Man bör tänka efter ordentligt innan man stänger grundskolorna

Idag deklarerade regeringen att man stänger gymnasieskolor och högskolor/universitet. Det tycker jag är helt i sin ordning eftersom ungdomarna klarar sig själva om dagarna och kan klara av distansstudier.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att förbereda landet för en eventuell stängning av samtliga grund- och förskolor om nöden kräver det, där en ny lag ska snabb-behandlas i veckan.

Ikväll skriver forskarna Carl Nordlund och Karl Wennberg ett debattinlägg i DN, där de gjort en snabbanalys som visar hur hårt en stängning av grundskolan kan slå mot landet.

Om samtliga grundskolor stängs motsvarar det 874.000 jobb som ej utförs, varav cirka 35.000 inom vården. Vem ska då ta hand om patienterna?

Barn under 15 år är dessutom mindre mottagliga för viruset, varför det vore bättre att låta grundskolorna ha öppet som vanligt.

Det är inte alla som har en partner att dela ansvaret med och alla har heller inte mor- och farföräldrar som kan ställa upp som barnvakt. Dessutom är det just äldre som ska hålla sig hemma och inte riskera att bli nedsmittade.

Man ska heller inte bortse från att man genom att sätta hela befolkningen i karantän och stänga ned landet helt som vissa hoppas på, riskerar att skapa mer problem framledes om viruset återvänder nästa år och ingen är motståndskraftig. Det är inte helt dumt att låta en del, som inte är i riskgruppen, bli sjuka naturligt och på så sätt se till att inte hela befolkningen slås ut nästa gång det är dags.

Det är många som spekulerar i om viruset är planterat och visst är det misstänkt att det sker just nu samtidigt som den globala ekonomin går åt skogen, men det är väl mindre troligt att vi kommer få reda på vem som i sådant fall ligger bakom.

Det blir hur som helst intressant att följa utvecklingen framöver och man kan lätt konstatera att virushysterin redan nu gått om klimathysterin med hästlängder.

11 reaktioner till “Man bör tänka efter ordentligt innan man stänger grundskolorna

 1. Tänkvärd kommentar uppsnappad från flödet:
  ”Alltså, hade vi inte vetat något om Corona viruset hade vi fortsatt våra förkylda liv som vanligt, såsom alla är i feb-april.”

  Gilla

 2. Det kommer aldrig att gå att förhindra virusar att spridas.En tillräckligt stor andel av befolkningen måste smittas.Italien tror jag blir en indikator på hur stor andel som behöver smittas innan toppen är nådd.Fyra veckor till kulmen i Sverige tror jag.

  Gillad av 1 person

 3. Ja, ni har väl också hört dagens EKO alldeles nyss; Corona är inte så smittsamt, det smittar några timmar innan insjuknande och sedan sammanlagt i nån vecka, smittsamheten avtar snabbt….
  Min bedömning från början håller, om farligheten (mindre farligt än en vanlig höstinfluensa), reaktionerna i världen som ska fungera som ökad riskmedvetenhet hos 3 miljarder (tom globalismen har insett att vi inte kan förbruka jorden på hittillsvarande sätt), trimning av systemen inför den farliga pandemin som kommer, nämligen ett muterat influensavirus. Det kommer, vi vet inte när bara. Det är fullkomligt verkningslöst att stänga ner länder, alla måste göra det på ”order” och för att inte verka omoraliska. Jag har fortsatt full tillit till Tegnell och svenska myndigheter i hur de hanterar virussmittan. Smittan började, som man vet sedan länge, genom att fladdermöss som bar viruset släppte sin spillning på myrkottar. Myrkottar är delikatesser för många kineser, de äter dem (ja, de är ju så goda) och så var det hela igång. En höstinfluensa för några år sedan kom från Mexico. Kina verkar hålla på och kommer troligen att stänga de marknader där man säljer olika vilda djur som ska ätas. Där finns stor risk för smittspridning, inte minst då det finns så många miljoner kineser runtom.
  Så det så!

  Gilla

 4. Komplettering; det är minst sagt irriterande med alla dessa självutnämnda smittskyddsläkare som blandar ihop tyckande och känsla med kunskap. Jag är själv läkare.

  Gilla

  1. Han avslutade ironiskt ”en enkel influensa, tack!”

   Den första tidningen han visade som jämförelse, var från en månad tidigare: 1 sida dödsannonser.

   Gilla

 5. Kul!!! För nån vecka sedan eller så funderade jag på konsekvenserna av corona, bl a att vi kanske få nationalstater igen och gränser, Sverige kanske får vara Sverige, jag påminde om centerpartiet, det var inte så många år sedan de marscherade iklädda folkdräkter, med svenska fanor vajande och fiolspel, sedan blev de ett parti för hipsters på Södermalm (nåja, nästan). NU, såg ni presskonferensen häromdagen med Löven??? I bakgrunden flera stora svenska flaggor, Löven och flera andra hade små pins på kläderna, de föreställde en svensk flagga…..nu ska vi vara svenska, enade osv. Det kanske blir så att nationalstater får finnas igen, detta kommer minska EU:s makt….undrar hur MP kommer manövrera när deras främsta magnet för partiet har varit människoimport, nu kommer ju alla vettiga människor att tänka på miljön, var ska de ta vägen politiskt då?? Måtte de utraderas.
  Det finns många fler bottnar i detta förstås, men kanske ska vi lära oss ”älska” corona, tacka corona? Sjuka blir vi tydligen inte på riktigt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s