Bara en tidsfråga innan IS återkomst – de har hittat en fristad där man bidar sin tid och samlar vapen

Omvärlden drog en suck av lättnad när det sista fästet i IS-kalifatet föll i mars förra året och när den högsta ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades var nederlaget ett faktum. Redan då pratade experter om att IS inte försvunnit från jordens yta utan troligen bara skulle slicka såren innan man gav sig upp i sadeln igen och det hade de helt rätt i.
 
I grottor som ligger i ojämna klippor och tunnlar som grävts djupt under öknen återfinns resterna av den splittrade armén där de bidar sin tid i väntan på vad som ska bli nästa kapitel i deras kamp om en islamisk stat.
 
Hundratals, kanske tusentals, IS-terrorister har de senaste månaderna tagit sig in i ett glesbefolkat territorium som sträcker sig över den omtvistade gränsen mellan Kurdistanregionen och resten av Irak, ett område som är onåbart för såväl kurdiska som irakiska säkerhetsstyrkor på grund av historiska dispyter om vem som ska kontrollera det.
 
De senaste veckorna har de trappat upp sina attacker, som fokuserar på ett område i de nordöstra delarna av Irak i provinsen Diyala nära gränsen mot Iran genom att utföra bakhåll nattetid och skjuta med granatkastare. Krypskyttar som skyddas av gräs som är högre än människor smyger upp på checkpoints och utposter samt rånar lokalbor på mat och pengar.
 
Major Aram Darwani, befälhavare för de kurdiska styrkorna i området, deklarerar att IS har bra militära strategier och attackerar när man minst anar det samt att de utgör ett verkligt hot mot människors liv.
 
Besök som nyligen gjorts vid Islamiska Statens forna huvudstad Raqqa och gränsstaden Kulajo avslöjar utmaningarna som man står inför, liksom hotet de utgör.
 
William Seely, brigadgeneral för de USA-ledda koalitionsstyrkorna i Irak menar att IS fortfarande har långt kvar innan de har kapacitet att återtaga något territorium. IS-terroristerna gömmer sig i det här området och kommer bara ut på natten för att trakassera samt angripa lätta måltavlor.
 
IS verkar även etablera sig i Syriens östra provins Deir al-Zor och i en del städer där milismän fortfarande är lojala. Gruppen försöker nu göra ett försök till upprustning.
 
IS-terrorister har också hittat en tillflyktsort i den stora öknen som ligger tvärs över Eufratfloden från där amerikanska trupper är utplacerade. Området är knappt befolkat och lyder under syrisk regeringskontroll. Det finns tecken på att milisgrupper där  har upprättat kontroll över celler på andra håll i landet.
 
Utöver detta finns det verifierad information från säkerhetstjänsten om flera vilande celler där ingen känner till det exakta antalet
 
I den lilla staden Kulajo i den oroliga provinsen Diyala har araber och kurder stridit om territoriet ända sedan Saddam Hussein började placera araber i området på 1980-talet i syfte att kväsa de rebelliska kurderna. Enligt den kurdiska befälhavaren Darwani som bekämpat militanta grupper i området de senaste 12 åren, har området länge varit hem åt islamistiska rebeller, inklusive al-Qaeda. Numera är Kulajo mest populärt hos araber men kontrolleras av kurdiska styrkor. Den irakiska armén har hand om en checkpoint någon kilometer söderut, men på vissa delar längs den irakisk-kurdiska gränsen är det ett ingenmansland om 30 kilometer mellan styrkorna och det är där som IS-terroristerna gömmer sig.
 
Kurderna menar att upp mot 3.000 krigare har samlats längs den 240 kilometer långa delen av ingenmanslandet, medan amerikansk militär uppskattar det till 500.
 
Darwani tror att Islamiska Statens strategi just nu är att avvakta och reorganisera sig samt samla vapen och ammunition.
-”Just nu har de inte kapacitet för någon större attack, men det är bara en fråga om tid innan IS återkomst.”
 
#dettaraldrigslut
 
isl.jpg

3 reaktioner till “Bara en tidsfråga innan IS återkomst – de har hittat en fristad där man bidar sin tid och samlar vapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s