Iran håller på att dra sig ur atomavtalet – upphäver alla begränsningar inom atomforskning och utveckling

Oroväckande utveckling i Iran när landets president Hassan Rouhani under gårdagen beordrade att alla begränsningar inom atomforskning och utveckling ska upphävas samtidigt som han deklarerade att Iran kommer att trappa upp landets atomprogram.
 
Ordern är den tredje nedprioriteringen av Irans förpliktelser i atomavtalet från 2015 som ingåtts mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s Säkerhetsråd – USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike samt Tyskland. USA drog sig dock ur avtalet i maj förra året.
 
I atomavtalet är det fastställt att Iran inte får berika uran i en anrikningsgrad som överstiger 3,67%, men den gränsen bröt landet redan i juli när de nådde upp till cirka 4,5 %.
 
Intressant i sammanhanget är att Frankrikes president Macron i dagarna gått med på att ge en kredit till Iran på 15 miljarder USD som kompensation för deras förluster från oljeförsäljning nu när det mesta av landets inkomster är frysta i banker runt om i världen på grund av sanktioner. Iran har i sin tur lovat Macron att stanna kvar i atomavtalet. Gårdagens utspel ger dock helt andra signaler.
 
Det är för övrigt märkligt att Sverige hela tiden gullar med Iran, vilket man såg nyligen i Stockholm. Den raka motsatsen gör man mot andra länder man ogillar, till exempel Israel, där man hela tiden markerar sitt fördömande och inför bojkotter på handelsvaror med mera när man vill pressa dem. Iran utövar såväl kvinnoförtryck som hat mot homosexuella och man bryter mot kärnvapenavtal samt mänskliga rättigheter, men ingen agerar utan vi ska stryka denna diktatur medhårs hela tiden. 
 
Vad det här utspelet kommer att få för konsekvenser för det redan spända läget i Mellanöstern återstår att se. Sveriges ökända utrikesminister Margot Wallström befinner sig för övrigt i regionen, så hon kan säkert rycka in som fredsförhandlare om det hettar till.
 
 
iran.jpg

2 reaktioner till “Iran håller på att dra sig ur atomavtalet – upphäver alla begränsningar inom atomforskning och utveckling

  1. Rätta mig om jag har fel men är det inte så att Nord Koreas senaste uppskjutningar av missiler har skett från ramper byggda med iransk teknologi? Att dessa båda skurkstater med kärnvapenambitioner samarbetar är oroväckande. De har en gemensam fiende i västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet men frågan är vem som är vems nyttiga idiot.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s