Bebisfabriker – ett reellt problem i Nigeria där flickor förslavas och blir våldtagna för att producera barn som kan säljas vidare

Intressant artikel om bebisfabriker, som är en lukrativ verksamhet och i Nigeria blir flickor förslavade samt våldtagna av människosmugglare som sedan säljer deras barn vidare.

De två 16-åriga kusinerna Miriam och Roda (båda har fingerade namn) bodde i ett läger med sina familjer i staden Bama i nordöstra Nigeria, men 2017 tvingades de fly när Boko Haram stormade området och brände ned hus samt kidnappade kvinnor och barn. Övriga familjemedlemmars öde är okänt.

Kusinerna hamnade i ett läger för fördrivna personer i Nigerias nordöstra stat Borno, där de tillsammans med över 5.000 andra levde i små bambutält. Mat var en bristvara i lägret och ofta fick de tigga på gatorna. I januari förra året kontaktades flickorna av en medelålders kvinna i lägret känd under namnet ”Faster Kiki”, som undrade om flickorna var intresserade av att flytta till staden Enugu för att börja arbeta som hushållerskor med månadslön. Flickorna som gärna ville börja ett nytt liv tackade ja och flyttade ut redan dagen efter.

Efter en lång och mödosam resa över landet kom de fram till sin destination, där faster Kiki lämnade över dem till en äldre kvinna kallad ”Mma” och sade till flickorna att göra allt som kvinnan bad om. Huset bestod av två lägenheter med tre sovrum i varje som var fyllda med unga flickor, några av dem var gravida. Faster Kiki sade att det var här de skulle arbeta. Flickorna trodde först att deras jobb skulle vara att städa huset, men deras arbetsgivare hade andra planer.

Mma bad flickorna sova i separata rum första natten, vilket förvånade flickorna eftersom de andra flickorna delade rum. Sent på natten kom en man in i Miriams rum, beordrade henne att klä av sig och våldtog henne. Samma sak hände Roda i det andra rummet, förutom att den våldtäktsmannen var mer brutal och slog henne. Nästa dag flyttades flickorna till delade rum med andra flickor och skickades bara till enkelrummen när de skulle ”arbeta”. Flickorna våldtogs nästan dagligen av flera olika män. De tror att Mma och faster Kiki arbetar tillsammans i samma traffickingkartell.

Inom några månader var båda flickorna gravida, men våldtäkterna fortsatte. Enligt flickorna spelade det ingen roll om man var sex veckor eller sex månader gången, om någon man ville ha en kunde man inte säga nej. Det var meningslöst att försöka fly eftersom byggnaden bevakades av beväpnade män.

Upp mot ett dussin flickor bodde i byggnaden när Miriam och Roda anlände, men antalet förändrades med tiden eftersom de flickor som fött barn skickades iväg, medan nya flickor anlände för att producera mer barn till kartellen.

Miriam födde en pojke med hjälp av en barnmorska som kallats dit, men hennes son togs ifrån henne. Tre dagar senare fick hon en ögonbindel och sattes på en buss norrut. De ville inte att hon skulle veta var byggnaden fanns. Hon fick 55 USD i respengar.

Även Roda födde en pojke och gick samma öde till mötes. Senare kunde kusinerna återförenas i lägret igen. Flickorna var inte de första som utsatts för trafficking i Madinatulägret utan flera fall har rapporterats där flickor smugglats från lägret till olika städer i Nigeria samt andra länder som Italien, Libyen, Niger och Saudiarabien. Men människosmuggling är ingen lokal företeelse i området utan sker i hela nordöstra regionen av landet.

Miriam vet inte hur mycket pengar hennes pojke såldes för. Bebisfabriker är vanliga i de sydöstra delarna av Nigeria. Säkerhetsstyrkor har genomfört flera räder – inklusive en operation förra året där 19 gravida flickor och fyra barn räddades.

Kvinnor och flickor hålls fångna för att leverera barn som sedan säljs illegalt till adoptivföräldrar, tvingas till barnarbete eller prostitution, eller – som flera rapporter antyder – blir rituellt dödade.

Pojkar är dyrare än flickor i bebisförsäljningsbranschen och säljs ofta för cirka 2.000 USD, medan flickor säljs för cirka 1.350 USD. Majoriteten av köparna är par som inte kan få barn. Även om det är illegalt och alla som är inblandade kan straffas är barnförsäljningen allmänt förekommande i Enugu. För att undvika att bli upptäckta presenteras bebisfabrikerna ofta som barnhem.

Det finns ingen officiell data på hur många bebisar som köps och säljs i Nigeria varje år, eller hur många flickor som exploateras för människosmugglare, men FN beräknar att från 750.000 upp till 1 miljon personer utsätts för trafficking i Nigeria varje år. Över 75% av dessa skickas genom staterna, 23% inom staterna och 2% skickas till andra länder.

https://www.aljazeera.com/indepth/features/survivors-nigeria-baby-factories-share-stories-200420091556574.html

5 reaktioner till “Bebisfabriker – ett reellt problem i Nigeria där flickor förslavas och blir våldtagna för att producera barn som kan säljas vidare

 1. Så förfärligt människor beter sig mot människor. Överallt. Alltid verkar det som.
  När man läser sådant väcks starka känslor i de flesta över det fruktansvärda. Liknande berättelser, om än inte alltid lika hemska, har vi matats med så länge här i Sverige. Tänk att det är människor som gör så mot andra människor!

  Det finns i varje land regering, polis, militär, en affärsvärld med massor med rika och begåvade människor, så även i Nigeria. Min undran har alltid varit, varför tillåter de sådana här saker? Vems är ansvaret för att det som beskrivs ovan får fortsätta i Nigeria t ex? Är det Sveriges ansvar? Eller Sydafrikas? Eller irländarnas? Kanske danskarnas?

  Finns det då inga verksamma metoder att sätta press på de som har makten i Nigeria att försöka stoppa detta? Såklart det finns. Massor, via FN, Världsbanken, WHO, FIFA och UEFA samt en mängd andra organisationer. Banker inte minst.

  Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det land som har störst BNP.BNP per invånare i Sverige har sjunkit under de senaste åren. BNP i Nigeria ökar stadig per invånare även om siffran/invånare är låg. Nigeria får liksom 36 andra länder i världen svenska skattekronor i bistånd via SIDA. Genom det synsätt som cementerats att bistånd och gåvor kommer att hjälpa så förhindrar det i verkligheten i stället att det blir en verklig förändring i landet. Ungefär som när frivilligorganisationer fiskar upp flyktingar ur Medelhavet och forslar dem till Italien. De blir en viktig länk för att smugglarnas kedja ska fungera, tack för hjälpen säger de säkert, nästa gång kan vi ta än fler i båtarna. Precis likadant fungerar bistånd, det konserverar rådande tillstånd. Hjälper de som utför gräsligheter. De verkligt utsatta passiviseras av bistånd av goda människor i stället för att göra revolt och få till stånd en förändring.

  De med makten i Nigeria kan ta kontrollen över ovanstående om de verkligen vill. De är inte dumma i huvudet, allmänt oförmögna att skilja mellan ont och gott eller utan resurser att göra det. Press från internationella organisationer skulle kunna få makthavarna att agera på minuten om de ville. Under tiden fortsätter svenskarna skänka pengar (9 miljarder 2018) som många, många tusentals biståndsarbetare lever gott på. Dessa biståndsarbetare borde vara här i Sverige i stället och arbeta säg inom sjukvård, äldrevård t ex. Vi har numer en hel del förfärligt att hantera i det här landet också. Vi borde lämna andra länder i fred att hantera sina egna samhällen som de vill och kan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s