På tisdag ska EU-länderna ta ställning till Maltadeklarationen – ännu ett menlöst dokument som inte stoppar migrationsströmmarna

På tisdag är det dags för Frankrike, Tyskland och Italien att tillsammans med Malta övertyga de övriga EU-länderna att ansluta sig till förslaget angående distribueringen av migranter som räddas på Medelhavet. Inför mötet i Luxemburg är det dock oklart hur många medlemsstater som kommer att skriva under och ansluta sig till den så kallade ”Maltadeklarationen” som man kommit fram till för två veckor sedan.

Trots att man hållit på och reformera EU:s migrationspolitik i tre år så har man inte gjort några framsteg. Maltadeklarationen är ett försök till utfyllnad i väntan på ansträngningar från EU-kommissionen för att ta ansvar för migrationspolitiken. Syftet är att EU-länder ska dela på fördelningen av migranter som fiskas upp i Medelhavet och främst kommer via Italien och Malta.

Texten är dock skriven på ett mycket vagt sätt. Det nämns till exempel inte hur stora intagskvoterna ska vara, vilka straff som ska delas ut till de EU-stater som inte deltager eller hur ekonomiska migranter utan rätt till asyl ska sållas bort och skickas tillbaka till sitt ursprungsland. Det ska bara gälla i sex månader och förnyas om det finns tillräckligt med stöd. Man kan således inte vara emot texten, men man behöver heller inte vara helt för den eftersom det saknas saker, som en europeisk diplomat uttryckte saken. Det finns helt enkelt knappt något alls som beskriver varken hur det ska gå till när de kommer i land, själva förfarandet och inte heller förlyttningssystemet efteråt.

Vissa EU-stater invänder mot att Maltadeklarationen gör mycket lite för att stävja problemen i Spanien och Grekland som inte är föremål för räddningsoperationer till havs. Sedan början av året har 13% av illegala migranter anlänt till Europa via Malta och Italien (tack vare Salvini som tyvärr inte längre finns kvar för att hålla ställningarna), jämrfört med 57% via Grekland och 29% via Spanien.

Enligt en taleskvinna ser EU-kommissionen deklarationen som en disposition för ett framtida avtal och flera frivilligorganisationer som Amnesty och Human Right Watch kallar det hela för ett positivt steg. Men alla EU-stater är inte med på tåget. Medan Luxemburg och Irland är mycket troliga kandidater att ansluta sig så har Finland reserverat sig och avser bara att medverka om en kritisk massa av medlemsländer anmäler sig. Nederländerna är emot.

Diplomaterna är själva tveksamma till hur många medlemsländer som kan tänka sig städja programmet under tisdagens möte. Alla förslag om att EU-länder som Polen och Ungern som motsätter sig att ta emot migranter ska bli straffade genom böter eller minskade bidrag kan snabbt döda mötet. Man tror dock att processen kommer att fortsätta även efter tisdagen.

Ja det känns verkligen som om EU kommer med ett genomtänkt och effektivt förslag…Tre långa år har gått och de har ännu inte lyckats enas över hur de ska lösa migrationsfrågan. Nu är dessutom sprickorna större än någonsin och därför lär det fortsatt finnas två läger – de som vill fortsätta med öppna hjärtan-politik och de som vill strama åt rejält. Tyvärr kommer det fortsätta att generera sådana här transparenta avtal som inte är vatten värt samt inte hjälper oss framåt överhuvudtaget.

Migranterna kommer fortsätta strömma in från alla håll – inte bara via Medelhavet och NGO:erna, eller aktivisterna som jag kallar dessa hycklare, kommer fortsätta åka runt med båtar i Medelhavet och plocka upp de migranter som kommer sjövägen för att ta dem till Europa. Det är som ett ekorrhjul som aldrig slutar snurra! Dessutom verkar EU inte skänka en tanke åt det överfyllda flyktinglägret på den grekiska ön Lesbos, där situationen börjar bli outhärdlig. Bara den senaste veckan har det varit flera våldsamma upplopp i lägret och även anlagda bränder med dödlig utgång.

Den som hoppas på stängda gränser till Fort Europa och tydliga signaler om att migranterna gör bäst i att stanna kvar i sina hemländer dit vi också kommer rikta stödet, kan nog fortsätta hoppas några år till. En sak är dock säker – Sverige kommer garanterat att tillhöra de länder som ansluter sig i övermorgon, för den humanitära stormakten har alltid råd och plats för nya ekonomiska migranter som kan suga ut systemet medan de riktiga flyktingarna är kvar i misären i lägren som är belägna vid otaliga konflikthärdar världen över!

#vågatänkamedhuvudetframförhjärtat

https://www.arabnews.com/node/1564911/world

båtar

8 reaktioner till “På tisdag ska EU-länderna ta ställning till Maltadeklarationen – ännu ett menlöst dokument som inte stoppar migrationsströmmarna

 1. Så fort detta nämns, kommer jag att tänka på Jalta-konferensen. Mötet som resulterade att folket i Östeuropa förlorade sin frihet … (Detta var dock inte det man kom fram till under mötet, men som det mynnade uti.)

  Gillad av 1 person

   1. Jag misstänker att Maltadeklarationen är betydligt mindre än Global Compact. Syftet är nog att få med de trilskande länderna en bit på vägen.

    Gillad av 1 person

 2. Taggtråd,beväpnade vakter och Ylva Johanssons fula tryne är det enda som ev hindrar ”flyktingar” från att ta sig till Sverige.
  #gristrynetylvaärenskamförmänskligheten

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s