Våldtäktsfall med förövare i åldern 12-14 år skakar Tyskland – nu diskuteras sänkning av straffåldern

Till och från har frågan huruvida man ska sänka straffåldern i Sverige från dagens 15 år diskuterats, något som enligt BRÅ inte skulle hjälpa mot ungdomsbrottslighet.

I Tyskland diskuterar man just nu detta efter att landet skakats av en brutal våldtäkt av en 18-årig kvinna, där förövarna var fem pojkar i åldern 12-14 år – samtliga turkisk-talande bulgarer enligt Die Welt – som under gårdagen även skrev om hur föräldrarna till flera av barnen vägrar ta emot hjälp från myndigheterna.

Våldtäkten ägde rum i slutet av förra veckan i den tyska staden Mülheim i Ruhr-området och i fredags anhölls de fem pojkarna av tysk polis. Den 18-åriga kvinnan har vårdats på sjukhus efter att ha utsatts för extremt våld, men har nu fått åka hem.

I måndags meddelade åklagare i Ruhr-regionen att de hade häktat en av 14-åringarna och alla fem pojkar har blivit avstängda från skolan fram till sommarlovet börjar den 15 juli.

I morse rapporterade tysk media att polisen utreder ännu ett sexuellt övergrepp utförda av minderåriga i samma stad. I den senaste incidenten blev en 15-årig flicka omringad av fem pojkar i åldrarna 11 till 17 år och trakasserad samt tafsad på.

Mülheim-attackerna kommer i bakvattnet av två uppmärksammade gängvåldtäkter i Tyskland. I januari dömde en domstol i Wuppertal åtta tonåringar för våldtäkt av en 13-årig flicka nära en pool i staden Velbert i norra Rhen-Westfalen och i Freburg, nära den schweiziska gränsen, står 11 män i åldrarna 18-30 åtalade för en våldtäkt på en 18-årig kvinna.

I England, Wales och Nordirland kan minderåriga hållas kriminellt ansvariga från tio års ålder, men enligt tysk lag får barn under 14 år inte hållas brottsligt ansvariga utan istället ligger ansvaret hos vårdnadshavarna eller hos sociala myndigheter för unga. Efter händelserna i Mülheim har rösterna dock höjts för att sänka straffåldern i Tyskland till 12 år. Tysklands domarförening har dock gett förslaget kalla handen och många menar att problemet inte ligger i lagarna om brott, utan snarare hur familjer och föräldrar uppfostrar sina barn.

Där satt den! Det svenska samhället skulle se effekt direkt om vår regering hade lite stake och vågade sätta press på vårdnadshavare i det här landet – om ungen bryter mot lagen så dra in alla bidrag och i de fall det rör sig om invandrare så skulle det dessutom ha avsevärd effekt om man hotade med att dra in medborgarskapet och utvisa hela klanen.

Det sistnämnda lär så klart aldrig ske, men att dra in bidrag och kräva att föräldrarna tar ansvar för sina avkommor tror jag mycket på. I Danmark har de t.ex. en metod i deras så kallade ghetton, där man blir av med bostaden om någon familjemedlem missköter sig.

Det finns så mycket att göra, men det finns så lite intresse från våra styrande att agera kraftfullt!

#onlyinsweden

https://www.theguardian.com/world/2019/jul/10/germany-muhlheim-case-sparks-debate-on-age-of-criminal-responsibility

band

Annonser

En reaktion till “Våldtäktsfall med förövare i åldern 12-14 år skakar Tyskland – nu diskuteras sänkning av straffåldern

  1. Att låta föräldrarna ta sitt juridiska ansvar borde vara givet, men när det handlar om ‘ensamkommande’, så åter igen, så borde det vara enkelt att skicka hem dem till deras familjer. Det går ju alltid att kontrollera deras mobiler, så ser man ju snart var de hör hemma …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s