Ryan Airs VD i blåsväder efter att ha pekat ut muslimska män som mest terrorbenägna

Ryan Airs VD Michael O’Leary har hamnat i blåsväder tidigare för sina kontroversiella uttalanden – till exempel har han föreslagit att passagerare ska få betala för toalettbesök under flygresan och pratat om att införa ”fett-skatt”. Efter en intervju om flygplatssäkerhet med tidningen Times är han återigen i fokus efter att ha uttryckt att muslimska män ska profileras som möjliga flygplatsbombare.

”-Vem är det som bombar? Det är ensamresande män. Om man reser med en familj med barn är chanserna att man ska spränga dem allihop lika med noll. Man kan inte säga vissa saker för att det är likvärdigt med rasism, men generellt är det muslimska män. För 30 år sedan var det irländare. Om det är därifrån hotet kommer så måste man hantera hotet.”

Kommentaren har skapat upprörda känslor och flera menar att det var ett mycket olämpligt uttalande med referens till attacken mot muslimer i Tyskland som precis skett. En talesperson från det brittiska muslimska rådet anklagar nu föga förvånande O’Leary för ”islamofobi” och Khalid Mahmood från Labour menar att O’Learys uttalande uppmuntrar till rasism.

Jag kan till viss del förstå de upprörda känslorna, men det är inte islamofobi eller rasism att prata om säkerhetsproblem. Om det nu är så att det är främst muslimska män som genomför terrorattacker så måste det kunna sägas högt. Varför ska vi hymla med sådant som påverkar människors säkerhet bara för att vi inte vill trampa vissa grupper på tårna? Han säger dessutom att det var irländare som utförde attacker för 30 år sedan, men inte hör man irländarna gå i taket för det.

Det är precis samma sak i Sverige där vi inte får opponera oss mot saker inom islam som är direkt fel, trots att det går tvärt emot våra värderingar samt är ett hot mot såväl vår demokrati som rikets säkerhet. Fobi är något man är livrädd för och absolut inte kan vara nära, men att kritisera oacceptabla inslag i en religion är inte att betrakta som fobi utan något normalt. När ska våra svenska politiker inse detta och våga sätta ned foten för att säga ”välkomna att bo här, men då måste ni följa våra lagar och regler samt ta seden dit ni kommer genom att anpassa er istället för att ställa krav på att få leva som i hemlandet!”? Det är varken rasism eller islamofobi – utan sunt förnuft!

#slutamissbrukaord

https://www.aljazeera.com/news/2020/02/ryanair-boss-calls-extra-checks-muslim-men-airports-200222044439712.html

14 reaktioner till “Ryan Airs VD i blåsväder efter att ha pekat ut muslimska män som mest terrorbenägna

 1. Man skulle kunna tro att allt denna skräck för att uttala någonting negativt om immigranter från vissa länder vore ett tecken på ett fientligt övertagande av våra nationer i samspel med våra politiker men då skulle man ju istället anklagas för att vara konspirationsteoretiker eller annat ännu värre! Det fria ordet är skadeskjutet och riskerar att kraschlanda om vi vägrar att försvara det.

  Gillad av 2 personer

 2. Det är en skrämmande utveckling som har skett. Det har blivit olagligt att säga sanningen i många fall. Vi måste naturligtvis få stopp på detta vansinnet! Så vad kan vi göra? Själv vet jag bara ett sätt: rösta rätt i nästa val.
  Det kanske finns fler sätt… jag är öppen för förslag.

  Gilla

  1. Lycka till om du tror att nästa val kommer att bidra till någon förändring som betyder något.
   Vi lever inte i någon slags demokrati längre.
   Du är öppen för fler förslag, här är ett – kill or be killed…

   Gilla

  2. Kristerkatt. Gul minhaj i Kina fick 10 års fängelse för samhällskritik, här blir man bara av med jobbet och utsätts för mediadrev. Ja, kanske ihjälslagen av xxx också. Så det ligger nog något i vad du säger.

   Gilla

 3. På tal om flyg:

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s