Smålandspostens ledarskribent tvekar inte att kritisera de styrande när vi uppenbarligen är på väg åt fel håll

En utmärkt ledare från Smålandsposten, som verkligen sätter fingret på landets infrastrukturproblem och modigt ifrågasätter regeringens oansvariga agerande – läsvärt!

”Ett bekymmersamt drag i dagens Sverige är den håglöshet och brist på framförhållning som utmärker landets styrande. Regeringen ägnar sig hellre åt symbolpolitik och kosmetiska ingrepp än åt att på djupet angripa allvarliga samhällsproblem, som den i regel bara tar itu med när det är nödtvunget.

Detta reaktiva förhållningssätt kännetecknar till exempel kriminalpolitiken, där straffskärpningarna haglat efter det att verkligheten blivit för påträngande för att kunna ignoreras eller läggas tillrätta. På andra viktiga områden är statsledningen likväl fortfarande passiv och avvaktande, och lär så förbli till dess problemen blir så akuta att de obönhörligen måste hanteras. Risken är överhängande att man då agerar överilat och ogenomtänkt eller att insatserna inte görs i rättan tid.

Ett exempel på regeringens slappa och visionslösa hållning är elförsörjningen, som är så pass misskött att Sverige nu står inför elbrist. Kraftnätet klarar inte av att transportera tillräckligt mycket elektricitet, vilket går ut över såväl energiomställningen som ekonomin medan gemene man i värsta fall drabbas av strömavbrott. Det kommer dessvärre att dröja länge innan vi ser någon ljusning, givet att ny infrastruktur inte anläggs i en handvändning.

Ännu ett exempel på de negativa effekterna av makthavarnas oföretagsamhet är det vanskötta svenska järnvägssystemet, vars slitage och dåliga underhåll de flesta har personliga erfarenheter av från sina tågresor.

Regeringen är förstås inte ensam om att fattas förutseende och vilja att sätta in nödvändiga åtgärder. Detta visar inte minst vattenbristen, som oftast beror på att de kommunala systemen för vattenrening inte räcker till – vattenverken är överlag ålderstigna och skulle behöva dubbelt så stora årliga investeringar för att täcka behoven. Parallellerna till elförsörjningen är lika slående som beklämmande.

Sammantagna ger dessa tillkortakommanden och den ringa framåtanda och framsynthet de speglar, en bild av ett land i sakta men uppenbart förfall. När grundläggande infrastruktur sviktar eller fallerar på flera fronter skulle man kunna tro att de folkvalda som bär ansvaret för den gjorde en rejäl genomlysning av situationen och omedelbart vidtog lämpliga steg. Så har dock hitintills inte skett i Sverige.

De som sitter på makten väljer istället av allt att döma att invänta krislägen där de är tvungna att handla, men då det kan vara för sent och deras manöverutrymme säkerligen är mycket mer begränsat. Man bör också komma ihåg att det alltid är betydligt lättare att riva ned än att bygga upp – särskilt när det rör sig om stora system som varit eftersatta under lång tid eftersom de helt enkelt tagits för givna.

Makthavare som har en tendens att göra saker ad hoc och hemfalla åt brandkårsutryckningar skapar i alla händelser inte förutsättningar för ett stabilt och välfungerande samhälle, snarare tvärtom.

MATHIAS PERSSON”

Sverige i sakta förfall

10 reaktioner till “Smålandspostens ledarskribent tvekar inte att kritisera de styrande när vi uppenbarligen är på väg åt fel håll

 1. Det känns som att det är privatiseringarna och avregeleringar som är boven i dramat kombinerat med bristande tillsyn.Förstatliga skolan,förstatliga elförsörjningen och förstatliga vattenförsörjningen.Alla som de senaste trettio åren röstat borgerligt bär en stor skuld men vi förstod inte vad det innebar att rösta fram högern.Även socialdemokraterna trodde på vansinnet att privat var det bästa att driva stora samhällsfunktioner.Det är det bevisligen inte.

  Gilla

 2. Jag glömde hur avregleringen av pensionfonderna förstört en framtida anständig pension.Nästan dagligen får man läsa om bedragare som fått tillstånd att driva pensionsfonder och som sticker med pengarna.
  Företaget Allra med grundarna Ernstberger och Rothman är väl den bedragarfond som de flesta känner till.Falcon funds är en annan.Roligt i sammanhanget med försämrade pensioner är att folk menar att det är invandringen som tär.Det är sanslöst med tanke på att enbart Allra och Falcon Funds tillssmmans lurade pensionsspararna på många miljarder.

  Gilla

 3. Det är faktiskt så att det kommit över två miljoner människor hit som kostar enormt mycket pengar.
  Och för att dölja alla kostnaderna så har man struntar i att underhålla men ändå påstått att det behövs mer pengar till underhåll.

  Och nu efter 30 så är allt så kan man inte längre dölja problemen och ljuga, eftersom problemen blivit för stora.
  Vi har byggt vattenverk för 90000 och stadens invånare är 90 000 och vi fick över 10000 flyktingar. Alltså måste vi skattebetalare åter igen betala för ny anläggning. Sen så fyller flyktingarna sina bassänger och tvättar taken samtidigt som det är vattenbrist. De slipper böter för de inte förstod de svenska reglerna efter att man satt dit dem tre gånger.
  Vi svenska skattebetalare betalar halva avgiften till rot för att flyktingen skall tvätta sitt tak och använder invandrare som arbetskraft som struntar i våra regler.
  Det kostar samhället massor och vi betalar människor som bryter mot flera lagar Samtidigt.
  Finns det någon på som använder hjärnan på våra myndigheter.
  Det är även rika som fyller bassängen och slösar med vattnet men de har förhoppningsvis varit med och betalat skatt.
  Flyktingarna kan reglera bättre än Svenskarna men de är så duktiga att ljuga så de går alltid fri för det är så synd om dem.

  Gillad av 1 person

  1. Alla människor i ett samhälle kostar pengar och den som är född i Sverige beräknas vara lönsam först vid trettioårsåldern.Då har hen betalat tillbaka utbildningskostnader,barnbidrag och andra kostnader under sin uppväxt.Med den allmänt taskiga inställningen till flyktingar som du har så är det inte konstigt ifall de känner ett hat mot oss.Du behöver inte stå på torget och välkomna dem men heller inte dra alla över en kam.Alla är individer och skall också behandlas så om möjligt.I vissa sammanhang måste man så klart generalisera,tex ör det troligt att det är en man som våldtar och inte faster Hulda.

   Gilla

   1. Nej inte din faster, men 96% män från annat land…100% skulle ha varit att generalisera!

    Gilla

 4. Det finns faktiskt folk som börjat jobba som 7 åringar och jobbat tills de dör, så deras barn är faktiskt
  Plus för Sverige.
  Att jag har taskig attityd mot invandrare och flyktingar.ä för jag är invandrare själv, har goda kunskaper i 7 språk ,
  Och har jobbat och sett hur enkelt det är plundra staten på pengar och hur man skryter om det.

  Om ni svenskar hade ett band och spelade in vad flyktingarna säger under förhör eller efter ett besök på socialen och fått det översatt. Hade ni blivit chockade Och äcklade. Precis som jag , kunde inte tro mina öron.

  De kallar personalen för idioter och alla könssord . Och skryter hur de ljugit och lurat idioterna. De orena. Hur de ska slakta deras familj.
  Framför dig spelar de tacksamma men så fort de kommer utanför dörren så snackar de skit och de sprider hur man kan lura personalen.

  Det finns en manual hur man ska lura den svenska välfärden. Och invandrare på olika myndigheter hjälper sina landsmän. Varför är det ok att invandrare kräver en landsman utan att bli kallad rasist.

  Min far var nog den härligaste och ärligaste människan jag känt. Han sa det du på hedligt och ärligt sätt tjänat med dina tio fingar. Har du rätt till.
  Så bara för att jag inte anser att man ska lura svenska skattebetalare så innebär det inte att man är rasist. Och jag kan inte hjälpa att vissa människor är så lätt lurade.

  Gilla

  1. Jag tror dig och bristande eller obefintlig kontroll från myndigheter är orsaken.Folk fuskar för att de ostraffat kan göra det.Det gäller alla människor på alla nivåer i samhället.Ett roffarsamhälle har det blivit.

   Gilla

  2. Sen är det bra att fusk uppmärksammas men varför enbart slå på de svaga,varför inte också bli upprötd över de advokater som varit på fyra rättegångar på samtidigt? Varför inte bli upprörd över tandläkares bedrägerier mot tandvårdförsäkringen? Varför inte bli upprörd över pensionbolaget Allra som med Ernstberger som drivande stal miljarder från pensionssparare? Spotta på de människor som bespottas bör och fördela det jämnt!
   Det är lätt att spotta på redan utsatta tycks det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s