Polis räddade över 300 elever från islamisk internatskola i Nigeria där de torterats och utsatts för sexuella övergrepp i religionens namn

Polisen i staden Kaduna i norra Nigeria har räddat över 300 pojkar från en islamisk internatskola, där många av dem har utsatts för tortyr och sexuella övergrepp. Polisen slog till i en räd mot skolan under gårdagen, där såväl vuxna som minderåriga levde under de mest kränkande och omänskliga förhållanden i syfte att lära dem koranen.
 
Polisen hittade cirka 100 elever – inklusive barn så unga som nio år – i kedjor, inspärrade i små rum under förevändning att dem skulle reformeras och göra dem till anständiga personer.
 
Skolan som har funnits i decennier består av elever som lämnats på skolan av sina familjer i syfte att lära sig Koranen och rehabiliteras från droger och andra åkommor.
 
Skolans ägare och sex anställda arresterades vid polisens tillslag. Många av eleverna hade ärr på sina ryggar och allvarliga skador efter att ha blivit misshandlade. Några av dem ska även ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av sina lärare. Polisen hade fått tips efter klagomål från lokala bybor som blev misstänksamma över vad som hände inne på skolan.
 
Polisen berättar att man under tillslaget hittade en tortyrkammare där elever hängdes upp i kedjor och blev slagna. Offren ska ha varit av olika nationaliteter. Eleverna identifieras nu och deras familjer kommer att kontaktas. De familjer som bodde i närheten av skolan och som blev kontaktade av polisen var förfärade när de såg deras barns tillstånd eftersom de inte haft en aning om vad som pågick inne på skolan. Föräldrar fick lov att besöka sina barn var tredje månad, men enbart i särskilda besöksområden utanför skolan.
 
Privata islamiska skolor är vanliga särskilt i de muslimska områdena i norra Nigeria, där kommunala skolor oftast saknas.
 
Förfärligt med dessa religiösa skolor där barnen oftast behandlas sämre än sämst och det är inte första gången man läser nyheter av liknande karaktär. Jag skrev om ett liknande fall i Somalia tidigare i år där elever misshandlats och utnyttjats. Somaliska föräldrar från andra länder hade skickat sina barn dit för att lära sig Koranen – däribland föräldrar från Norge där barnen var födda i Norge och anledningen var att föräldrarna var rädda för att barnen skulle bli för ”norska”.
 
I Sverige blir koranskolor allt vanligare samtidigt som det finns gått om religiösa friskolor och i takt med att radikal islam ökar så borde vi tänka oss för när vi tillåter denna utbredning i religionsfrihetens namn. Det bästa vore att stänga alla religiösa friskolor rakt över linjen, vilket det tyvärr inte finns en politisk majoritet för i dagens läge. Jag vet att många är emot att stänga kristna skolor, men jag föredrager en kontinuitet och att vi istället strävar mot att bli mer sekulariserade. Religionen kan man sköta privat och inte pracka på sina barn!
 
nigeraia.jpg

2 reaktioner till “Polis räddade över 300 elever från islamisk internatskola i Nigeria där de torterats och utsatts för sexuella övergrepp i religionens namn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s