Nederländerna är först ut och resultatet kommer att följas noga eftersom det förväntas ge en vink om hur övriga Europa kommer rösta – hur många stolar vinner ”högerpopulisterna”?

Om en vecka är det dags för svenska folket att bege sig till valurnorna, men först ut att rösta i Europa är Nederländerna tillsammans med Storbritannien och valresultatet kommer bevakas noggrant eftersom det förväntas ge en vink om hur stort genomslag som de populistiska partierna kommer att få i EU-valet.

Det är den extravaganta holländska politikern Thierry Baudet från partiet Forum for Democracy som anses kunna öppna dammluckorna för en våg med EU-skeptiska antimigrationspartier över hela kontinenten. Klimatskeptikern Baudet grundade partiet för bara två år sedan, men hans parti är redan så stora att han kan slå premiärministern Mark Ruttes Liberaler när Nederländerna röstar på torsdag.

Den karismatiske 36-årige Thierry Baudet, som är mest känd för att lägga ut nakna selfies på Instagram och skriva kontroversiella kommentarer om kvinnor, fick Europa att häpna i mars i år när Form blev det största partiet i landets senat. I processen stal han röster från Geert Wilders anti-islamistiska parti som länge representerat Nederländernas framtoning utomlands som en fästning av tolerant liberalism. Baudet strävar nu efter liknande framgångar på Europeisk nivå och de senaste opinionsundersökningarna visar hur Forum i dagsläget skulle plocka fem av de 26 platser i EU-parlamentet som tilldelats Nederländerna – samma antal som Ruttes ledande parti VVD.

Claes de Vreese, politisk professor vid Amsterdams universitet, menar att det som sker i Nederländerna även kommer att ske på andra håll i Europa.
-”Baudet är årets nya smak. Han attraherar en särskild väljargrupp som anser att Wilders stil är väldigt konfronterande och inte direkt intellektuell.”

Baudet har tonat ned sitt stöd för en full ”Nexit” från EU efter kaoset i Storbritannien, men hans anti-migration-meddelande är likande det som svept över Europa från Italien till Ungern.

Resultatet av EU-valet i Nederländerna på torsdag är således något att hålla koll på och förhoppningsvis blir det en vägvisare för oss andra som inte riktigt har vågat slita sig loss från de politiskt korrekta bojorna.

http://www.arabnews.com/node/1499081/world

Holland

2 reaktioner till “Nederländerna är först ut och resultatet kommer att följas noga eftersom det förväntas ge en vink om hur övriga Europa kommer rösta – hur många stolar vinner ”högerpopulisterna”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s