5–9 år var medianinkomsten 169.100 kronor, motsvarande 14.100 kronor i månaden.

Enligt en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) är asylinvandringen på både kort och lång sikt negativ för de offentliga finanserna. Kostnaderna är högst de första åren efter invandring. Därefter ger genomsnittsflyktingen ett positivt bidrag till de offentliga finanserna. Men detta täcker inte underskottet från de första åren och det senare underskott som uppkommer efter pensionering. Kostnaden som andel av BNP är emellertid låg.

Som vi tidigare har redogjort för gick 41 procent av kommunerna och 38 procent av regionerna med underskott i verksamheten förra året. DN har försökt hitta en gemensam nämnare, till exempel geografi, storlek, ålderssammansättning, invandring och politiskt styre. Någon tydlig sådan förklaring har vi inte lyckats hitta.

Den stora utmaningen framöver som går att förutse är förändringen av åldersstrukturen. Kommunsektorn står inför ekonomiska påfrestningar med en åldrande befolkning samtidigt som skuldsättningen har växt snabbt de senaste tio åren. För närvarande är fem procent av befolkningen 80 år eller äldre. Fram till 2050 växer andelen till nio procent och 2100 till tolv procent. Behovet av personal inom kommunsektorn kommer bli stort. Sektorns inkomster behöver höjas om det offentliga välfärdsåtagandet ska bibehållas på dagens nivå. Utöver finansieringen är det en stor utmaning att klara av personalförsörjningen för att möta efterfrågan på behovet av vård och omsorg.”

https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-vad-beror-kommunernas-karva-ekonomi-pa/


12 reaktioner till “Trots vetskapen att asylinvandring är negativ för de offentliga finanserna både på lång och kort sikt samt slår hårt mot kommunerna så drar ingen i nödbromsen

 1. En tanke poppade fram…..

  Hemtjänsten har i stora? delar privatiserats dvs privat ägda bolag sköter hemtjänsten med medel från stat och kommun. ”De finns inga fria luncher” just saying.

  Gott och väl och om de privata kan sköta jobbet effektivare a.k.a. billigare för samma lika tjänst…. gott och väl

  MEN vad gör dessa bolag? Jo anställer de som behöver ”en start” , ”insticksjobb” osv osv MEN naturligtvis skulle dessa bolag anställa dessapersoner i stället på samma lika villkor….. för om någon behöver lite stöd för att sköta ett jobb vem vet att inte det blir ett kraftigt plus från detta.

  Nu kan man ju då en servettkalkyl ger att endast hälften av de med BUT någonsin hamnar i ett helårsarbete inse att invandringen inte löser problemet….

  Så t.ex. nu vill man ju höja pensionsåldern… jaa gott och väl då blir det ju färre som tär….. dessutom…..
  men att BUT som bara gör problemet värre med den åldrande befolkningen… för ingen tror väl att invandring inte skapar precis samma problem som för en inhemska befolkningen dvs all invandring som genererar en nettokostnad är belastande,,,,,,,

  Gilla

  1. Observera tänderna på mamman från början till slut…. är det samma person? Eller omfattande implantat?

   Gilla

  2. Ok, tack! Har tittat på videon igen. Den visar på ett förfärligt sätt hur någon ger bort en av våra lägenheter, inte till en svensk ungdom eller äldre svensk, utan just till några som inte och aldrig har gjort sig eller kommer göra sig förtjänta av den. Undrar var den äldre svensken får bo? Ungdomarna?

   Gilla

 2. Jag ställer mig alltid frågan, varför ett sådant budskap just nu! En sådan artikel hade inte släppts fram för 1 år sedan. Artikeln är ett led i någonting, en strategi. Det handlar inte om att ”äntligen” inse och förstå, det är något annat man vill med artikeln.

  Gillad av 1 person

   1. Ja, åt det hållet tänker jag också. Men inte bara på det området. Man tvättar bort det som går att tvätta bort av det smutsiga jobb man gjort (lögnerna kring invandringspolitiken och hela klabbet) och ser till att debatten nu landar mitt i det samhällsklimat som kommer efter Corona. Man förbereder för kommande ”samhällsklimatet”. Många svenskar blir nu arbetslösa, 100-tal efter 100-tal av företag går i konkurs. Många av de arbetslösa kommer bli permanent långtidsarbetslösa. På alla områden som det går för man nu in AI, ett bra tillfälle förstås. Det ger ytterligare arbetslöshet. Artikeln, som förvånat många, är ett av många kommande sätt att hantera den sociala oro som skulle komma om förhållandena upplevdes FÖR orättvisa post-Corona. Ungefär så tror jag. Samhällets attityd kommer bli stramare på snart sagt alla områden inklusive att regeringen/staten drar lite till åt det ”totalitära” hållet. Hela det ”välfärdsindustriella komplexet” (SIDA) inklusive välfärdssektorn kommer vara under press att slimmas. Det fattas pengar, massor, massor vad de än säger. Se bara vad försvaret behöver, fortsatta bidrag till alla invandrare och arbetslösa svenskar, järnvägen behöver rustas, tullen, energisektorn är i starkt behov åtgärder, sjukvården kommer vilja kriga för fler slutenvårdsplatser osv osv. Det finns inte något överskott att ta pengar ifrån. Pengar måste omfördelas. De summor som det handlar om går inte att låna upp. Kanske kineserna skulle ställa upp men då mister Sverige bolag. Vem vill ha kineser här? Då är amerikanarna bättre, tro mig. Ett långt svar, ditt svar leder hit om tanken får löpa.
    Ovanpå det måste landet förbereda sig för nästa pandemi. Vi vet inte när den kommer, bara att den kommer.

    Gillad av 1 person

 3. Om man orkar bortse från allt gräsligt vi upplever så är det onekligen en ”spännande” nu. Överallt positioneras det, ompositioneras det. Corona för med sig samhällsförändringar som blir nödvändiga att genomföra just pga Corona (sjukvård, ”civilförsvar”, gränsbevakning, kontroll av individer pga smittorisker osv). Men Corona ändrar också maktbalanser i samhället. Kan någon förklara för mig varför svenska kyrkan har så täta och nära förbindelser med islamiska organisationer? Jag har ju mina tankar om varför. Politiken, hur kommer alla partierna positionera sig, hur kommer SD ur det är, uppåt eller neråt? Kärnkraften, ska den läggas ner (det kommer inte gå, man får lov skjuta på det hela är mitt grundtips)? Ska MP driva höghastighetsjärnvägen vidare trots att de flesta remissinstanser säger nej, nej? Ja, ett axplock, men spännande är det. Det var väldigt, väldigt länge sedan vi hade en så omvälvande tid i Sverige. Kommer vi vända oss mer mot religionen? Mot naturen har vi redan börjat vända oss, också mot det lokala på alla sätt och vis. Kanske kommer mindre butiker kunna bli lönsamma igen i centrum i mindre städer?? Tänk om man kunde reformera P-böterna! Det är inga småsummor, långt, långt mer än 1 miljard. Skulle tro att det kommer betonas mer av skyldigheter och inte bara rättigheter. Den som överlever får se.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s