Miljöpartiets våta dröm kan bli verklighet i Amsterdam

Styret i den nederländska huvudstaden Amsterdam har offentliggjort en plan för att år 2030 förbjuda alla bilar från staden, förutom el-bilar. Syftet är att förlänga stadens invånares livslängd, som nu förkortas med ett år tack vare luftföroreningar. I dagsläget bryter nio gator i staden mot EU-standard vad gäller föroreningar.

Från och med nästa år kommer dieseldrivna bilar som tillverkats innan 2005 att förbjudas innanför ringvägen och fler restriktioner kommer att införas gradvis medans planen tar form. Den första utvärderingen kommer att ske 2022.

Cirka 4.100 bilar skulle påverkas av förbudet. Planen är att införa miljözoner i staden bit för bit för att till slut införa ett fullständigt förbud för såväl bensindrivna som dieseldrivna bilar. Staden kommer att behöva 16.000-23.000 laddningsstationer år 2025 för att projektet ska lyckas. I dagsläget finns 3.000 laddningsstationer för el-bilar i staden. Belöningar och förmåner kommer också att användas för att uppmuntra bilisterna att genomföra bytet.

Reaktionerna till förslaget har varit blandade och vissa uttrycker att det hela är bisarrt och ogenomförbart, men en professor vid Eindhovens Teknikuniversitet menar att planen ska ses som ett mål att sträva mot och att man fortfarande har 11 år på sig att genomföra det.

Planen måste dock först godkännas av kommunfullmäktige och innan dess ska allmänheten få säga sitt, så risken finns att hela planen läggs på is.

Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå har i dagsläget utsläpp av kväveoxider på otillåtet höga nivåer och Miljöpartiet har väl länge propagerat för en bilfri innerstad i Stockholm. Miljözoner verkar vara på gång i huvudstaden, men att man bara skulle tillåta elbilar har jag inte hört något om ännu. Det kanske är nästa steg.

Amsterdam brings in ‘bizarre’ plan to ban all but electric cars by 2030

bil

2 reaktioner till “Miljöpartiets våta dröm kan bli verklighet i Amsterdam

  1. Det är jättebra att politiker tänker lite framåt och har visioner om ett bättre samhälle.Det säger sig ju själv att de luftföroreningar som finns speciellt i städer är en fara för människor och förkortar livet.Vad som politiker däremot kunde göra är att visa på undersökningar som bevisar faktum.Sen är det väl inte säkert at ens siffror biter på klimatförnekare och miljöskeptiker.Det borde vara alla människors mål att göra världen lite bättre istället för att bara vara EMOT allt.Det värsta man kan se är en rökande mamma som samtidigt drar sitt lilla barn i en skrinda där det stackars barnet har nosen precis i jämnhöjd med bilarnas avgasrör.Man får hoppas på att det är okunskap och inte lättja eller ren dumhet som gör att människor utsätter sig och sina barn för hälsovådliga faror.

    Gilla

  2. Så har det varit länge många städer i Kina. Man har zoner dit endast elfordon får köra, man har parkeringar som endast får användas av elfordon, och det finns särskilda körbanor enbart för elfordon. Steg för steg har man utökat det här systemet under många år, och det tycks fungera bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s