Vision för 20-talet

En läsare på bloggen hörde av sig och tyckte att det skulle vara intressant att diskutera hur 20-talet kommer att bli och låta folks tankar få flöda fritt i ämnet. Ja varför inte? Vad har ni för visioner om framtiden?

20-talet har definitivt börjat i moll och det är lätt att ryckas med i konspirationsteorierna om att coronaviruset är planterat i syfte att skapa ekonomisk krasch i Europa, eller som någon yttrade igår – man har som ambition att införa kommunism i hela Europa och skapa en världsregering som styr globalt. Jag vet inte vad jag ska tro, men jag misstänker att det finns en plan bakom hela coronakrisen och det är inte vackert. Att Kina nu börjar köpa upp företag är inte en helt oväntad effekt.

Det återstår att se vad vi kommer att landa i när allt är över. De flesta tror i alla fall att det efter krisen och den ekonomiska kraschen kommer att bli bättre, vilket är bra för i svåra tider behöver människor känna hopp.

Att det är stora förändringar på gång inom politiken har väl inte gått någon förbi och mycket hänger på om Donald Trump kommer att bli omvald i det amerikanska presidentvalet i höst, vilket mycket tyder på. Här i Sverige är vi definitivt på väg mot en ny politisk era och hur den kommer att te sig återstår att se. Det känns lite som att vi befinner oss vid ett vägskäl. Man ska dock inte glömma att det är samma personer som tidigare medverkat till landets förfall som nu vänder kappan efter vinden och helt plötsligt vill annorlunda.

Själv väntar jag fortfarande på en folkrevolution som kan kasta ut det gamla, ställa skyldiga till svars och föra in nytt blod i maktens boningar – människor som ser till rikets och medborgarnas bästa framför sin egen plånbok – men jag blir mer och mer övertygad om att det aldrig kommer att ske.

Det vi med säkerhet vet är i alla fall att en helt ny spelplan ligger framför oss efter post corona, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältena och se vad det mynnar ut i. Jag har inte så mycket tid att spåna vidare i ämnet nu, men det som efterfrågades var en fri diskussion i kommentarsfältet så varsågod den som vill.

19 reaktioner till “Vision för 20-talet

 1. 1920 eller 2020,det finns slående likheter.Spanska sjukan började klinga av men följdverkningarna av den sjukdomen sträckte sig minst femton år framåt,över en djup lågkonjunktur 1929,början på ett nytt världskrig.Själv är jag optimistisk om framtiden och här lägger vi oss inte ned och dör ifall det inte är absolut nödvändigt.Jag är försiktig och har lärt mig min historia som har berättats för mig.Jag måste säga att jag personligen jobbar bäst i stark motvind,den tiden är nu.

  Gillad av 1 person

 2. Själva skärningspunkten i varför det känns så fruktansvärt sedan ett antal år att vara svensk i Sverige är för mig en känsla djupt inne i mig att det som sker är så fruktansvärt orättvist.

  Den känslan, att det är så ohyggligt orättvist, har inte bara med att vi inte får det vi tror oss rösta på nu när vi bor i en demokrati. Det är något mer, något bortom detta med demokrati. Också.

  Jag tror att känslan för rättvisa är något vi människor har med oss från första början. Något som hjälpte oss att överleva i grupper. Känslan för rättvisa i gruppen, delaktighet, en känsla som vägledde oss så att vi delade med oss till vår grupp. Vi delade med oss för att vi skulle få större möjligheter att överleva helt enkelt.

  Denna känsla djupt inom oss är inte något demokratin lärt oss. Många studier visar hur apor blir fruktansvärt upprörda när någon i gruppen blir favoriserad av testledaren. Alla i gruppen blir upprörda. Alla i en skolklass blir upprörda när läraren favoriserar en enskild elev. Studier och naturen själv visar också hur olika djur i grupp delar med sig inom gruppen. För att överleva. För att känslan för rättvisa vägleder och hjälper dem. Den djupa känslan är nu aktiverad hos många av oss i Sverige. Inte minst hos alla skribenter här. Hos många som genom livet delat med sig, men som nu själva behöver och vill bli rättvist behandlade tillbaka. Av gruppen. Men vi känner oss inte längre hemma i gruppen.

  Vi protesterar nu och upprörs över att demokratin inte fungerar. Vi upprörs över allt verkligen livsfarligt samhällsomstörtande som sker trots att vi inte vill ha det så. Men vi upprörs dessutom över att det som sker är just så fruktansvärt orättvist. Vi är tvingade att bära alltihop själva inom oss. Det finns inte något samtal i det offentliga som löser dessa spänningar. Det skulle kunna vara så, i en demokrati. Debattklimatet är istället som i en diktatur. Inte som i en sann demokrati där många talar och lyssnar på den andres argument. Vi blev ju inte blev delaktiga när besluten togs om ”invandringen”. Ingen offentlig debatt fanns om de oerhörda konsekvenser vi nu ser. När nätet tillät oss att börja ropa och fråga sa man åt oss att vara tysta.

  Ungefär det vill jag säga för egen del innan jag går vidare med Jennys rubrik. En sorts utgångspunkt för att förstå vad som är rimligt att förvänta sig av 2020. Kanske också för att se vilka strategier vi ska ha för att påverka utvecklingen så gott vi kan.
  Allt är så ohyggligt komplicerat, vi får hur mycket information som helst men är helt maktlösa inför både den och verkligheten. Vi kan inte ens vara aktiva som Jenny skriver fastän många skulle vilja. Många av oss. Störta omkull och bygga upp något nytt. Det är ju så folk i alla tider har försökt.

  Hur jag tror 2020 blir kommer om en stund.

  Gillad av 1 person

 3. Jag tror att tillräckligt många svenskar är fly förbannade på de som förstört vårt land. Det kommer att tvinga fram storstädning i den smutsiga sörjan. Helt andra prioriteringar, oavsett vilket parti som formellt har makten.

  Gilla

  1. Men du, hur tror du det ska gå till rent praktiskt? Vi valsedeln? Hittills har vi ju fått samma skit oavsett vilket parti vi än röstat på! De har ju gått ihop och stängt ute de enda (SD) som kunde minskat importen t ex!
   Så, vad kan du förvänta dig på riktigt, inte bara önska?

   Gilla

 4. Jag tror att 2020 kommer föra med sig att man förstår faran om SD utesluts än en gång i valet 2022, att den faran är så stor så att SD faktiskt kommer med i regeringsställning 2022. Detta kommer politiken motvilligt acceptera under 2020.
  SD kommer i regeringsställning kunna påverka, men inte alls såsom många hoppas. De kommer ju samarbeta med partier vars politik vi nu fördömer.

  Gillad av 1 person

 5. Sen tror jag samma sak som de andra att vi svenskar kommer sluta oss samman som just svenskar. Vi hälsar och nickar mer spontant till dem vi möter eller känner ytligt. Vi kommer värna mer om familjen, släkten, hålla ihop mer helt enkelt. Det blir nog inte lika lätt att få oss att ömka för alla människor i hela världen.

  Gillad av 1 person

 6. Hej Jenny – tack för spännande blogg – du är outtröttlig -härligt. Jag är operasångare i schweiz (från beddingestrand!!) vore intressant att belysa suicid i dessa ensamhetstider – ett ämne jag tyvärr tror blir aktuellt! Har du infos? Alla har inte lycklig familj och fin trädgård – och dom är det synd om! Må gott och fortsätt kämpa – det blir fler och fler som stöder dig!!💪💪🎶🎵👍🍾🍷🙏
  Carry Persson Bourbakistr. 40, CH-4500 Solothurn, Schweiz Ph.: +41 79 3303301 info@carry-persson.ch
  >

  Gilla

  1. Jag prenumererar på en tysktalande Youtube-kanal som heter ”WunderHeuteTV” – Rekommenderas!

   Flera personer där berättar hur de kom ur svåra situationer och blev lyckliga.

   Man kan ha glädje av den även om man inte är deppig.

   Gilla

 7. En sak som jag tror kommer ske är man läkarket får mer av självbestämmande igen, kanske att yrket uppvärderas på rätt sätt nu….de senaste åren har patienter kommit med utdrag från nätet och talat om vilka sjukdomar/tillstånd de har och krävt och krävt och krävt….ofta hjälp för sådant som inte är medicinskt utan allmänmänskligt. Administration har nästan dödat vårt självbestämmande och stulit tid från patienterna. Resurser som slutenvårdsplatser, platser för både lättare och svårt sjuka har slimmats i det oändliga. En stor del av arbetstiden har gått åt att leta sängplatser, dvs skicka hem en patient som egentligen skulle behövt stanna. Det absoluta destruktiva förstörandet av fungerande sjukvård finns i Stockholm, se inte bara detta med Karolinska Sjukhuset, se hur man trasade sönder cancervården på Radiumhemmet. M m. I Europa är det bara Portugal som har färre IVA-platser än Sverige. Tom Albanien har fler.
  Precis som för lärarna har så många känt sig kallade att yttra sig fastän de inte hade kompetensen. Corna sätter fokus på vad en läkare är till för. Som info, läkare har successivt genom åren fått allt mindre inflytande över HUR arbetet ska ske, vi har mer och mer stått med bara ANSVARET men inte befogenheten.
  Så, 2020 kommer läkaryrket kanske uppvärderas på rätt sätt. Kanske kommer läkare återigen få bara med och bestämma hur ett sjukhus ska organiseras, ja tom byggas. Man glömde ju omklädningsrum för personalen när man byggde nya KS!
  Svenonius och ett antal andra, krigsrätt vore det rätta för det de orsakat patienter och personal. För att inte tala om skattebetalarna. Reinfeldts förra fru, jösses! Hon var direkt ansvarig för eländet som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm 2006-2014.
  Nu kanske tom de otaliga administratörerna inser vad som hade varit bäst även för deras egen del, nu, i Corona-tider. Fler pandemier kommer såklart.

  Gilla

 8. Jag väntar med spänning på hur kyrkan ska orientera sig 2022. Nytt eller gammalt? Ny ärkebiskop 2021 tror jag. Ska kyrkan fortsätta krama islam? Vågar man tänka på och ta ansvar för vårt klot? Bli miljömedvetna?. Predika att Gud skapade ju världen, därför bor gud i allting, därför måste vi vårda jorden? Eller ska man fortsätta svika det som står i bibeln?
  Vi får se, jag vågar inte sia.

  Gillad av 1 person

 9. Jag tror bestämt att föraktet för kunskap kommer minska, kunskap och lärdom kommer uppvärderas. Därför att det kommer Sverige behöva om vi inte ska få alltför kraftigt sänkta pensioner de närmaste 10 åren.
  Alla de otaliga högskolor och universitetsfilialer som har så undermålig undervisning och undermåliga kunskapskrav, de kommer få rimligare krav på sig om kvalitet. Det räcker inte längre att ha massor av genusundervisning och liknande skräp som stjäl tid från kunskapsundervisning och kunskapsinhämtande. Alla dess usla avhandlingar om ditt och datt, sånt skräp rent ut sagt som inte tillför något annat än att handledaren kan sätta en pinne i ett protokoll och få än mer anslag till fortsatt låga kvalitet. Skräp produceras i alltför hög utsträckning.

  Gillad av 1 person

 10. Jag tror tom att papperstidningar kommer att öka. Möjlighet finns ju att styra om det som Sverige är så känt för i världen, BIDRAG. Vi är kända ända ute i minsta by på landsbygden i snart sagt vartenda underutvecklat land. Jösses!
  Men, lite ökningar av tidningar blir det. Tror jag. Hoppas jag.

  Gilla

 11. Kanske få vi folk som inte längre står ut med de ökande nackdelarna med att bo i en stor stad? Vem vet? Som Reinfeldt sa, här finns ju gott om plats. Dumjäveln!

  Gilla

 12. En liten spådom:
  Antalet papperstidningar kommer att minska ju fler som använder Internet som nyhetsorgan.
  Fråga 15- till 50-åringar hur många som har papperstidning. Om 20 år kommer det att finnas få dagstidningar.
  Alla då är vana vid Internet.
  Vissa facktidningar finns fortfarande men betydligt färre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s