USA på väg att klassificera Irans Revolutionära Garde som terrororganisation

USA ökar pressen på Teheran och sägs vara på väg att besluta om att klassificera Irans Revolutionära Garde som en terrororganisation, vilket i sådant fall är första gången som Washington formellt stämplar ett annat lands militär som en terrorgrupp.

Beslutet, som förväntas bli officiellt redan på måndag, har florerat som ett rykte i flera år och kritiseras eftersom det anses vara en öppning för den amerikanska militären och säkerhetstjänsten att genomföra liknande aktioner mot ovänliga regeringar världen över. Pentagon har avböjt att kommentera.

Iran har varnat för ett förkrossande gensvar om USA verkställer beslutet.

Den tidigare ”Under-Secretary of State” och ledande förhandlaren med Iran, Wendy Sherman, menar att det är en mycket oroväckande utveckling och att det är svårt att se på vilket sätt USA har intresse i detta, såvida inte presidenten söker efter en anledning till konflikt.

Irans Revolutionära Garde bildades efter den islamska revolutionen 1979, för att skydda shiiternas präststyre. Det Revolutionära Gardet är Irans mest kraftfulla säkerhetsorganisation som har kontroll över stora delar av Irans ekonomi och ett stort inflytande på det politiska systemet. De är även ansvariga för Irans ballistiska missiler och kärnvapenprogram.

Det är osäkert på vilket sätt USA:s stämpling av Revolutionära Gardet som terrororganisation kan ha inverkan på amerikanska aktiviteter i landet som har kopplingar till Teheran – inklusive Irak. Bagdad har djupa kulturella och ekonomiska band med Iran och Oman, där USA nyligen genomförde ett strategiskt hamnavtal.

Det världen behöver just nu är inte ett nytt krig, men jag har svårt att se hur det ska kunna sluta på ett annat sätt om USA verkställer beslutet. Dessutom kommer de otaliga terrorgrupper som redan ser USA som den stora satan att få vatten på sin kvarn.

http://www.arabnews.com/node/1478391/middle-east
https://www.theguardian.com/…/trump-iran-revolutionary-guar…

FILES-US-IRAN-MILITARY-DIPLOMACY-IRGC

3 reaktioner till “USA på väg att klassificera Irans Revolutionära Garde som terrororganisation

  1. Helt i linje med USA’s målsättning att bli hela världens militärdiktatur. Alla länders militär som inte är underställd USA klassificeras som terrorister. Vi är snart där.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s