Svenska skolan i fritt fall – men vem hör nödropet?

För mig som har fyra barn i grundskolan är skolpolitiken ett ständigt orosmoment och det faktum att skolan hela tiden får stryka på foten med resursbrist samt brist på legitimerade lärare gör inte saken bättre. Men trots att det är en av våra viktigaste grundpelare i samhället så verkar våra styrande ta skolproblemen med en klackspark och inbilla sig att det löser sig på sikt.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, skriver idag en mycket bra debattartikel i Aftonbladet, där hon pekar på just vikten av att satsa mycket mer på skolan. Jag känner igen mig i det hon beskriver om att vissa elever som får lärare som inte behärskar matematik får kunskapsbrister. När min ena dotter bytte skola i årskurs 2 uppdagades det att hon låg jättelångt efter sina nya klasskamrater i matematik eftersom hon inte fått de kunskaper som var brukligt för den årskullen, då hennes första lärare inte alls berört allt det som man ska kunna i årskurs 1.

Hon släpar fortfarande efter i årskurs tre och har problem att hänga med ibland eftersom hon fått undermåliga baskunskaper. Nu har hon en förträfflig lärare som hjälper henne mycket och känner till vad hennes svårigheter grundar sig i, men det är långt ifrån alla elever som har sådan tur och har man kunskapsluckor så är det väldigt svårt att hänga med i undervisningen om man inte får stöd.

Men kommer regeringen att lyssna på detta viktiga nödrop? Det tror jag tyvärr inte då man prioriterar annat och det är inte alls säkert att ett regeringsskifte skulle ändra på det. Liberalerna har till exempel många bra förslag vad gäller skolan, men inte ens de som är stödparti till regeringen har tillräckligt stort inflytande för att få till stånd de nödvändiga satsningarna som krävs för att rädda den svenska skolan.

Det är problemet med alla dessa regeringskonstellationer där man sitter i koalition med andra och hela tiden måste tumma på viktiga saker. I slutändan blir det bara en slev här och där i alla politiska frågor utan att man skapar något hållbart som genererar något bra. Vem är egentligen ett parti som brinner för skolan förutom L, som dessutom är uträknade inför nästa val?

Jag måste tyvärr vara en dysterkvist och konstatera att det ser riktigt mörkt ut för skolorna i Sverige och om elevernas framtid ska bli ljus hänger på en skör tråd. Dessutom fyller vi hela tiden på med nya problem tack vare vår oansvariga migrations- och integrationspolitik. Inte konstigt att ingen vill arbeta som lärare i dagens flumskola där lärarna saknar befogenheter och måste ta hand om allt för stora klasser utan extraresurser, där många inte ens behärskar svenska språket. Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut!

#weneedahero

#detnyasverige


”Svenska elevers förbättrade resultat i matematik i den senaste Pisa-undersökningen var ett glädjebesked. Men hur kan vi se till att den positiva trenden fortsätter om det samtidigt tummas på undervisningens kvalitet? Det är en ekvation som inte går ihop.

Förutom Albert Einsteins födelsedag, firas i dag den 14 mars Pi-dagen för att uppmärksamma det magiska talet 3,14 som följs av ett oändligt antal decimaler. Dagen kallas numera även den internationella matematikdagen för att synliggöra matematiken och dess betydelse i samhället.

Framför allt ger den ett tillfälle att hylla alla de lärare som dagligen gör sitt yttersta för att väcka elevernas intresse och inspirera dem att lära sig mer.
Utan lärare är det svårt att lära sig. Utan lärare blir det inga matematiker, rymdforskare, ekonomer eller ingenjörer. Faktum är att i elevers beskrivningar av avgörande faktorer för egna framgångar i matematik, nämns lärarna som den absolut viktigaste.

Därför är det oerhört bekymmersamt att så många elever i dag saknar en legitimerad lärare i klassrummet. Det finns kommuner där inte ens hälften av alla som undervisar i matematik i grundskolan är behöriga och legitimerade i ämnet.
Och värre kan det bli om man ska tro Universitetskanslersämbetets UKÄs siffror från förra året. Den framtida lärarbristen ser nämligen ut att bli störst i matematik på högstadiet.

Regeringens reformer på skolområdet har sällan tagit hänsyn till att lärare inte växer på träd och att kvalitet ska värnas framför kvantitet. Det behövs ingen Einstein för att räkna ut att den utökade timplanen i matematik skulle leda till en ökad arbetsbörda hos de redan yrkesverksamma.

Detta kombinerat med det kärva ekonomiska läget i kommunerna, med ett finansieringsgap på hela 90 miljarder, är en cocktail som rimmar illa med regeringens vackra ord om att öka läraryrkets attraktivitet.

Nedskärningarna som nu görs i skolan drabbar lärarna hårt och de som får lida i slutänden är eleverna. De utlovade extra miljarderna till kommunerna från den otippade konstellationen M, KD, V och SD är en klen tröst i sammanhanget, i synnerhet när satsningen delvis finansieras genom att ta bort öronmärkta pengar från skolan.

Att då påstå att pengarna möter behoven i skolorna är ett allvarligt tecken på politisk dyskalkyli, om inte ren och skär bluffpoker.

Nu när vi äntligen lyckats vända de katastrofala PISA-resultaten är det oerhört viktigt att vi inte slår oss till ro och tror att den positiva utvecklingen fortsätter av sig självt. Framför allt när PISA-resultaten också visade att klyftorna mellan olika elevers kunskaper fortsätter att vara ett allvarligt problem.

Att tumma på undervisningens kvalitet och samtidigt hoppas på en fortsatt positiv utveckling av kunskapsresultaten, är helt enkelt en olöslig ekvation.

Frågan är om regeringen har viljan och förmågan att ändra på någon viktig variabel. Vi vet sedan några decennier tillbaka att kommunerna inte är särskilt mycket att räkna med.
Därför är det viktigaste för den svenska skolan att få till en nationell finansiering som säkrar resurser till undervisning och specialpedagogiska insatser. Resurserna måste vara tillräckliga och rättvisa vilket innebär att de i större utsträckning måste knytas till undervisningen och fördelas på ett mer behovsinriktat sätt. Detta har kommunerna inte klarat sedan de fick ansvaret för skolans resurser. Det är hög tid för staten att ta det ansvaret.

Få drömmer om att bli lärare för att bli skolans tusenkonstnär, handleda obehöriga kollegor eller för att skriva åtgärdsplaner. För att vi ska kunna behålla de yrkesverksamma och få fler att välja läraryrket måste man sätta undervisningsuppdraget i främsta rummet.

Men även lärarlönerna måste uppvärderas. Kommunernas satsningar hittills räcker inte på långa vägar om lärarutbildningen ska stå sig i konkurrensen med till exempel ekonom- och ingenjörsutbildningarna.
Här har regeringen en nöt att knäcka internationella matematikdagen till ära. Vi har högt ställda krav på den politiska problemlösningsförmågan. Lyckas ni inte är det πnsamt!

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/dO2Mqw/regeringens-skolpolitik-ar-en-oloslig-ekvation

5 reaktioner till “Svenska skolan i fritt fall – men vem hör nödropet?

 1. Jag förstå inte varför ni är oroliga?sedan decenier,har media(tv) ombarderat medborgarna med reklam:lotto,casino,sport,talang,idol,alltså,allt som inte har att göra med utbilldning.tror ni att zlatan IQ,är hög?eller Darin?men deras bank konto är stor.så sluta bekymra er för era barn kunskap,när Sverige,snart,styrs av dessa pesonner,För resten,tror ni att Svetsaren Löfvens IQ är högre?????

  Gilla

 2. Det som sker i skolan idag är vad som kommer ut i världen i morgon och det är ingen vacker syn med tanke på att det är dessa individer som ska ta över och leda landet in i framtiden som redan nu är hotad.

  Gillad av 2 personer

 3. Jag har fyra barn och min man är lärare sen 40 år tillbaka.
  Svenska skolan har minskat med kraven på eleverna till flyktingarnas nivåer.
  Svenska barn pratar blatte svenska. Får ingen arbetsro och lärarna utbildas till
  Mångkulturella .
  Hela systemet är alltså till flyktingarnas bästa. De får massa pengar och
  resurser men allt bli sämre.
  Massa med pappersarbeten har lärarna fått, samtidigt som kulturkrockar
  Med lärare ,elever och föräldrar tar massa resurser.

  Det min första dotter lärde sig i trean de fick inte min sista dotter i nian.
  Min sista dotter har en fruktansvärd dålig svenska
  flera omgångar delades klassen och fyllde på med flyktingar.
  Politikerna är inte dumma de bor på en sida av staden och placerar alla
  Flyktingar på andra sidan. Och inte en gång utan vart annat år.
  De delade klassen i två delar fyllde på med lika många nya flyktingar,
  Två år senare samma sak, och igen.
  De var 4-5 elever kvar sen ettan och resten nya flyktingar . Alltså blev
  Klasserna 70-80 p% flyktingar som omgav våra barn och deras undervisning
  Och språk var inte värt namnet.
  Jag kämpade och försökte men ju fler flyktingar skolan tog emot
  Ju mindre inflytande fick vi som föräldrar och ju mindre läxa och insyn
  Hade vi.
  Enorm motvind i denna mångkulturella misslyckade skolan.
  Alltså har skolan förstört hennes språk. Även hennes kompisar som är
  Hel svenskar pratar blatte svenska.
  Har tydligt sett hur flyktingarnas påverkan på skolan. Första barnet MVG
  I allt lika så andra MVG och VG, tredje MVG och VG. Sista barnet fick VG
  Men enligt min uppfattning var det inte värt det.
  Så dåliga kunskaper med lärare som inte kunde prata eller skriva
  Blev förvånad på mötet då läraren talade så dålig svenska och stavade som en
  Kråka..

  I det mångkulturella samhället ska flyktingar ha sina landsmän till lärare ,
  Vilket förstör svenska barns språkutveckling och framtid.
  Det är en skam att vi som föräldrar inte får insyn vilka urdåliga
  Lärare som anställs.det är inte bara språk och tal
  Utan de påverkar barnen med sina religiösa ,omoraliska och
  Helt kriminella tanke sätt.
  Kommer ihåg att de i religionen tvingades skriva om slöja och
  Positivt om islam , för annars skulle läraren sänka deras betyg.

  Svenska Lärarförbundet och svenska rektorer säger inte till den speciella läraren
  Att hen gör fel. Utan talar till hela gruppen, vilket leder till att ingen förändring sker.
  Vi tillåter vidriga och omoraliska lärare att lära och undervisa våra elever.
  Har aldrig hört talas om att de tillåter sån påverkan i andra länder.
  Hittar inget positivt med massinvandringen. Anledningen är nog att fel
  människor kommer hit

  Gilla

 4. Har också fyra barn, två kvar i grundskolan.
  Tror inte att grundproblemet är obehöriga lärare, utan kunskapslösa lärare. De är intresserade av barn(vilket förstås är bra) och någon slags status som inte finns längre men som byggdes på ett bildningsideal.(Vi låter dom hållas utan att nämna elefanten då vi desperat vill att våra barn ska ligga bra till)

  De har generellt inte bildningsidealet och där är problemet!

  Jag har likt Alexandra Pascalidou också gått igång på felstavade och felformulerade veckobrev. – När svenskalärare skrivit det, inte när mattelärare skrivit det.

  Gillad av 1 person

 5. Vilken mekanism är det som gör att de som utför sådana kvalificerade och livsviktiga arbeten (lärare, sjukvårdsfolk, fotfolk inom administrationen osv osv inkl seriösa journalister), vilken mekanism är det som gör att alla vettiga, kloka, kunniga argument inte tas tillvara?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s