Ättlingar till invandrare är mer religiösa än deras föräldrar enligt ny dansk undersökning – varannan vill förbjuda religionskritik

Den här veckan offentliggörs det danska Migrations- och Integrationsministeriets samlade årliga undersökning av icke västliga invandrare och ättlingars medborgarskap. Den visar bland annat att ättlingar till icke västliga invandrare i långt högre grad önskar att skydda religionen mot kritik. Man vill således ha ett slut på upplysningstidens ideal om religionskritik  om knappt hälften av ättlingarna till icke västliga invandrare som är bosatta i Danmark får bestämma.
På frågan om hur enig eller oenig man är i att det bör vara förbjudet att kritisera religion, deklarerar 48% av ättlingarna at de är ”helt eniga”.
För invandrare som har bott minst tre år i Danmark är 42% eniga, medan det för etniska danskar enbart är 20%.
Halima El Abassi,  ordförande för Rådet for Etniska Minoriteter, är inte överraskad över att det är fler ättlingar än invandrare som anser att kritik av religion bör förbjudas. Hon menar att det hänger samman med att ättlingar blir mer religiösa än sina föräldrar – en utveckling som skylls på att ättlingar inte känner sig som en del av det danska samhället.
Förutom frågor om religion, innehåller medborgarskapsundersökningen en rad ämnen som utgår från nydanskarnas värderingar och hållning till bland annat jämställdhet, homosexualitet samt att känna sig som dansk.
Resultaten är långtifrån entydiga – å ena sidan identifierar fler nydanskar sig som danskar idag än för tio år sedan och toleransen av homosexuella har också ökat, å andra sidan har antalet nydanskar ökat som anser att flickor bör gifta sig med en man som familjen accepterar.
Intressant att ta del av och självklart kan man även applicera detta på svenska förhållanden!
Skillnaden är att i Danmark vill regeringen att denna information kommer allmänheten till handa och man vill diskutera samt agera i tid. I Sverige däremot smusslar regeringen allt under mattan – från kriminellas etnicitet till missbrukandet av religionsfriheten som leder till ökad extremism och när katastrofen redan är ett faktum är det för sent att agera!
#onlyinsweden
DK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s