Ystads hamnutbyggnad kommer fortsätta skuldsätta kommunen i årtionden – dags att sälja YSB?

Mycket bra insändare i dagens YA om hamnutbygget som grävt djupa hål i kommunens kassa och dessutom inte är särskilt miljövänlig trots att MP gett sitt stöd. Självklart borde kommunen överväga att sälja Ystad Saltsjöbad nu när det krisar – hur ska man annars lösa Ystads ekonomiska trångmål? Jag tycker mig inte få svar på det någonstans, men det kommer väl som ett slag i ansiktet när man minst anar det!

De rödgröna och blå anklagar hela tiden varandra för att köra ekonomin i Ystad kommun i botten, men i realiteten är alla lika goda kålsupare – även SD som var vågmästare både vad gäller beslutet om hamnen respektive att inte höja skatten vid torsdagens KF.

Jag kvarstår vid att det inte finns något parti varken på riks- eller kommunnivå som står på folkets sida! 🙄

#litaaldrigpåenpolitiker

______________________________

”Satsningen på en större godshamn och en fördubbling av den internationella lastbilstrafiken genom Ystad lär skuldsätta Ystads kommun många årtionden framåt.

Redan idag ser vi nedskärningar i välfärden och på många områden i Ystads kommun. Elbrist, personaltätheten på sjukhuset, höga el och vattenräkningar, kall mat och stressad personal på äldre boende, en lärarkår som går på knäna är vardag nu när kommunala välfärdspengar ska medfinansiera statlig internationell godstrafik.

I Ystads kommun är arkitekterna bakom visionen om en fördubbling av godstrafiken – bidragspartiet Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hand i hand med Miljöpartiet.

Representanter för Socialdemokraterna skyller allt på högern och vägrar inse att det är det egna partiet som dränerar Ystads välfärds ekonomi. Det är deras budget som styr Ystads kommun.

Ett EU-bidrag för en hamnutbyggnad på 250 miljoner har fått en del att jubla och klappa sig för bröstet även om detta innebär att kommunen måste betala 700 miljoner av egna pengar.

Företagarna och vissa andra partier ifrågasatte denna investering. Internationell godstrafik ska betalas av staten och inte av en kommun.

De kommunala bolagen i Ystads kommun har årligen lämnat över cirka 20 miljoner av sina vinster till Ystads välfärd.

De närmaste tio åren har samarbetspartierna Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna fryst dessa välfärdspengar för att kunna finansiera den kommunal hamnutbyggnaden för mer internationell godstrafik genom semesteridyllen Ystad. En av de största ekonomiska skandalerna i Ystads kommuns historia.

Trafikverket har parallellt lagt miljonbelopp på Dragongatan för att smala ner den och göra hamnens enda tillfartsväg mer attraktiv och mer passande till Ystads stadsmiljö. Miljöpartiet röstade alltså för mer lastbilstrafik genom Ystad trots att man visste att godstrafiken via järnväg redan gett upp och lämnat Ystads hamn. Så miljövänliga är detta partiet.

Ystad har tillgångar och skattebetalarna kan visst finansiera dessa vansinnesprojekt genom skattehöjningar eller försäljning av tillgångar.

Ystad har ju en juvel kvar som man mycket väl kan sälja för att stoppa nedskärningar i välfärden, nämligen Ystads Saltsjöbad. Inte ska väl en kommun förvalta, bygga ut och renovera hotell eller? Saltsjöbadens arrendatorer vill ju bygga ut med bland annat ytterligare 100 rum. Ska Ystad kommun eller kanske skattebetalarna betala detta också?

Joakim Strandberg
Ystad”

Joakim Strandberg: Hamnutbyggnaden går ut över Ystads välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s