Kylan är på väg och vi stänger ned kärnkraftsproduktionen – only in Sweden

I en tid när varningarna för kommande elbrist duggar tätt, känns det helrätt att tänka ”grönt” och lägga miljarder på att stänga ned välfungerande och klimatvänliga kärnkraftverk som vi de facto behöver – eller?! 🥴

Befolkningsökning, elbilar och elbussar är bara några exempel på saker som kan skapa elbrist framöver. Många stora företag har redan flyttat, eller överväger att flytta sin produktion utomlands eftersom man bedömer att Sverige inte klarar av att leverera tillräckligt med el och snart lär vi få lära oss att leva med strömavbrott när den lilla elen vi har ska fördelas.

Om lite drygt två månader stänger Ringhals 2, efterföljt av Ringhals 1 vid årsskiftet 2020. Har någon i maktposition överhuvudtaget gjort en risk- och konsekvensbedömning eller är det som med allt annat i det här landet att man tar det som det kommer? Några miljarder hit eller dit, företag som flyr landet och en befolkning som får räkna med att frysa rejält när vinterkylan slår till på riktigt och elen inte räcker till…

Det här är så ogenomtänkt och återigen signerat den rödgröna regeringen som likt migrationsfrågan låter det sunda förnuftet lysa med sin frånvaro. Bedrövligt!

Moderaterna har tillsammans med Liberalerna börjat opponera sig mot galenskapen att stänga ned kärnkraften, men det känns lite väl sent att komma på det nu eftersom man känt till det under lång tid. Vad sjutton har man gjort de senaste åren förutom att lalla med kan man fråga sig?

#detnyakallasverige
#avgåregeringen
#vadåkonsekvensanalys

8 reaktioner till “Kylan är på väg och vi stänger ned kärnkraftsproduktionen – only in Sweden

 1. Jag tror att vi har el för eget behov men en fördelaktig euro jmf med svenska kronan ofh ffa ett mycket högre pris elpris ute i Europa gör det lönsammare att exportera.
  #regleraeldistributionen
  #denskmarknadenrånaross

  Gillad av 1 person

 2. Att lägga ner kärnkrfaten utan att ha ett färdigt och fullvärdigt energialternativ som kan tas i drift omedelbart är som att säga upp sig från sin bostad utan att ha fixat ett nytt boende först. Vem är så dum att vederbörande gör så?

  Gillad av 1 person

 3. Är man i sin makthunger villig att låta ett extremiststyrt Mp sköta energipolitiken i ett land är man galen. Ett land kan inte vara beroende av väderbaserad ej lagringsbar energiproduktion för kraft behövs även på natten och när det inte blåser. Som ett komplement är vind ett dyrt och svagt alternativ med tanke på dess låga faktiska elproduktion (ca 15-17%) av märkeffekten och korta livslängd (max 20 år enl branschen själva) sedan är torn och maskin skrotfärdiga. Som en kuriosa kan nämnas att Tyskland har idag teoretisk byggt VK som ska klara landets behov av el men får ändå bara ut ca 25% av behovet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s