Finlands Självständighetsdag präglades av demonstrationer av såväl nationalister som antifascister

Dagens firande av Självständighetsdagen i Finland präglades av demonstrationer samt manifestationer under eftermiddagen och kvällen. Totalt rörde det sig om fem demonstrationer och fackeltåg – Studenternas fackeltåg, Helsingfors utan nazister, 612-fackeltåget, Åsiktsyttring till självständighetsfestens ära, samt Gatupatrullen Soldiers of Odin.

Marschen 612 ordnas formellt av den oregistrerade och politiskt obundna föreningen 612.fi och cirka 1.500 personer deltog i fackeltåget, som i år bestod av många barnfamiljer. Ändhållplatsen för fackeltåget 612 var hjältegravarna vid Sandudds kyrkogård som bilden är hämtad från.

Antifascistiska demonstranter marscherade bara ett kvarter från 612-fackeltåget och orerade ”Stick åt helvete, nazister!”

Den finska tidningen Hufvudstadsbladet som direktrapporterat från demonstrationerna menar att marschen torde vara arrangerad av aktivister som sympatiserar med det finska partiet Sannfinländarna och är en inofficiell förlängning av partiet. Man baserar teorin på att de utländska gästerna uttryckt att de var inbjudna av Sannfinländarna och att det fanns många demonstranter som öppet hänvisade till Sannfinländarna under marschens gång. Sannfinländarna skördar för övrigt framgångar i opinionen just nu och likt Sverigedemokraterna här hemma i Sverige är man just nu landets största parti.

612-marschen ska dock ha haft nazistiska inslag och enligt tidningens rapporter var det ett iögonfallande stort antal nynazister och Soldiers of Odin-demonstranter som deltog i marschen. En grupp estniska högerextremister från ”Ekre” ska också ha deltagit efter att ha blivit inbjudna av Sannfinländarna. De flesta av marschdeltagarna seglade under falsk flagg i annan klädsel, men en del skyltade öppet med jackor och emblem. På en direkt fråga förnekade de sitt samröre med nynazister.

Enligt polisen har 13 personer gripits i samband med kvällens demonstrationer, varav två av dem försökt förhindra Soldier of Odin-tåget att demonstrera, men polisen anser överlag att allt har gått lugnt till.

Den finska lagstiftningen är problematisk och det är svårt för polisen att i förebyggande syfte gripa någon för sina åsikter, varför polisen tillåter att man öppet visar nazisthälsningar.

Helsingforspolisen förbjöd dock Kohti vapautta (sv. För friheten) att demonstrera eftersom demonstrationen ansågs vara en fortsättning på Nordiska motståndsrörelsen som Högsta domstolen har förbjudit.

Finländarna är helt klart mer nationella än vi svenskar eller så vågar de visa det mer öppet än de förtryckta svenskarna. Polisen gjorde ett bra jobb med att hålla isär grupperingarna och nu när lugnet återigen lagt sig över den finländska huvudstaden lyser facklorna upp mörkret vid hjältegravarna. Huruvida 612-fackeltåget var nazistiskt ska man nog ta med en nypa salt eftersom det bestod av många barnfamiljer. Däremot fanns det säkert vissa deltagare som hyste nazistiska sympatier eftersom det är svårt att hålla dessa element borta, men synd att dra alla över en kam.

Meanwhile in Sweden har det urvattnade ordet nazist åter blivit i ropet efter att vänstern gått bananas dels över SD:s framgångar i opinionen och dels efter mötet med Kristersson i veckan. Just nu verkar det som att alla som inte sympatiserar med regeringspartierna eller kommunisterna är nazister. Det är ingen hejd på galenskaperna – så tröttsamt…

https://www.hbl.fi/artikel/liverapportering-sa-har-forloper-sjalvstandighetsdagens-demonstrationer/

hjälte.jpg

3 reaktioner till “Finlands Självständighetsdag präglades av demonstrationer av såväl nationalister som antifascister

  1. Var var finska grenen av AntiFa? Fick de ej tillstånd att demonstrera? ‘Organisationen’ som använder sig utav fascistiska metoder (våld), för att nå ut med sitt budskap. (Stora skillnaden mellan AntiFa/AFA och svartskjortorna, är att de senare inte maskerade sig.)

    Kände (utan att försvara de ‘högerextrema’) att det i ‘liverapporteringen’ hade, via formuleringarna, en viss slagsida åt vänster.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s