IS-kvinnor med siktet inställt på Europa betalar tusentals dollar för att bli utsmugglade ur lägren

Flera utländska tidningar har på senare tid belyst problemen i Al-Hol-lägren där IS-kvinnor och barn befinner sig i en växande konflikthärd som blir allt mer brutal. Norska Aftenposten skriver om det idag och konstaterar att en kvinna dödats i lägren även denna vecka efter att ha provocerat IS-kvinnornas egen moralpolis. Dessutom härjar sjukdomar i lägren och många barn dör.

Många kvinnor planerar nu att rymma och vissa betalar upp mot 25.000 USD. De har ett tydligt mål – att komma tillbaka till Europa.

En 28-årig ”svensk” IS-kvinna som är änka efter en man som dött för kalifatet och befinner sig i lägret med sitt barn, intygar att IS-kvinnor betalar hundratusentals kronor för att bli utsmugglade ur lägren. De blir hämtade inne i täten i lägret mitt i natten och borttransporterade med bil. Ingen vet något och ingen frågar.

Min humanitära sida tycker synd om de kvinnor och barn som tvingas leva i denna misär tack vare sin äkta hälfts gärningar, men i många fall deltog även kvinnorna aktivt. Det är en svår fråga att ta ställning till ur en säkerhetsaspekt.

Medan Ryssland och länder i Balkan hämtat hem flera av sina medborgare, har de flesta länder i väst valt att vända ryggen åt problemet och sakta låta dem gå under i lägren i någon slags självsanering.

Men vad händer med de som lyckas ta sig tillbaka till Europa och passera under radarn? Vilka kontakter har man knutit under flykten och hur pass indoktrinerade är dessa kvinnor?

Tar man hem sina medborgare så har man åtminstone lite koll på vad de företager sig, men samtidigt har Säpo redan problem med att identifiera samt följa extremister som befinner sig i landet.

Jag är kluven i frågan och att regeringen lagt locket på är oroande då folket invaggas i en falsk trygghet om att allt är under kontroll. Mer öppenhet och debatt från våra styrandes sida när det gäller dessa känsliga men ack så viktiga frågor hade varit önskvärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s