Afghansk sammankomst om fred anser att kvinnor är irrelevanta

Den traditionella afghanska sammankomsten ”loya jirga” gick av stapeln i veckan som gick och hade sammankallats av Afghanistans president Ashraf Ghani i syfte att debattera landets väg till fred. Organisatörerna kunde stoltsera med att 30% av de 3.200 delegaterna var kvinnor.

På den andra dagen av sammankomsten, ställde sig en kvinnlig delegat upp för att prata om ämnet fred i Afghanistan, när en skäggig man från Kandahar uppmanade henne att vara tyst.
-”Fred har inget att göra med dig. Sitt ner! Du borde vara i köket och laga mat!”

Flera kvinnliga delegater sade efteråt att de känt sig ignorerade, marginaliserade och förnedrade under sammankomsten. De fick höra att män ska leda jirgans 51 kommittéer och kvinnor enbart ska tjänstgöra som sekreterare. Vidare uttrycktes åsikten att kvinnor inte skulle vara där och att detta inte är en diskussion för kvinnor.

Några kvinnor menade att de hade blivit konfronterade av manliga delegater som sade sig stödja kvinnors rättigheter, men enbart under Shariah eller islamsk lag – en åsikt som delas med Talibanerna. Delegaten Sakina Hussaini berättar hur hon konfronterat männen.
-”Jag frågade dem vilken Sharialag de syftade på – Talibanernas Sharialag eller ISIS? Vissa män accepterar inte kvinnor som mänskliga varelser och jag var tvungen att skrika åt dem.”

Denna kultur massimporterar vi för övrigt till Sverige och inte helt oväntat har vi under de senaste åren tagit flera steg tillbaka i jämställdhetsarbetet mellan män och kvinnor!

afghan

7 reaktioner till “Afghansk sammankomst om fred anser att kvinnor är irrelevanta

 1. Detta grottfolk borde den vita rasen inte ens ta på med tång, men i Sverige är det till och med tillåtet att umgås, frivilligt!

  Va fa´n tänker den civiliserade delen av befolkningen med? De obefintliga IQ-värdet är uppenbarligen det samma, bara färgen som skiljer…

  Gilla

  1. Jojomen, men när det gäller Xinjiang då står man klart på detta grottfolks sida. När Kina långsamt och systematiskt arbetar på att reformera ”grottfolket” i Xinjiang, då ylar och bölar skribenter om etniska förföljelser, förbud mot att utöva en religion, förbud och tvångsmetoder och kommunism. När det gäller Afghanistan då blir det plötsligt det motsatta. Jag hann bara ett steg från förra inlägget för att uppleva det.

   Gilla

 2. Vad har öh varit positivt med att låta kvinnor ta allt mer plats i vårt samhälle och snart sagt bestämma villkoren för allting.Nätack,kvinnor skall generellt hållas väldigt kort,Sverige är ett skrämmande exempel på hur det annars kan gå.

  Gilla

  1. Det är inte ”kvinnor” det gäller i så generella termer, utan mer en liten elitisk samling som förr brukade etiketteras som ”extremt militanta kvinnosaksaktivister”, men det uttrycket är inte längre PK godkänt och faller därmed utanför åsiktskorridoren. Det finns ett gammalt sägesätt att en mans uppgift är vad en man finner goda skäl att utföra. Samma sak gäller nog kvinnor. Ta Nyamko Sabuni som exempel, det är ju verkligen en dam som har huvudet ditskruvat på rätt ställe och alla grå celler är vakna. Jag avstår från att nämna motsatsen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s