Bränder i grekiska migrantläger efter sammanstötningar mellan olika etniska grupper – varför gör man inte alla en tjänst och stänger lägren för gott?

Två olika bränder bröt igår kväll respektive i natt ut i ett av de överfulla migrantlägren på den grekiska ön Samos och ledde delvis till evakuering. Bränderna startade bland några skjul i förlägret, men själva huvudlägret är dock fortfarande intakt.

Cirka 100 personer står nu utan tält efter den första branden, men det är inte känt hur många som står utan efter den större branden som brandmän fortfarande försöker släcka. Enligt obekräftade uppgifter i lokala medier var upprinnelsen till branden en sammanstötning mellan olika etniska grupper i lägret och det var migranter som såg till att göda elden.

Otaliga rapporter har genom åren beskrivit de inhumana livsvillkoren för migranterna i de överfulla lägren i Grekland, som grundar sig i en asylprocess som tar väldigt lång tid. Det har tidigare rapporterats om både bränder, mord, sjukdomar, hygienproblem och våldsamma sammanstötningar mellan olika etniska grupper i lägren samtidigt som de undermåliga förhållandena i lägret gör sitt till.

Man kan verkligen fråga sig varför man fortsätter med ett så destruktivt hanterande av migranter istället för att bara stänga lägren för gott och transportera hem migranterna till sina hemländer? Här ligger bollen hos EU att komma till skott och agera. År efter år har passerat där den usla migrationspolitiken toppat mötesagendorna hos EU-ländernas ledare, men man lyckas aldrig enas. Mutti Merkel med Macron och socialisterna i Spanien som vapendragare tycker si, medan många andra tycker så.

Det är i min värld väldigt enkelt; besluta om att stänga Europas gränser för asylsökande och låt människor söka asyl på laglig väg från sina hemländer, alternativt gör som Danmark tidigare föreslagit och inrätta asylcenter utanför EU – något som Löfvén själv ville utreda 2018.

Nuvarande situation är ohållbar med strida strömmar av illegala migranter som kommer sjövägen över Medelhavet, eller via Turkiet och Balkanrutten – exklusive alla migranter som redan finns i de grekiska lägren och bara väntar på sitt asylbeslut. Det är inte för sent att göra om och göra rätt, det krävs bara lite ryggrad – något som tyvärr är en lika stor bristvara i såväl EU som Rosenbad.

Men nu gör vi gemensam sak med våra politiker och glömmer detta, det finns trots allt viktigare saker att ägna tiden åt – coronakrisen till exempel och det finns absolut inte någon möjlighet att fokusera på flera saker samtidigt förstår ni väl!

#justdoit

https://www.ekathimerini.com/252069/article/ekathimerini/news/fires-at-samos-migrant-camp-force-partial-evacuation

7 reaktioner till “Bränder i grekiska migrantläger efter sammanstötningar mellan olika etniska grupper – varför gör man inte alla en tjänst och stänger lägren för gott?

 1. Tack! Bra skrivet och legala vägar in i exempelvis Europa skulle minska flodvågen av migranter, man kan då tydligt se var de kommer ifrån, vilket land också. Men de tjänar inga pengar då flyktingsmugglarna så de kommer nog att bromsa den utvecklingen.

  Gillad av 1 person

 2. Ja, bra förslag. Stäng lägren och välkomna alla de utsatta, nödlidande och de som flyr undan orättfärdig fattigdom till Sverige.
  Internationell solidaritet kamrater! Bekämpa kapitalet och de utsugande företagarna!!!
  Jonas Sjödtedt och alla goda kamrater exklusive de som inte förstod att vakta tungan.

  Gilla

 3. Om man är så dum att behålla ett system som missbrukas till 80 procent
  Alltså är det bara en liten grupp som är berättigade till asyl.
  Resten är missbrukare och skulle skickas tillbaka direkt.
  Att länderna inte bestämt vilka som får Asyl redan vid gränsen och skickar
  Tillbaka de andra direkt . Är bara idioti. Och gynnar kriminaliteten.
  Onödiga problem och onödiga pengar.
  Nu är det de kriminella som bestämmer vem som kommer till EU och pengarna vem som får
  Stanna. Alltså de som betalar mest till människorsmugglarna?
  Det är ett sjukt system som varken gynnar flyktingarna eller skattebetalarna.
  Sen att det brinner och är ett helvete vart än flyktingarna är har ingen annan orsak
  Än vem dom är. Det brinner i deras hemländer och det brinner vart än de tar vägen.
  Att skylla på fattigdom eller något annat är okunskap. Du bränner inte det lilla du har om
  Du är fattig.
  Det är så de är uppfostrad och det är så de kommer att agera.
  Att det finns ras och kulturella olikheter vet alla det är bara okunniga människor som påstår
  Något annat.
  Det är som att säga att en tax är lika agressiv som en Bull dog.
  Direkta avvisningar av icke flyktingar skulle minska problemen och minska
  Tillflödet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s