Vad har Michelle Obama egentligen gjort för att bli en förebild för kvinnor världen över?

Intressant krönika som med rätta ifrågasätter Michelle Obamas stjärnstatus. Hon har de facto inte gjort något för att bli utsedd till den mest beundrade kvinnan världen över, men i dagens samhälle räcker det tydligen att vara någon utan att prestera något utöver det vanliga.
_____________________
Michelle Obama må ha varit en förstklassig First Lady, men hon har nästan inte gjort något eller sagt något extraordinärt eller ens underhållande. Att media har definierat henne som den ultimata förebilden för kvinnor är deprimerande.
Kulten kring Michelle Obama fortsätter att växa sig starkare efter att hon lämnat Vita Huset. Hon har precis blivit framröstad till den mest beundrade kvinnan i en världsomfattande undersökning – en titel som hon för övrigt redan innehar i liknande nationella undersökningar.
Hennes andra bibliografi ”Becoming”, släpptes i november förra året och har sålt i över 10 miljoner exemplar det första halvåret vilket gör hennes memoarer till de mest bästsäljande i historien – åtminstone fram tills hennes makes bibliografi släpps nästa år troligen.
Biljetterna till hennes bokturné, där hon reciterar valda delar ur boken, finns till försäljning för 2.500 USD styck för meet-and-greet och upp till 4.200 USD för en loge. De billigaste biljetterna kostar över 100 USD.
Så vad är det som gör Michelle Obama så speciell? Är det hennes livshistoria? En A-student från en medelklassfamilj som går i en bra skola, ett prestigefyllt universitet, får ett toppjobb, möter en man och lägger sin karriär på hyllan för att istället bli en fru respektive moder.
Är det hennes personliga prestationer? Hon har inte praktiserat juridik på flera decennier och det mesta av hennes jobb har bestått av att administrera positioner eller styrelsejobb som inte innefattar något arbete men ändå genererar en inkomst. I Vita Huset är hon mest känd för sin ekologiska grönsaksträdgård samt för att ha promotat politiskt ortodoxa och säkra kort som att utrota barnfattigdom, förbättra utbildning och LHBT-rättigheter.
Är det hennes sällsynta insikt? Förutom att vara i folks medvetande i över ett decennium, är hennes enda kända motto “when they go low, we go high”, som lika ofta används ironiskt som på allvar. Är det hennes öppenhet? Obama levererar en perfekt uppmätt dos av sårbarhet eller öppenhet, till exempel hennes avslöjanden om missfall eller diskussioner om hur mycket hon älskar hundar, utan att någonsin hota bilden av hennes offentliga personlighet, äktenskap eller moral.
Det vi således har här är en fåfängturné av en kvinna som har haft ett bekvämt och lyckligt liv samt ett oöverträffat yrkesliv, som ger intetsägande ”inspirerande” råd från en stor scen i en förregisserad show utan att avslöja för mycket om sig själv.
Så vad är den hemliga ingrediensen? Att hon var gift med en man som var president i åtta år? Att hon är den första svarta amerikanska kvinnan som fick renovera Vita huset? Och det räcker för att lyfta henne högt över 3,8 miljarder kvinnor på planeten?
För det första är det en betraktelse av feelgood-identitetspolitik i amerikansk stil, där det räcker att vara någon snarare än att göra något för att betraktas som en idol – även om hon främst är känd för de mest traditionella sakerna som att vara hustru till en mäktig man, ett åtagande som begränsade hennes potential.
För det andra illustrerar det omvandlingen av hur även de mest allvarliga medierna som New York Times och Washington Post i närvaro av Michelle skriker som små flickor som ska få en autograf av sin högsta idol. Ha lite självrespekt!
För det tredje förråder det den icke analyserade dyrkan av Obama-arvet bland anhängare. Det är förståeligt att den förmodade majoriteten av demokraternas anhängare i publiken främst motiveras av kontrasten mellan henne och de nuvarande invånarna i Vita Huset, men kommer tiden någonsin att komma då man ifrågasätter en person som värderas mer för vad de representerar än vad de faktiskt uppnått?
Man borde åtminstone erkänna att man hjälpt Trump vinna valet 2016 och troligen kommer göra det igen 2020 om den skröpliga Joe Biden lyckas med att nappa åt sig den demokratiska nomineringen genom att rida på svarta väljares goodwill från Obama-perioden.
Bill och Hillary Clinton – Hillary som för övrigt varit den mest beundrade kvinnan i USA i hela 22 år – verkade också vara det perfekta paret en gång. Nu ser vi dock deras riktiga karaktärer. Samma öde kan snart drabba makarna Obama. Under tiden kan skolflickor och bredbandsredaktörer som letar efter positiva förebilder se upp till kvinnor som faktiskt har förtjänat sin berömmelse på riktigt – från Simone till Malala till Scarlett till Adele, det finns mycket att välja på.
obama.jpg

7 reaktioner till “Vad har Michelle Obama egentligen gjort för att bli en förebild för kvinnor världen över?

  1. Hennes bedrift är väl jämförbart med de korkade och bortskämda hollywoodkärringarna som lyckats gifta sig med multimiljonärer. Var begåvningen kommer in i bilden begriper åtminstone inte jag, men det finns tydligen folk som anser att det är beundransvärt.

    Gillad av 2 personer

  2. Bra skrivet, men du skriver ‘demokratiska anhängare’, när du borde ha skrivit ‘demokraternas anhängare’. Partietnamnet är vilseledande (som med t.ex. Socialdemokraterna och Liberalerna) och de är egentligen inte så mycket för demokrati, med tanke på alla de totalitära idéer som de producerat de senare åren. De bryr sig allt mindre om att dölja sina socialistiska ambitioner. I USA kallas de även för liberaler, men det är lika mycket fel det.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s