Varför ska barn och pensionärer bli slagpåsar för att rädda den välfärd som den rödgröna regeringen utraderat?

Igår kunde man läsa att regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna planerar skattehöjningar och besparingar på 4 miljarder i vårbudgeten, vilket främst drabbar äldreomsorgen och biståndet. Idag skriver två Timbro-anslutna skribenter en debattartikel i Aftonbladet där man vill dra in på föräldraledigheten för att ”rädda vår välfärd”.

Enligt skribenterna är föräldraledigheten en dyr kvinnofälla, som också ligger till grund för de ”stora bekymmer” som uppstår på arbetsplatser där människor är borta ofta och länge. Föräldraledighet anses som en vanligare orsak till frånvaro än sjukskrivning och deras beräkningar visar att en förkortad föräldraledighet skulle minska personalbristen i välfärden, vilket blir särskilt märkbart i kvinnodominerade branscher där det också råder personalbrist, exempelvis inom sjukvården.

”Effekten har beräknats för nio yrkesgrupper: sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, lärare, förskollärare, barnskötare, personliga assistenter, psykologer och socialsekreterare. Timbros förslag om en halvering av föräldraledigheten möjliggör 21.000 fler personer i de yrken som undersökts. Bland dem nästan 3 000 sjuksköterskor, vilket skulle lösa hela sjuksköterskebristen. En vanlig invändning mot en kortare föräldraledighet handlar om en ökad kostnad för barnomsorgen om föräldrar börjar jobba tidigare. Riksdagens utredningstjänst har dock undersökt detta och kommit fram till att en kortad föräldraledighet till 12 månader visserligen skulle innebära en ökad kostnad på 4,5 miljarder för barnomsorg, men att staten samtidigt sparar in 11,8 miljarder. Våra beräkningar visar dessutom att en förkortad föräldraledighet innebär ett betydande personaltillskott till barnomsorgen, eftersom också kvinnor som arbetar på förskolor skulle återgå till arbetet tidigare med kortare mammaledighet. En halverad föräldraledighet skulle exempelvis förstärka förskolan med 4 400 förskollärare och barnskötare. Att staten betalar människor för att vara hemma med sina barn i långa perioder innebär stora belastningar på den offentligt finansierade välfärden. Den totala notan för vårt föräldraförsäkringssystem är betydligt högre än miljarderna i statens budget – som redan idag är alldeles för stor. Politik handlar om prioriteringar, och vi befinner oss i ett läge där inte minst Socialdemokraterna varnar för en välfärd som inte kommer räcka till.”

Visst handlar politik om prioriteringar, men varför ska barnfamiljer och våra äldre bli de som får betala priset för att vi har en inkompetent regering som kört landet i botten samt demolerat välfärden genom att prioritera andra grupper framför svenska medborgare under alltför lång tid? Varför nämner inte debattörerna orsaken till den alltför höga notan?

Jag har valt att vara hemma länge med alla mina barn, eftersom jag är av den uppfattningen att de mår bättre och blir tryggare individer av att vara hemma – åtminstone tills de är stora nog att kunna gå själva och förstå pedagogerna. Nu säger jag inte att alla mödrar måste vara hemma med sina barn i flera år bara för att jag valde det, men valmöjligheten skall finnas och det är upp till varje familj att bedöma vad som är bäst för dem – precis som med föräldraförsäkringen som regeringen älskar att reglera.

Jag förstår inte varför en lång föräldraledighet ger stora bekymmer på arbetsplatsen? Ett långtidsvikariat är mer attraktivt för en arbetssökande än korta och jag har aldrig upplevt att det skulle vara något problem att hitta vikarie när någon ska gå på föräldraledighet i de olika sektorer som jag har jobbat i. Arbetsgivaren har dessutom lång tid på sig att lösa bemanningsfrågan innan det är dags att gå på föräldraledighet.

De skriver även om att deras beräkningar skulle läsa personalbristen inom sjukvården genom att man genom minskad föräldraledighet skulle lösa hela sjuksköterskebristen. Det debattörerna glömmer är att sjuksköterskorna sagt upp sig på grund av att de är underbetalda och utarbetade – det är inte så att sjuksköterskebristen i Sverige beror på att många är föräldralediga samtidigt!

Detsamma gäller lärarna där många inte orkar med den krävande miljön med för stora klasser, för få resurser, begränsade befogenheter och att ingen i ledningsposition åhör dem.

Jag förstår verkligen inte varför barnfamiljer och våra äldre ska behöva lida ännu mer än de redan gör? Att vår välfärd krackelerat beror på att våra regeringar de senaste decennierna missbrukat makten å det grövsta, genom att driva en extremt oansvarig migrations- och integrationspolitik. Se till att fokusera på den största utgiftsposten istället – nämligen migrationen som kostar oss ofantliga summor varje år och undergräver välfärden något enormt! Men av någon förbannad anledning skär man ALDRIG i denna post, utan man utökar den istället med ännu fler kostnader för varje år som går och det är vi skattebetalare som snällt förväntas öppna plånboken och fylla regeringens lador.

Man kräver att vi ska gå i pension senare och jobba tills vi stupar samt att vi ska negligera våra barn och så fort som möjligt sätta dem på förskolan för att återgå till gruvan – det vill säga jobba häcken av oss för att fylla statens kassakistor, medan vi själva inte får ett öre tillbaka. Världens högsta skatter och en välfärd som bit för bit nedmonterats är inte nog, utan man måste fortsätta att suga ut befolkningen genom att ta från de mest behövande – våra äldre och våra barn, det är skamligt!

Varför ställs inga krav på de som kommer hit och alla de som kommer efter? Varför behöver de inte betala tillbaka ett öre som det var förr? Kvinnor i burka som inte kan språket kommer aldrig att få ett jobb och måste leva på bidrag resten av livet – varför accepterar vi det? Skulle vi istället få ut alla i jobb så hade de kunnat bidraga till samhället istället för att vara en belastning, men där är det ingen som vågar opponera sig utan det är lättare att attackera våra barn och våra pensionärer samt fylla på landet med fler bidragstagare!

Sedan undrar vissa varför polariseringen, hatet och politikerföraktet ökar… hur mycket mer ska svenska folket tåla? Vi måste ut på våra gator och torg i stora massor för att protestera mot denna regering som utblottar vårt en gång så blomstrande samhälle! Det går inte att bara tiga still och knyta näven i fickan – sluta tänk enbart på Dig själv och tänk istället på våra barn samt våra äldre som förtjänar det bästa!

http://www.unvis.it/https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8mpK3Q/radda-var-valfard-med-kortad-foraldraledighet

bebis

Annonser

3 reaktioner till “Varför ska barn och pensionärer bli slagpåsar för att rädda den välfärd som den rödgröna regeringen utraderat?

 1. MEN kära nån då… om nu föräldraledigheten är en kvinnofälla är det ju bara att, för att utjäma att den med minst löna stannar hemma, införa föräldralöneutfyllnad som arbetsgivarna fördelar ut precis som lönerna…. det rör sig inte om så mycket pengar heller
  Dvs problemet:
  ”Enligt skribenterna är föräldraledigheten en dyr kvinnofälla, som också ligger till grund för de ”stora bekymmer” som uppstår på arbetsplatser där människor är borta ofta och länge. ”

  Inte ska väl det faktum att det kostar att ta hand om barnen vara något som anses negativt…
  ”Föräldraledighet anses som en vanligare orsak till frånvaro än sjukskrivning och deras beräkningar visar att en förkortad föräldraledighet skulle minska personalbristen i välfärden, vilket blir särskilt märkbart i kvinnodominerade branscher där det också råder personalbrist, exempelvis inom sjukvården.”

  Sjukfrånvaro 4% över en arbetsstyrka på 5 miljoner eller 200 000 årligen … det föds max 100 000 barn i landet årligen osv

  En förkortad föräldraledighet minskar bristen i alla yrken där det är ett underskott på arbetskraft….
  Med ett BUT på 150 000 årligen kan det väl ändå inte vara brist på arbetskraft…… ELLER???

  Och varför inte kvotera även inom kvinnodominerade yrken kanske utbilda pigga manliga pensionärer till USK och SSK med full lön….. som då löser snedsitsen….

  Eller om nu inte 150 000 årligen förbättrar läget varför inte minska denna siffra?

  Och om USK+SSK et. al. med kvinnodominans skall bemannas med redan existerande tjänster kommer väl den kvinnodominerande sektorn ”dagis” eller som det så fint heter ”barnomsorgen” att tvingas öka antal anställda i stället…..

  Om vi i landet har en närande andel och en tärande andel så gäller det att inte öka den tärande andelen . .
  Det som händer och det som hänt är att den tärande andelen ökat vartefter pga 150 000 BUT årligen och detta har pågått i decennier vilket medfört att vi har en årlig kostnad på i nuläget cirka 300 miljarder netto… nu finansieras ju en del av detta via undanträngningar och neddragningar i de flesta områden i offentlig sektor….

  MEN en minskning av det närande är inte hållbart på sikt, tvärtom…

  Sedan så tar MV hand om de 150 000 för samma lika peng som UNHCR tar hand om 65 miljoner i läger…..

  Gilla

 2. Svenska kvinnor föder i snitt inte ens två barn. För dem är det ingen fälla. Och inte för flyktingarna för de ska ju föda barn för att erövra världen. Samtidigt som svenska politiker finansierar dem och deras barn. De är världens vinnare inte förlorare.
  Och om vi svenskar jobbar mer kan vi betala för fler flyktingar och skynda på utrotningen av allt som är Svenskt
  Är de två kvinnorna vänsterpartister ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s