Många barn far illa av att fasta och skolarbetet blir lidande – är det acceptabelt?

Ramadan infaller i år under en intensiv period i skolan med nationella prov i bland annat matematik och SO. På Sjumilaskolan i Göteborg var det nästan en hel årskurs i högstadiet som inte kom till skolmatsalen under ramadans första skoldag, något som fick skolan att reagera.

Redan innan ramadan inleddes gick skolan ut med ett brev där de skrev om vikten att äta och dricka för att orka med skolarbetet samt uppmanade barn och föräldrar att resonera om det. Rektor Marie Börjesson pratar nu med elever och ringer runt till föräldrarna.
-”Det kan vara så att man har bestämt i familjen att barnet ska fasta, men det kan också vara så att man kanske fastar för att kompisarna fastar i skolan. Frågan är om man har kommit överens med föräldrarna om det.”

Även i de yngre åldrarna finns barn som väljer att prova att fasta, ibland med illamående och ont i magen som följd. På Bläseboskolan var det i måndags ett tjugotal barn i årskurs fyra och fem som inte åt i matsalen. Ett barn mådde så illa att föräldrarna fick komma och hämta på skolan.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, menar att alla barn upp till pubertetsåldern är undantagna från fastan enligt Koranen, men att det finns olika förhållningssätt när det gäller barn som börjar bli tonåringar.
-”Det finns de som är mer restriktiva som säger att de över pubertetsåldern ska omfattas av fastan och det finns de som säger nej eftersom man ser att det uppenbart påverkar deras verksamhet på ett negativt sätt. Eller att man bär på en rädsla att det ska kunna påverkas på ett negativt sätt.”

Jag respekterar att människor vill utöva sin religion, men när det går ut över barnen som i fallet med fastan under ramadan samt även tvånget att bära slöja så tycker jag inte att det är acceptabelt. Religionen ska man sköta privat och inte låta det inverka på skolgången, men mönstret upprepar sig utan att samhället vidtager några särskilda åtgärder. Religionsfrihet i all ära, men kan man kalla det frihet när barn påverkas av andra?

Kulturkrockarna är ett faktum och dialog verkar hjälpa föga. Jag förespråkar som bekant slöjförbud på barn under 18 år och det är uppenbart att man måste lyfta även problemet med fastan under ramadan. Dock är frågan om det hjälper att förbjuda – se bara på barnäktenskap och kvinnlig könsstympning som fortgår trots tydliga lagar och regler. Tyvärr är dessa problem här för att stanna oavsett vad vi tycker om det – synd för de barn som far illa.

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/skolbarn-fastar-när-ramadan-inleds-1.14993269

mat.jpg

6 reaktioner till “Många barn far illa av att fasta och skolarbetet blir lidande – är det acceptabelt?

 1. Ett helt oacceptabelt (igen) beteende som styrs av vidskepelse. Jag är j-a trött på alla muslimer som hela tiden saboterar det svenska samhället. Och naturligtvis ännu mer trött på räddhågsna och fega svenska politiker som inte vågar säga nej till sådana här påhitt som uppenbarligen är ett hot mot hälsan och skolundervisningen.
  Religion (dvs vidskepelse) har inget att göra i skolan och samhället.

  Gilla

  1. Det är inte bara du som säger ”Jag är j-a trött” men skyll inte enbart på muslimer kollektivt. Svensk lag säger, SFS nr: 1951:680,”Om religionsfrihet. 1 § Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.” ”4 § Ej må någon vara skyldig tillhöra trossamfund.” Set är väl ganska välkänt att ”medlemskap” i Islam inte alltid är frivilligt. Det är myndigheterna som inte gör jobbet. Lägg till, regeringstrogna MSM och regeringsstyrda SVT/SR har nu alltmer informations monopol, och man gör allt för att esse non videri, att verka utan att synas, tysta alla kritiska röster med rättegångar, avstängningar, hembesök och andra trakasserier, och svenska Gula Västarna får inte tillstånd. Sedan ylar, bräker och skäller samma propaganda kör om att ”förföljelser” i Kina som har samma lagar som Sverige, men i Kina tillämpas dom. Det är väl helt klart att grupperingar inom den muslimska delen av samhället både stör samhället och orsakar förargelse.

   Gilla

 2. Helt oacceptabelt om du frågar mig. Så många barn runt om i världen som far illa. Jag repostade ditt inlägg hoppas det var okej?! Tack för ett toppen inlägg!

  Gillad av 1 person

 3. Fastan påverkar barn som vuxna både fysiskt och psykiskt.
  Men det är även farligt för alla människor runt omkring. Om ett barn tuppar av. Skricker och blir jobbigt i skolan och förskolan. Busschaufförer som tappar koncentrationen för de inte ätit eller druckit något.
  Andra sjuk anmäler sig.
  Politiker borde totalt förbjuda fastan för allas säkerhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s