Inom Moderaterna och Liberalerna höjs röster för att utreda frågan om dödshjälp

Frågan om dödshjälp kommer att lyftas i motioner inför Moderaternas stämma nästa vecka och Liberalernas landsmöte i november.

Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm, som driver på för en utredning i riksdagen, menar att vi inte väljer att födas men att vi sedan ska få vara fria att välja att leva våra liv – även när vi kommer till slutet av livet.

Dödshjälp, eller eutanasi, är olagligt i de flesta länder i världen. Nederländerna, Belgien och Luxemburg är några av undantagen. Dessutom tillåts så kallat assisterat självmord i Schweiz samt i ett fåtal delstater i USA och i delstaten Victoria i Australien.

Begreppet dödshjälp innebär att en läkare ger medicin för att hjälpa en patient att dö efter ett uttryckligt önskemål från personen. När det gäller assisterat självmord är det patienten själv som tar det aktiva steget att administrera läkemedlet.

Miljöpartiet har som ensamt riksdagsparti ställt sig bakom en eventuell utredning i frågan. Centerpartiet ratade förslaget efter en debatt vid den senaste stämman.

Jag hörde nyligen en bekant berätta om en kvinna som var dödssjuk och led väldigt mycket. Hon pratade med sina döttrar om att hon ville slippa leva vidare under plågor, vilket döttrarna hade stor förståelse för. De bokade således resa till Schweiz, bodde på ett trevligt hotell, åt en god middag och tog farväl. Dagen efter fick kvinnan en spruta av doktorn på en klinik och somnade in i närvaro av sin familj.

Men varför ska människor behöva resa utomlands för att göra detta? Det skulle kunna ordnas lika bra här hemma. Fy för att behöva leva som ett kolli med ständiga smärtor i åratal – självklart ska det finnas ett alternativ för de som vill ha det på det här sättet. Jag hade gärna sett att det fanns ett sådant alternativ om man själv hamnar i samma situation.

Vi får se vad det mynnar ut i, men jag stödjer helhjärtat en utredning och även ett positivt beslut. Bra av Miljöpartiet för en gångs skull!

https://www.gp.se/nyheter/sverige/frågan-om-dödshjälp-på-l-och-m-möten-1.19035912

grav.jpg

5 reaktioner till “Inom Moderaterna och Liberalerna höjs röster för att utreda frågan om dödshjälp

 1. Hmm,det där med dödshjälp tycker jag är vidrigt.Var går gränsen när dödshjälp skall tillåtas? Är allmän livsleda tillräcklig? Måste man vara tillräknelig i huvudet för att få hjälp till den andra sidan? Skall altzheimerspatienter få hjälp? Nää,här är många frågetecken.
  #hjälpmodera

  Gillad av 1 person

   1. I ett samhälle där resurserna sinar riskerar det att bli en billig utväg.Ingen ångervecka precis heller.Nä jag är helt emot det.

    Gilla

 2. Kliniken i Schweiz heter Dignitas och jag minns att jag såg en TV-dokumentär om den för några år sedan. Tror att det var ett brittiskt program men är osäker. Med tanke på hur långvården har sett ut i decennier (jag har jobbat i den) och hur dess utveckling förväntas bli inom min återstående beräknade livstid har jag själv satt undan pengar för en enkel biljett till Zürich. Maken är införstådd med att inga livsuppehållande åtgärder får göras om jag skulle råka ut för något som riskerade att förvandla mig till grönsak resten av livet.

  Det betyder dock inte att jag ser på debatten om dödshjälp helt utan oro. Det kommer att införas förr eller senare och självklart kommer det att vara helt frivilligt, efterfrågat och styrt av en uppsjö regler som skall följas för att säkerställa att det ÄR frivilligt. Till en början. Gamla människor är en ständigt växande vårdkrävande skara som kostar samhället mycket pengar. Pengar som man hellre skulle vilja lägga på andra grupper. Förr eller senare kommer den där frivilligheten att manipuleras, lirkas och förtäckt hotas fram.

  Gillad av 1 person

  1. Hur funkar det? Måste du i förväg godkänna ifall du råkar bli en grönsak och därmed otillräknelig? Vem intygar att du är vid dina sinnens fulla bruk när du tar beslutet? Vad kostar det och kan försäkringskassan betala kalaset?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s